Onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht!
Voor deze aalbessenjam met limoen en eigenlijk voor al mijn jams gebruik ik . Met deze geleisuiker worden jams minder zoet. Bovendien krijgt de jam door het toevoegen van limoen een lekkere frisse smaak. Heerlijk op een geroosterde boterham maar ook verwerkt in toetjes of in combinatie met kaas, kip en varkensvlees is deze jam super lekker! Door de suiker een dag van tevoren door de vruchten te roeren, smelt de suiker al een beetje en kookt het jammengsel sneller. Het gebruik van geleisuiker extra heeft nog een ander voordeel, doordat de jam slecht één minuut moet doorkoken blijven de vruchten heel en ziet de jam er aantrekkelijker uit. De zomer is echt de tijd om jam te maken, er is volop heerlijk fruit te koop. Dit basisrecept kun je ook gebruiken voor aardbeien-, blauwe bessen-, bramen-, pruimen-, perziken- en nectarinejam. Bereidingstijd: 20 minuten + 24 uur wachten Voor 8 potjes van 225 ml
Lees meerOok in Japan kennen ze de witte en groene asperge. Met deze eenvoudige asperge misosoep kun je fijn variëren, vegetarisch of met vis of vlees. Ik heb de soep gemaakt met een stukje vis en shiitakes, daardoor mis je wel de smaak van het aanbakken van bijvoorbeeld bacon, maar door het aanbakken van de aardappelstukjes had ik toch een wat diepere smaak. In de toko die Japanse ingrediënten heeft, vind je zakjes dashi poeder en miso. En als je er toch bent, koop dan meteen Furikake (mengsel van o.a. zeewier en sesamzaad) en de Japanse 7-kruidenpoeder Shichimi Togarashi voor wat extra pit.
Lees meer1 kg niet te dikke witte asperges 1 onbespoten sinaasappel 1 theelepel fijne mosterd 3-4 eetlepels (hazel)notenolie of andere geurige olie 1 bosuitje 100 g gepelde hazelnoten 2 eetlepels kleine verse basilicumblaadjes Schil de asperges met een dunschiller vanaf het kopje naar beneden. Schil de harde schil aan de onderkant wat dikker weg. Leg de
Lees meerEen smakelijk en eenvoudig te bereiden gerecht dat naar wens kan worden aangepast.
Lees meerOok al zit het weer niet altijd mee, het is toch echt al bijna lente. En ook Pasen komt al in zicht. Tijd voor lichte en luchtige ontbijtjes. Met kant-en-klare pappadums zet je in no time een origineel ontbijtgerechtje op tafel. Deze pappadums met eiersalade en zalm doen het vast goed bij het paasontbijt.
Lees meerIn de keuken van het restaurant van mijn vader werd alles van een beest gebruikt. Dat was niet hip en niet bijzonder, maar heel gewoon. Hersenen, wangen, tongen, nieren, staarten, testikels etc. alles ging de pan in om er als een verrukkelijk gerecht weer uit de komen. En ohh, de bouillon van alle botten en afsnijdsels - die stond altijd op - was zo diep van smaak, zo lekker! Van lamstestikels tot ossenstaart Het bereiden van deze super smakelijke delen is mij dus met de paplepel ingegoten en ik ben er ook nog eens gek op. In bruine boter gebakken zwezerik en hersenen. Of hersenen die zachtjes zijn geblancheerd en dan lauw worden geserveerd op een crouton en met vinaigrette; gepaneerde plakken lamstestikel met zwarte peper; niertjes in mosterdsaus, gestoofde ossenstaart en kalfs- of ossentong, enzovoort, enzovoort. Kopkaas en hanenkammen In Frankrijk bestel ik geregeld een salade met gésier (maagjes van gevogelte) of warme fromage de tête (kopkaas), in Peru at ik hart spiesjes, in België kreeg ik varkensoren op m’n bord, in Spanje snoepte ik tapas van pens en in China kloof ik met liefde aan een kippenklauw en verorberde ik hanenkammen in zwarte bonensaus. Heerlijk allemaal! Met madeirasaus of vinaigrette De basis voor het kalfstongrecept hierbij stond tot een jaar of 20-30 geleden ook in Nederland als een feestelijk gerecht op het menu. Die werd dan vaak geserveerd met een Madeirasaus. Zelf vind ik romige groene peperbesjessaus er erg lekker bij. Maar het allerlekkerst vind ik de kalfstong als daar een grove vinaigrette bijzit. De bouillon waarin de tong wordt bereid kun je als voorgerecht serveren of als basis voor soepen en sauzen gebruiken. Een ossentong kun je op dezelfde manier klaarmaken maar heeft een uurtje langer nodig.
Lees meerEdamame (sojaboontjes) gaan heel goed samen met bimi. In Japanse restaurants krijg je ze meestal in de peul en worden ze lauwwarm geserveerd met grof zout en dop je ze zelf aan tafel. Voor onderstaand recept gebruik ik gedopte edamame uit de diepvries. Die zijn uitstekend en ook lekker makkelijk in het gebruik.
Lees meerDashi is een verfijnde visbouillon gemaakt van gedroogde bonito schilfers en zeewier. Uitstekend om te serveren als tussengerecht in een uitgebreid menu. Dashi wordt in de Japanse keuken ook vaak als basis van gerechten en smaakmaker gebruikt. Er is ook uitstekende dashi in poedervorm verkrijgbaar (‘dashi-no-moto’). Daarmee is deze geraffineerde bouillon nog makkelijker te maken.
Lees meerDeze verfrissende Shiso Sorbet is een klein, maar fijn dessert. Je proeft echt de unieke smaak. Niet alleen perfect in de zomer, maar ook na een stevige maaltijd is het lekker iets verfrissends te eten. En mocht je nu geen shiso (perilla) blaadjes in de (Japanse) Toko kunnen krijgen, bewaar het recept dan voor de zomer. Je kunt zaden voor deze plant kopen en op je balkon of in de tuin je eigen shiso blaadjes kweken. Hoe uniek is dat. Heb je een ijsmachine, vergeet dan niet de ijsbak op tijd in de diepvries te zetten.
Lees meerSoja is een waardevolle plantaardige bron van eiwitten en bevat veel aminozuren. Gebruik bij voorkeur biologische , gewoon omdat het kan, lokaal geteeld en hebben een fantastische smaak. Je kunt de sojabonen gewoon gaar koken in water met zout. Door ze in een courtbouillon te koken krijgen ze een kruidige en rijke smaak. Met deze boontjes maak je de meest
Lees meerDe inspireerde me om dit (kerst) tussengerechtje te maken. Hieronder een aantal tips om het feestelijk te maken. Frituur salieblaadjes of topjes in een royale hoeveelheid plantaardige olie. Snijd prei in dunne reepjes en frituur ook in de hete olie, roer regelmatig door en schep op een bord met een stukje keukenpapier. Schaaf super verse champignons met een mandoline boven het gerecht. Ook een smaakvolle toevoeging is een roos van vers geschaafde . En als laatste tip: zorg ervoor dat de risotto mooi 'soepig' is in een uitgebreid menu.
Lees meerMet mooi Italiaanse gedroogde pasta (te koop bij delicatesse zaken), wordt een eenvoudig pastagerechtje een ware traktatie. De smaakmakers in dit feestelijke gerecht zijn de venkel en de warm gerookte zalm in de saus. Plus de toevoeging van royaal verse kruiden en citroenrasp die een smaakexplosie geven.
Lees meer