Blog

Kruidige portobello met ham en ei

Dit recept van kruidige portobello’s met ham en ei is spontaan ontstaan. Toen de coronacrisis uitbrak opende een paddenstoelengroothandel hier in de buurt zijn deuren ook voor gewone consumenten. Dat liet ik me geen twee keer zeggen…

Blog

Kruidige portobello met ham en ei

Dit recept van kruidige portobello’s met ham en ei is spontaan ontstaan. Toen de coronacrisis uitbrak opende een paddenstoelengroothandel hier in de buurt zijn deuren ook voor gewone consumenten. Dat liet ik me geen twee keer zeggen…

Kruidige portobello met ham en ei

DOOR EMILIE VAN DER WOERD

Dit recept van Kruidige portobello’s met ham en ei is spontaan ontstaan. Toen de coronacrisis uitbrak opende een paddenstoelengroothandel hier in de buurt zijn deuren ook voor gewone consumenten. Dat liet ik me geen twee keer zeggen…

Uitgebreide zondagslunch

Ik ging meteen op pad en kwam thuis met een enorme zak verschillende paddenstoelen. Met deze grote, wat wild uitgevallen portobello‘s maakte ik dit heerlijke gerechtje, dat het goed doet bij een uitgebreide zondagsbrunch. Je kunt deze gevulde portobello’s ook serveren als  hoofdgerecht met een lekkere salade erbij.

Lekker variëren

Eet je liever vegetarisch, dan kun je de ham vervangen door plakken jong belegen kaas, brie of rondjes verse geitenkaas. Ik kook graag uit de losse hand en knip wat kruiden uit de tuin. Hier heb ik verse rozemarijn, tijm en bieslook gebruikt, maar je kunt ook  verse peterselie, dragon of venkel gebruiken.

Cederhout voor geurig aroma

Ik heb deze portobello’s natuurlijk in de oven gegaard op mijn CedarWood Oven Plank. Het cederhout geeft de paddenstoelen een extra geurig aroma. Maar je kunt de portobello’s ook elk in een laag ovenschaaltje zetten. De portobello’s op de foto moeten nog de oven in, maar het geheel blijft er net zo mooi uitzien.

RECEPT

Kruidige portobello met ham en ei

2 personen – 20 minuten + 30-35 minuten in de oven

2 grote portobello’s

2 eetlepels pompoenpitolie of olijfolie

2 eetlepel verse kruiden, grof gehakt

2 grote plakken rauwe ham

2 eieren

2 eetlepels geraspte jong belegen kaas

Leg een CedarWood OvenPlank een half uur in water te weken.

Verwarm de oven voor tot 175 °C.

Veeg de portobello’s schoon en snijd de stelen eruit. Bestrijk de portobello’s aan de buitenkant dun met wat pompoenpittenolie.

Neem de plank uit het water en schud het vocht er af. Zet de portobello’s met de open kant naar boven op de plank. Schuif de plank in de oven en bak de paddenstoelen 10 minuten voor.

Hak intussen de stelen fijn en meng ze in een kommetje met de helft van de kruiden en de rest van de pompoenpittenolie. Voeg naar smaak wat zout en versgemalen zwarte peper toe.

Zet de ovenplank uit de oven op een hittebestendige ondergrond. Schep het kruidenmengsel in de portobello’s. Vouw de plakken ham dubbel en leg ze losjes op deze vulling.

Breek dan boven elke portobello een ei en laat het ei voorzichtig in de portobello glijden, zorg dat het ei er niet naast loopt. Probeer de dooier heel te houden.

Schuif de plank voorzichtig op het rooster in de oven en bak de paddenstoelen in 15-20 minuten tot het eiwit gestold is en de dooier nog zacht is.

Strooi uit de oven de rest van de kruiden over de portobello’s en serveer direct.

Auteur

Gastauteur

Over de auteur

De keuken van 8 breidt uit met steeds wisselende en regelmatig terugkerende gastauteurs. Culinaire vakvrouwen en -mannen die het leuk vinden af en toe een te gek recept, een bijzonder blog of een ander leuk weetje met de bezoekers van uitdekeukenvan8.nl te delen.

Lees meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.