Tag: havermout

15 februari 2021

Pompoenpittencrackers

Deze heerlijke knapperige crackers van fijngemalen pompoenpitten en amandelen met havermout en volkorenmeel maak je snel en makkelijk zelf. Ze zijn een lekkere ondergrond voor de hapjes met koolspiralen. En doen het ook goed op een uitgebreide borrelplank.

Lees meer
Tussendoortje - 1 februari 2019

Ginger crunch om je vingers bij af te likken zo lekker

Ginger crunch… daar lik je echt je vingers bij af. Ik kende deze knapperige koek met veel gember en een heerlijke laag gemberglazuur niet, maar in Nieuw Zeeland zijn ze er verzot op. Als je zoals wij over de smalle wegen – echt grote wegen kennen ze daar niet – door prachtige natuur Nieuw Zeeland doorkruist, ben je voor koffie of op z’n Nieuw Zeelands een ‘long black’ of een ‘long white’ aangewezen op kleine koffietentjes hier en daar langs de route. Soms moet je wel een uur of langer geduld hebben voor je zo’n tentje tegenkomt. Maar dat wordt goed gemaakt door de vitrine met zelfgemaakt lekkers naast de koffiemachine. Muffins, chocoladecake met kleurige marshmallows erin (lolly cake), carrot cake en vaak ook ginger crunch. Ik ben me daar echt te buiten gegaan aan al dit lekkers, de ginger crunch is echt mijn favoriet. Ik had al bedacht dat ik weer thuis op zoek zou gaan naar een recept. Dat bleek niet nodig, want eenmaal bij de familie op het Noordereiland gearriveerd, bleek de ginger crunch ook bij hen favoriet en bakten ze deze koek regelmatig. Daarbij gingen ze uit van het recept van een heel goede vriendin. Het resultaat van hun bakkunst staat hier op de foto en het recept heb ik voor jullie vertaald. Geniet ervan!

Lees meer
Nagerecht - 27 juni 2016

Huisgemaakte appeltaart met citroenroom

De geur van huisgemaakte appeltaart doet een huis verkopen. Appeltaart maken is een dankbaar en leuk klusje voor de zaterdagmiddag. Je kunt het deeg ook goed de dag ervoor maken. Appeltaart is dagen lekker, het deeg veranderd van knapperig naar wat zachter. Voor allebei valt iets te zeggen. Klop van 250 ml koude slagroom, 2 eetlepels fijne kristalsuiker en de rasp van 1 biologische citroensschil een lobbige slagroom serveer deze voor de liefhebbers bij een punt appeltaart.

Lees meer
22 april 2016

Ontbijtmuffins met vijgen en blauwe bessen

Deze onbijtmuffin zijn heerlijk om de dag ervoor te maken. Maak ze op woensdag bijvoorbeeld samen met de kinderen. Laat ze goed afkoelen en bewaar ze in een pot. Als je ze vaak genoeg maakt dan zie je zelf wel wat je er aan kan veranderen naar je eigen smaak. Bijvoorbeeld met abrikozen, frambozen of lijnzaad zijn ze ook heerlijk.

Lees meer
Hoofdgerecht - 1 april 2016

‘Broodje’ oesterzwamburger speciaal

2 150 g oesterzwammen 40 g havermout 4 tl ras el hanout 5 el olijfolie 4 plakjes diepvries filodeeg, ontdooid 1 eetrijpe avocado sap van 1/2 citroen 2 stengels bleekselderij, in dunne reepjes 3 boswortels, in juliennereepjes 1 gele paprika, in dunne reepjes 40 g rucola keukenmachine bakplaat bekleed met bakpapier Hak in de keukenmachine

Lees meer
23 december 2015

Kaneelgranola

Echt lekker en echt gezond: een prachtig eet cadeautje voor gezondheidsfanaten: homemade granola. Je maakt het nog stijlvoller door een paar scheppen van de granola in een weckpotje te stoppen en er een handgeschreven label aan te hangen. Geef het recept erbij (of maak er een 'gedichtje' van) zodat de ontvanger het potje zelf kan blijven vullen.

Lees meer