Cooking method: Koken

2 juni 2022

Knolselderij met macadamianoten en kabeljauw

Knolselderij kennen we van de Hollandse erwtensoep. De laatste jaren wordt deze groenten regelmatig  gebruikt in diverse stamppotten als vervanging van (een deel) van de aardappels. Ook in salades is knolselderij een succes, denk aan Waldorfsalade waarin knolselderij gecombineerd wordt met appel en walnoten. In dit recept wordt een puree gemaakt van knolselderij met macadamianoten. Voor 2 personen.

Lees meer
3 mei 2022

Mais tortilla’s zelf maken

'Mexicaanse' tortilla's zijn in Nederland een gewone verschijning geworden. Ze komen uit de fabriek en het zijn grote lappen, want Amerikanen vinden dat ze er zo moeten uitzien. In Mexico bestaan tortilla's in soorten en maten. De kleinste - met een doorsnee van rond 12 centimeter - zijn het meest handzaam. Je krijgt ze in een stapel geserveerd en je belegt ze zelf aan tafel. De bij ons bekende tortilla's van bloemmeel kun je ook in Mexico krijgen maar veel vaker zijn ze daar gemaakt van maïsdeeg, masa genaamd. Niet te verwarren met maïsmeel, dat bijvoorbeeld in natuurvoedingswinkels te koop is; daarvan kun je geen tortilla’s bakken. Masa wordt gemaakt van verse, gedroogde en gemalen maïskorrels gemengd met water. Mexicanen eten tortilla’s de hele dag. Ze dienen als eetbaar bord, als schep, als wikkel en als brood. In de grote steden rukt de machinaal gemaakte tortilla op, maar daarbuiten verstaan huisvrouwen en koks nog het handwerk. Het deeg wordt meestal niet meer met de hand uitgeklopt maar plat gedrukt in persen van gietijzer of hout. De koeken worden daarna gebakken op een comal, een bakplaat van aardewerk of ijzer. Wie eenmaal vers gebakken tortilla’s heeft geproefd wil niet anders meer. Dat kan tegenwoordig: behalve masa harina is in Nederland nu een 'instant corn masa mix' te koop. Persen voor kleine tortilla's zijn te koop of hier te bestellen:

Lees meer
Lunch - 2 mei 2022

Portobello’s gevuld met spinazie en Eggs Benedict 

Egg(s) Benedict is denk ik wel mijn favoriete ontbijt en dat heeft zeker te maken met een goed bereid gepocheerd ei. Als het geel en wit mooi in harmonie zijn, ben ik blij. Ik ben altijd gefascineerd als ik de chef van Sunny Site Café in Amerika in de open keuken bezig zie. Hij maakt grote hoeveelheden gepocheerde eieren, en ik heb er nog nooit een slecht gepocheerd ei gegeten. Er zijn heel wat video’s waarop je ziet hoe je een gepocheerd ei kunt maken, maar wat mij betreft heeft het vooral met verse eieren en vaak doen te maken. Dit gerecht waar je eerst een portobello in de oven gaart, een pittig sausje maakt en wat spinazie bakt, hoort op mijn ‘lekker’ lijstje.

Lees meer
Lunch - 16 maart 2022

Ramen Noodle Salade (vegan)

Snel een onverwachte salade op tafel zetten, dit is je kans. Zeker voor die warme zomeravonden die straks weer komen, maar voor een gezellige lunch met wat vrienden is dit ook een verrassende aanrader. Voor 2 tot 4 personen.  

Lees meer
Lunch box - 17 januari 2022

Vrolijke wintersalade met gierst

Januari is een maand waar ik moeite mee heb, zeker als de dagen zich zoals nu grijs en miezerig aaneen rijgen. Daar word ik moedeloos van. Wandelen helpt en… koken ook! Mijn remedie: een flink ingewikkeld en tijdrovend recept met vooral veel snij- en hakwerk opzoeken. Of in mijn geval, zelf bedenken en opschrijven. En dan lekker aan de slag in de keuken. Dat verzet de zinnen en voor je het weet ben je weer vrolijk. Met deze salade, waar je dus wel een tijdje mee bezig bent, zet je kleur op tafel! En dat is precies wat we in deze tijd van het jaar nodig hebben. Daar word je vrolijk van en… elke kleur groente levert weer andere vitamines en mineralen en geven zo je weerstand een boost!

Lees meer
Hoofdgerecht - 10 januari 2022

Aromatische rijstschotel met pijnboompitjes en sinaasappel

Deze heerlijk geurende rijstschotel met pijnboompitjes en sinaasappel is gebaseerd op een Perzisch recept en heb ik ontwikkeld voor mensen die behandeld worden voor kanker en die daardoor nog maar weinig kunnen proeven. Het is ook ideaal voor hen die  door covid19 hun smaak kwijt zijn en verder voor iedereen die van lekker eten houdt. Want het is erg lekker.   Hoofdgerecht voor 4 personen Bereidingstijd ca. 20 minuten + 40 minuten in de oven Foto Henk Brandsen

Lees meer
Rijst - 30 oktober 2021

Sushipizza

Een nieuwe kijk op eten. Op zoek naar de laatste trends voor een presentatie kwam ik de sushipizza tegen. Interessant om te zien hoe authentieke gerechten worden gemixt tot een compleet nieuw gerecht. Klassiekers die we al jaren kennen, worden nu omgetoverd tot zoals bijvoorbeeld; naan taco's, sushipizza's en kimchi pasta carbonara. Veel al worden de gerechten vegan gemaakt. Fast food dat jonge mensen aanspreekt: 'personalised food'. Zet alle kommetjes met de toppings op tafel, zo kan iedereen variëren met de ingredienten en zijn eigen nori pizza maken met sushirijst en toppings. P.S.: Google gerust op Instagram voor meer inspiratie tussen de 34.8 K berichten.

Lees meer
Hoofdgerecht - 17 oktober 2021

Spaghetti met mosselsaus

Het mosselseizoen is in volle gang en loopt tot in april. We kunnen voorlopig nog regelmatig mosselen eten. Heerlijk. Gelukkig staat er genoeg informatie en lekkere receptuur op onze site.

Lees meer
Bijgerecht - 7 oktober 2021

Perenchutney

Voor deze chutney zijn harde peren nodig. Rijpe peren bevatten meer sap. Dat sap verdund het kookvocht waardoor het minder stroperig kan worden. Bovendien worden stukjes rijpe peer snel moes, terwijl harde peer hun structuur behoudt. Chutney is heerlijk bij pittige gerechten zoals curries. Ook is een lepeltje lekker door jus van bijvoorbeeld kip, wild of gehaktballetjes. Het is lekker bij een kaasplateau, bij paté en leuk als cadeautje. Bijgerecht voor 3 - 4 potten

Lees meer
Bijgerecht - 11 september 2021

Bietenpickle-salade

Deze bietenpickle-salade maak ik met verse knoflook. Een ogenschijnlijk eenvoudige salade maar de krachtige smaak maakt hem zo bijzonder. In de zomermaanden zijn er verse knoflookbollen. Deze bollen zijn zachter van smaak. Je gaat er niet van ruiken zoals je dat wel hebt bij de gedroogde knoflook. Gedroogde knoflook zijn de gewone bollen knoflook die je het hele jaar door kunt kopen. Nu ze weer in het het seizoen zijn, wil je lekker met deze spierwitte bollen aan de slag gaan. Bijvoorbeeld in deze bietenpickle-salade.

Lees meer
Bijgerecht - 13 juli 2021

Snijbonen met amandelen

Soms is het simpel. De heerlijke geur van versgebakken noten lokte mij de winkel in. Ik kocht amandelen. Die gebruik ik voor diverse gerechten zoals couscous, lamsvlees, koekjes of als borrelhapje. Snijbonen lagen thuis, dus dat werd het. Lekker met kip of (vegan) met gebakken paddenstoelen met tijm of rozemarijn.

Lees meer
Soep - 2 juni 2021

Snelle raapstelensoep met mosterd

Met deze snelle raapstelensoep heb je echt in no time een lekker en gezond soepje klaar. Bovendien kun je met dit supersimpele recept ook nog eens lekker variëren. Strooi er wat geroosterde gehakte hazelnoten en verkruimelde feta over, dan zet je met vijf ingrediënten een feestelijk voorafje op tafel. Heb je zevenblad of brandnetels in je tuin dan kun je die prima verwerken in deze soep. Maar ook van spinazie of sla kun je deze soep maken. Zo heb je elke keer weer een ander smaakvol en vezelrijk lunchgerecht of voorgerechtje klaar. Lunch of voorgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: ± 15 minuten

Lees meer