Blog

Blog – 27 september 2021

Gelauwerd met laurier

De belangrijke rol van voedsel in ons leven hoor je terug in spreekwoorden en zie je in volksgebruiken.

Lees meer
Blog – 24 september 2021

Bergen: from fjord to tabel 2

Bergen: from fjord to table! Als je Bergen binnenvliegt, krijg je al een goed gevoel. De eilandjes in het water, wel of niet met gekleurde houten huizen, geven meteen dat bijzondere beeld. Althans voor mij bijzonder omdat ik nog nooit in Noorwegen ben geweest.

Lees meer
Blog – 15 september 2021

Bergen: from fjord to table

From fjord to table! Dat is wel de rode draad door het uitgestelde culinaire reisje naar Bergen in Noorwegen, dat Nelleke en ik begin september maakten. Iets dat je niet meteen krijgt, is vaak extra leuk en lekker. Want net als bij veel anderen zette de pandemie ook een streep door ons oorspronkelijke plan en werd dit reisje ruim een jaar uitgesteld.

Lees meer
Blog – 2 september 2021

Sinaasappel-amandeltaart

Naar aanleiding van mijn blog over het kikkererwtenboek deel ik ook nog graag een recept (beknopte versie) uit het boek. Het verrassende van dit recept is dat je twee hele sinaasappels (gewassen) met schil en al pureert en in de taart verwerkt. Een leuke manier om plantaardige eiwitten binnen te krijgen. Het verbaast me hoeveel

Lees meer
Favoriet – 26 augustus 2021

Eerste mosselautomaat in Yerseke

In België zijn mosselautomaten al langer een bekend fenomeen. Ook in Nederland neemt de populariteit van vers-automaten voor bijv. asperges, aardbeien en ijs sterk toe. Zo ontstond bij mij (Tilly) als directeur van het Nederlands Mosselbureau, het idee voor de eerster Nederlandse Mosselautomaat. Wat met asperges kan, kan ook met mosselen.

Lees meer
Boekrecensies – 21 augustus 2021

Koken in de Big Green Egg

901 pagina’s, 320 recepten, omslag met een , inhoud ook op de zijkant gedrukt, handig los extra werkboek met alle receptuur, 8 cm dik, prachtige fotografie, duidelijke recepten… en nog veel en veel meer.

Lees meer
Blog – 17 augustus 2021

Het neusje van de zalm

Het neusje van de zalm kan nog zo lekker zijn, je moet hem wel vers bereiden. Anders stinkt de vis een uur in de wind, zo weet iedereen die kokkerelt. Wij worden in het moderne leven overspoeld door beeld en geluid en vergeten dan wel eens dat we ook andere zintuigen hebben. Tot we de

Lees meer
Blog – 27 mei 2021

Bolletje

De regering besloot de coronateugels te laten vieren. Reden voor mij om een paar dagen te relaxen in Twente. Als ik ergens naartoe trek, kijk ik altijd of de streek iets te bieden heeft op culinair vlak. Niet alleen wat restaurants betreft; ik ben minstens zo nieuwsgierig naar musea met een culinaire inslag. Tot mijn verrassing bleek Twente meer dan vijftig musea te tellen, waarvan drie van culinaire gading.

Lees meer
Blog – 12 augustus 2021

Het is courgettetijd!

Het is courgettetijd! In mijn groentetuintje hier in Frankrijk bloeien de courgetteplanten uitbundig en zorgen elke dag zeker voor één, twee of zelfs meer courgettes. Groene langwerpige courgettes en knalgele ronde courgette. Voor mij dus een uitdaging om elke dag iets anders lekkers met courgette op tafel te zetten. Hier wat ideeën voor het snel en creatief omtoveren van courgette in originele en lekkere gerechten.

Lees meer
Blog – 5 augustus 2021

Een udkv8 weekend

Afgelopen weekend ontdekte ik hoe leuk het is om een keer een menu samen te stellen met receptuur van onze site. Het resultaat was top.

Lees meer
Blog – 27 juli 2021

Aubergine, de ideale migrant

Claron McFadden groeide op met soulfood in de Amerikaanse staat New York. In het kerkkoor viel haar zangtalent op. Zij vertrok met een beurs naar het Sweelinck conservatorium in Amsterdam. En in die stad woont ze nu nog steeds, veertig jaar later, deze inmiddels wereldberoemde zangeres van levenslied en opera. Deze grootse mezzosopraan. Ze reist

Lees meer
Blog – 27 juli 2021

Mijn Frankrijk

‘Mijn Frankrijk’, dat is de titel van het nieuwe boek van Onno Kleyn. Dit boek gaat zoals Onno zelf in zijn inleiding schrijft: ‘ … over Frankrijk en over eten. Het is een verzameling verhalen en verhaaltjes, sommige over mijzelf, andere over geschiedenis, over landschappen, over tradities ‘

Lees meer
Blog – 9 juli 2021

Het mierikswortel experiment

Het mierikswortel experiment ontstond doordat er in mijn nieuwe tuin een ‘plantje’ opkwam waarvan ik niet wist wat het was. Het plantje groeide van het voorjaar gestaag en binnen afzienbare tijd stond er een flinke plant met langwerpige bladeren en stengels met witte bloementoefjes in de tuin. Na wat gewrijf en gesnuffel aan de zaailingen

Lees meer
Uncategorized – 29 juni 2021

Inspirerend Kikkererwtenkookboek

Kikkererwten zijn heel actueel en een leuk onderwerp blijkt maar weer om daar een ‘single item’ kookboek mee te maken. Dit product is 10.000 jaar oud en nog steeds hip! Natuurlijk kun je hier een kookboek vol lekker recepten over schrijven.

Lees meer
Uncategorized – 7 mei 2021

Voorjaar: tijd voor jonge brandnetels!

Voorjaar: tijd voor jonge brandnetels! Langs de dijk waar ik woon, kun je naar hartenlust wildplukken. Dat is superleuk om te doen, want er staat zoveel eetbaars tussen het gras. Mijn buurvrouw loopt iedere dag met een bosje ‘wildpluk’ van de dijk voorbij.  In het voorjaar  – maart, april en mei! –  groeien er bijvoorbeeld

Lees meer
Blog – 21 april 2021

Eerst zaaien, dan oogsten

Groenten uit eigen tuin; het leukste en lekkerste dat er is! Dit jaar maak ik er helemaal een feest van, want voor het eerst kweek ik alle groenten die mijn tuin gaan opvrolijken zelf op uit zaadjes. Wat is dat leuk! Voorgaande jaren was ik daar te druk voor en kocht ik uit gemakzucht bij de tuinwinkel al ‘kantenklare’ groenteplantjes. Maar zelf zaaien geeft veel meer voldoening. Eerst zaaien, dan oogsten!

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer