borrelgerecht

Pittige sushi met aubergine en champignons

borrelgerecht

Pittige sushi met aubergine en champignons

borrelgerecht

Pittige sushi met aubergine en champignons

Pittige sushi met gebakken aubergine en kastanjechampignons: ik had niet kunnen bedenken dat het zo verrassend lekker van smaak zou zijn. Door de togarashi, het peperige Japanse specerijenmengsel, over de gebakken aubergine te strooien kreeg de sushi een warme pittige en spannende smaak. Daarnaast heeft de aubergine een hoog ‘meaty’ gehalte; een mooie vleesopvolger dus. Door de hoogwaardig ambachtelijk gebrouwen Tomasu sojasaus uit Rotterdam was mijn sushi die avond perfect.

 

 

 

Bereidingswijze

  1. Was de rijst in een kom met koud water, spoel de rijst ca. 4 keer tot het water helder is. Zet de rijst in een kom met water weg en laat 25 minuten tot ca. 2 uur wellen. Giet de rijst af en laat goed uitlekken.
  2. Breng de rijst met 500 ml water en een beetje zout met een deksel op de pan, op hoge warmtebron aan de kook. Draai de warmtebron laag, haal de deksel niet van de pan! en kook de sushirijst in 15 minuten gaar.
  3. Verwarm in de tussentijd de suiker, rijstazijn en mirin in een steelpan op een lage warmtebron zodat de suiker oplost.
  4. Draai na 15 minuten de warmtebron onder de pan met rijst uit en laat de rijst met de deksel op de pan nog 15 minuten nastomen. Schep de rijst in een kom en roer het rijstazijnmengsel er beetje bij beetje door. Verwerk de sushirijst lauwwarm.
  5. Snijd de aubergine in lange repen van 1 cm breed. Bestrooi met zout. Verhit de helft van de olie in een koekenpan en bak de aubergine rondom goudbruin en gaar. Breng op smaak met togarashi.
  6. Schep de aubergine uit een pan, voeg een beetje olie toe en bak de champignons goudbruin en gaar. Breng op smaak met zout en togarashi.
  7. Snijd 5 cm van een norivel. Leg het norivel op een plank met een oprolmatje, met de glimmende kant naar beneden. Verdeel een dunne laag sushirijst over de nori, laat de laatste 5 cm vrij. Bestrijk met een dun laagje mayonaise en bestrooi met sesamzaadjes..
  8. Leg daar bovenop reepjes aubergine en champignons en eindig met de stengel bosui. Bestrijk het laatste lege stukje norivel met een beetje water en rol met behulp van het matje strak op..
    Sushi
  9. Doe hetzelfde met de overige norivellen. Bewaar in de koelkast tot gebruik. Snijd de norivellen in stukjes van 2 centimeter dik, serveer met sojasaus.

Tip: de resterende repen norivel knip ik in drieën en serveer met overgebleven ingrediënten op tafel om zelf te vullen.

Pittige sushi met aubergine en champignons

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer