Wat weet je al van zeewier?

  Posted on   by   Geen reacties

nori

         Wat weet je al van zeewier? 

Wat kun je er mee en waarom is koken met zeewier zo leuk? Om te beginnen kennen we allemaal nori, deze velletjes gemaakt van gedroogd zeewier gebruik je om sushi te maken. Sushi kun je traditioneel maken met sushirijst of heel hip en gezond met gekookte quinoa. Door de quinoa roer je wat (vegan)mayonaise en rol je het op met lekkere groente. Zo maak je een verrassend lekkere sushi. Dat door de quinoa en nori een goede vleesvervanger is geworden. Met norivellen kunt je rolletjes, zakjes of driehoekjes maken. Deze laatste zijn handig om mee te nemen voor de lunch. Je kunt de velletjes met een tang boven een vuurtje of het gasfornuis ook heel kort roosteren voor extra smaak. Breek de krokante nori in stukjes boven je salade.

        Ze zeggen ook wel dat zeewier de groente van de toekomst is. 

We kunnen er dus niet meer om heen. Er zijn heel veel soorten zeegroente tegenwoordig te vinden in de groothandel. Dat zorgt ervoor dat chefs er in de restaurants mee gaan koken. Zo wordt het bekender en rolt het vanzelf langzaam de supermarkt binnen. Denk maar eens aan de wakame, zeekraal en lamsoren. Dit zijn producten die we al een tijdje op het schap zien liggen. Heerlijke zilte groente die heerlijk zijn om wekelijks thuis op het menu te zetten.

       Plantaardige alternatief voor vlees!

Je ziet steeds meer flexitariërs om je heen. Dat kan tegenwoordig heel gemakkelijk omdat er veel alternatieven te vinden zijn. Voor gebalanceerde voeding is het goed om een paar keer per week zeewier of zeegroente te eten. Het zijn nieuwe eiwitbronnen en rijk aan ijzer deze vleesvervangers. Advies van het voedingscentrum; eet je zeewier als groente, varieer dan met andere groenten. Eet je zeewier als vleesvervanger, varieer dan met peulvruchten, ongezouten noten, ei, tofu of tempé.

      Even op een rijtje….

Welke zeewieren kennen we allemaal; nori, wakame, lamsoren ook wel zeesla genoemd, zeekraal, kombu (een ander woord voor kelp) en dulse. Lamsoren, een typisch Zeeuwse groente en zeekraal zijn heerlijk kort gebakken in een beetje olijfolie, een paar keer omscheppen in een hete koekenpan en lekker knapperig serveren bij een stukje vis of asperges. Kombu wordt bijvoorbeeld in de Japanse keuken gebruikt om een heerlijke dashi-bouillon mee te maken. Het heeft een hartige umamismaak en een goede vervanger voor zout in de keuken. Het is rijk aan verschillende mineralen.

     Maak ook eens je eigen zeewiermayonaise

Bak dulse 30 seconden in een beetje olie. Schep het uit de pan en leg op een stukje keukenpapier. Roer in een kommetje met (vegan)mayonaise en fijngehakte peterselie door elkaar. Brokkel de krokante dulse erboven en roer erdoor. Heerlijk op een hardgekookt eitje of bij een stukje warm gerookte zalm. Of deze frisse komkommersushi

     Superfood!

Door veel nori te eten blijf je jong en vitaal. Het is een ingrediënt  met veel goede eigenschappen echt een superfood.


Author: Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Yolanda van der Jagt, culinair specialist – voor verrassend lekkere recepten. Met mijn culinaire kennis en creativiteit ontwikkel ik al jaren recepten. Deze recepten vindt je o.a. terug in (mijn) kookboeken, supermarkt magazine Hallo Jumbo en diverse producten. Vanuit mijn unieke smaakbeleving creëer ik gezonde gerechten met een verrassende smaak. Met de laatste trends en inzichten inspireer ik je graag. Benieuwd geworden? Kijk ook op mijn website www.yolandavanderjagt.nl

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *