Cooking method: Koken

Fingerfood - 10 mei 2021

Bao buns met panko-garnalen, zeewiersalade en wasabimayo

Super lekkere gestoomde broodjes die je kant-en-klaar (diepvries) kunt kopen of zelf maken zoals in dit recept. Deze zijn belegd met gepaneerde panko-garnalen. Die kun je, voor je gemak ook zo kopen, maar zelfgemaakt zijn ze lekkerder omdat je er dan ook de gember erbij hebt. Ander beleg zoals gelakte gerookte paling met appelstroop en knapperige stukjes appel, sappig buikspek of een vega-variant van met panko gepaneerde plakken aubergine smaakt ook hartstikke goed.

Lees meer
Hoofdgerecht - 4 mei 2021

Asperges met Hollandse garnalen

Op onze kookclub konden we dit jaar niet terecht. Het bestuur bedacht, samen met onze leveranciers, elk seizoen een kookuitdaging. Via een drive-through naast de club kregen we steeds een pakket met ingrediënten aangereikt. Daarmee kon je aan de slag en, als je wilde, foto en recept naar een jury sturen. De resultaten werden dan weer gedeeld in een nieuwsbrief. Alle pakketten (met hele vissen, paddenstoelen, of mengsel voor paté) gingen steeds vergezeld van een heerlijke wijn. Een heel inspirerend idee en het hield je betrokken bij de club. De laatste uitdaging was met asperges en een doos met diverse soorten Cress. Dit zijn minigroenten met heel veel smaak (denk aan tuinkers voor het formaat). Deze Cressen zijn heel verschillend  en hebben ook een decoratieve waarde. Ze zijn te koop bij Horecagroothandels. Op de website van de kweker: kun je alle cressen en hun smaak bekijken onder: Collection. Ook staan er recepten. Cress is te bestellen, maar je moet het wel afhalen bij de kweker in het Westlandse Monster. Voor het volgende recept gebruikte ik salty fingers (zeer decoratief) te vervangen door zeekraal. En oyster leaves, die naar oesters smaken, te vervangen door lamsoor. Zeekraal en lamsoor zijn te koop in viswinkels en de supermarkt.

Lees meer
Voorgerecht - 6 april 2021

Romige kool met garnalen als voorafje

Dit is denk ik het makkelijkste voorgerecht dat ik ooit heb gemaakt. In 10 minuten is het klaar en de smaak is perfect. En dat met de simpele ingrediënten als kool, room, en garnalen. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen altijd kool in voorraad heeft, maar garnalen in de diepvries is eigenlijk een must, tenminste als je er van houdt. Zo makkelijk als er opeens vrienden voor de deur staan en het zo gezellig is, dat je ze spontaan uitnodigt om te blijven eten. Wil je dit voorgerecht helemaal feestelijk afmaken, gebruik dan wat zalm- of forelkaviaar als garnering. Het heeft voor mij wel iets Russisch met de kool en de garnalen

Lees meer
30 maart 2021

Egg Benedict

Egg Benedict: gepocheerd ei, gegrilde ham en Hollandaisesaus op een muffin (of briochebroodje). Ik ben er verzot op! En ook al zijn een zacht gekookt eitje met soldaatjes (lange puntige croutons die je in het ei doopt), een gebakken ei met spek of een romig roerei met vers geplukte kruiden niet te versmaden. Een lekkerder ei dan Egg Benedict bestaat voor mij eigenlijk niet. Ik at het voor het eerst in een B&B op een culinaire reis in America, met kakel verse eitjes en “apple smoked ham”, very sweet memories. Nu zet ik het voor speciale ontbijt- of brunchmomenten op tafel, met of zonder vrienden, het is altijd een succes. Zelfgemaakte Hollandaisesaus erover is natuurlijk het lekkerst. Maar die is nogal zwaar en ik smokkel ook wel met een pakje kant en klare saus, die minder heftig is. Als variatie op ham gebruik ik ook uitgebakken plakjes spek of gerookte zalm. In plaats van het broodje is een bedje gegaarde spinazie blaadjes heerlijk. Dan heet het Oeufs-a-la-florentine. Annelène maakte hiervoor een heerlijk recept met kaassaus:

Lees meer
Drank - 30 maart 2021

Advocaat maken

Advocaat maken is een van de dingen die ik doe als ik veel eierdooiers over heb. Bijvoorbeeld als ik makarons of pavlova maak. Je kunt de dooiers natuurlijk met wat extra hele eieren verwerken in een cake maar veel leuker is om er advocaat of eierlikeur van maken. ’t Is eigenlijk een werkje van niets en zoveel leuker en lekkerder dan kant en klaar gekochte advocaat. Heerlijk zo af en zo'n klein glaasje advocaat met een flinke toef slagroom, ’t klinkt heel ouderwets maar het valt altijd bij iedereen in de smaak! Voor ± 450 ml Bereidingstijd: ± 20 minuten

Lees meer
Bijgerecht - 16 maart 2021

Gevulde aubergines

Een favoriet gerecht bij de nabijgelegen Libanese traiteur is gevulde aubergine. Vaak neem ik er couscous bij met veel verse groene kruiden. Rijst kan ook. Vervang voor een vegan versie het gehakt door vegetarisch gehakt of tofu. Hoofdgerecht voor 2 personen Libanees/ Nederlands Bereidingstijd: ca. 30 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht - 23 februari 2021

Pasta met pijlinktvis

Toen we laatst op zondag waren ingesneeuwd was ik aangewezen op de voorraad in koelkast en vriezer: ik maakte deze verrukkelijke pasta met pijlinktvis. Ligt er in de viskraam op de markt pijlinktvis of baby sepia dan neem ik het altijd mee. Niets is zo lekker als kort gefrituurde inktvis als borrelhap. Je gasten worden ook heel blij. Op de markt koop je altijd te veel. Ik maak thuis de inktvis direct schoon, wat echt geen klusje is (), en vries wat ik over heb in. Bij de viswinkel en op de markt is vaak ook schoongemaakte inktvis uit de diepvries te koop.

Lees meer
Bijgerecht - 17 februari 2021

Japanse okonomiyaki met paarse spitskool en bonito

Okonomiyaki is een soort hartige (panne)koek met fijngesneden kool en allerlei lekkers: van garnalen en geschaafde bonito tot kaas. Het heeft wel wat weg van een Spaanse tortilla, maar dan op z’n Japans. Okonomiyaki komt oorspronkelijk uit de omgeving van Osaka en Heroshima. Maar voor Japanners in het hele land is Okonomiyaki een soort “soul” food geworden. Het is razend populair en elk gezin heeft wel zijn eigen speciale lievelingsrecept. De koeken worden gemaakt met een dik soort pannenkoekbeslag. Hiervoor gebruiken ze  in plaatst van melk, dashi* (visbouillon van zeewier en gerookte bonito). Bij mijn Japanse familie mengen ze het beslag met ragfijn gesneden kool (dat is altijd de basis),  geraspte rettich (daikon), lente-ui en ook wel andere groenten. Ze gaan er meestal rauw door. Maar als ze toevallig gekookte restjes groente hebben, gebruiken ze die ook.  Nagaimo, een yam-soort die er eigenlijk in hoort, kunnen ze niet altijd krijgen. Daar maken ze zich helemaal niet druk om want zonder is het ook lekker. Wat ze wel toevoegen (zeker als ze garnalen of inktvis gebruiken) is citroenrasp en -sap of nog liever, geraspte schil en sap van een yuzu** als die er is. Verder worden er naar smaak kleine stukjes vlees (meestal varken), (Chinese) worst, kip, garnalen, inktvis en/of kaas toegevoegd. Als de Okonomiyaki klaar is gaan er steevast lente-uiringetjes, fruity sauce en mayonaise over.  En... als het even kan ook katsuobushi bonito flakes***. Okonomiyaki is heel makkelijk en snel te maken. Deze keer heb ik paarse (rode) spitskool gebruikt. Lekker en het ziet er zo leuk uit. Hoofdgerecht voor 3-4 personen voorbereidingstijd ca. 15 minuten, bereidingstijd ca. 20 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht - 17 februari 2021

Roergebakken spitskool met kerrie en seroendeng

Tip: roer 1 el pindakaas door de kool. Bak wat fijngesneden gemberwortel of 1-2 teentjes knoflook mee. Variatie: Vervang eieren door 150 – 200 g garnalen. Garneer met emping (vegetarisch) of kroepoek (gemaakt van garnalen, dus niet vegetarisch) Spitskool is er in diverse gewichten. Reken ca. 200 g p.p. Bijgerecht voor 3 - 4 personen (Vegetarisch)

Lees meer
Hoofdgerecht - 17 februari 2021

Stamppot met pastinaak en cavolo nero

Voor vandaag staat er een stamppot met pastinaak en cavolo nero met een Mediterraan tintje op het menu. Cavolo nero of palmkool is een koolsoort die lijkt op boerenkool en het ook prima doet in de moestuin. De lange smalle donkergroene bladeren kun je aan het eind van de zomer met nerf en al in repen snijden en verwerken in pasta, frittata's, roerbakgerecht of soep. In de winter is de nerf niet zo zacht meer en snijd je hem eruit. Hoofdgerecht voor 4 personen Bereidingstijd: ± 35 minuten

Lees meer