Brioche toast met champignons en extra romige kaas

Door Nelleke van Lindonk  ,   

oktober 23, 2019

 

Een behoorlijk lang recept voor een toastje champignons, maar ja dit is dan ook niet zomaar een toastje. Ik ga uit van verse paddenstoelen en lekker briochebrood. De gepekelde uitjes zijn heel makkelijk even te maken als je ze al niet in de koelkast hebt staan.

*Gepekelde uitjes te maken is: Meng 100 ml azijn, 50 ml water, 2 tl suiker en 2 tl zout in een pot met deksel. Voeg 75 gram kleingesneden sjalot toe. Doe de deksel weer op de pot en schud goed. Giet na halfuurtje vocht weg en je hebt gepekelde uitjes. Gebruik de uitjes die je over hebt door een salade de komende dagen.

*Als je geen Délice de Bourgogne kunt krijgen, vraag dan naar een extra romige brie of camembert.

 

  • Aantal personen: 6-12- personen

Ingrediënten

6 el olijfolie

450 g gemengde wilde champignons (oesterzwam, chanterelle, eekhoorntjesbrood)

9 takjes tijm

6 grote knoflooktenen, geplet

6 el ongezouten boter, kamertemperatuur

5 el fijngehakte platte peterselie

1,5 el sherry azijn

6 dikke sneden brioche brood

230 g Délice de Bourgogne of extra romige brie*

garnering

gepekelde uitjes*

frisée

bieslook

citroensap

Bereidingswijze

1Maak de paddenstoelen schoon en snijd of trek ze in grove stukken. Verwarm de oven op 175 graden. Verhit 2 eetlepels olie in een (daar heb je mijn favoriete pan weer) grote gietijzeren koekenpan op heet vuurpan. Ja, het gaat een beetje roken. Bak nu 1/3 van de paddenstoelen in een enkele laag, zonder roeren in 3 minuten tot goudbruin. Voeg dan 2 takjes tijm, 2cknoflook, halve theelepel zout en peper toe. Zet het vuur op middel en bak nu, wel zo af en toe roerend, nog 3 minuten. Meng er nu 1,5 eetlepel boter, 1 volle eetlepel peterselie en 1,5 theelepel azijn door en bak nog 1 minuut. Schep op keukenpapier en verwijder de tijm en knoflook.

2Je gaat dit proces nu nog 2 keer herhalen met de rest van de champignons. Schep daarna alle gebakken paddenstoelen in een schaal, meng er nog wat peper en zout door en houd ze warm of bewaar ze op kamertemperatuur. Hangt er een beetje vanaf of je meteen aan tafel gaat.

3Leg ondertussen de sneden brioche op het oven-rek en bak ze in 6 minuten licht geroosterd. Besmeer ze daarna met de overgebleven boter.

4Het opdienen: besmeer de toast met de zachte kaas, verdeel het paddenstoelen mengsel erover, garneer met peterselie, gepekelde uitjes, frisée en wat bieslook. Bedruppel met olijfolie en citroensap.

00:00

0 Reacties

All fields and a star-rating are required to submit a review.