Cuisine: Japans

borrelgerecht - 27 oktober 2022

Pittige sushi met aubergine en champignons

Pittige sushi met gebakken aubergine en kastanjechampignons: ik had niet kunnen bedenken dat het zo verrassend lekker van smaak zou zijn. Door de togarashi, het peperige Japanse specerijenmengsel, over de gebakken aubergine te strooien kreeg de sushi een warme pittige en spannende smaak. Daarnaast heeft de aubergine een hoog 'meaty' gehalte; een mooie vleesopvolger dus. Door de hoogwaardig ambachtelijk gebrouwen Tomasu sojasaus uit Rotterdam was mijn sushi die avond perfect.  

Lees meer
19 oktober 2022

Gegrilde shiitake als voorgerecht

Dit eenvoudige, maar o zo lekkere gerecht at ik in de sustainable brewery in het ‘no waste’ dorp Kamikatsu in Japan.

Lees meer
Rijst - 30 oktober 2021

Sushipizza

Een nieuwe kijk op eten. Op zoek naar de laatste trends voor een presentatie kwam ik de sushipizza tegen. Interessant om te zien hoe authentieke gerechten worden gemixt tot een compleet nieuw gerecht. Klassiekers die we al jaren kennen, worden nu omgetoverd tot zoals bijvoorbeeld; naan taco's, sushipizza's en kimchi pasta carbonara. Veel al worden de gerechten vegan gemaakt. Fast food dat jonge mensen aanspreekt: 'personalised food'. Zet alle kommetjes met de toppings op tafel, zo kan iedereen variëren met de ingredienten en zijn eigen nori pizza maken met sushirijst en toppings. P.S.: Google gerust op Instagram voor meer inspiratie tussen de 34.8 K berichten.

Lees meer
Fingerfood - 22 mei 2021

Vega sushi met avocado

Sushi maken is altijd leuk om samen te doen met de kinderen. Ze vinden het over het algemeen ook heel lekker om te eten. Een makkelijk manier om een vullende snack aan te bieden als ze uit school komen. Of mee te geven in de lunchbox. Haal sushi altijd 30 minuten van te voren uit de koelkast zodat de rijst op temperatuur kan komen en meer smaak heeft.          

Lees meer
Fingerfood - 10 mei 2021

Bao buns met panko-garnalen, zeewiersalade en wasabimayo

Super lekkere gestoomde broodjes die je kant-en-klaar (diepvries) kunt kopen of zelf maken zoals in dit recept. Deze zijn belegd met gepaneerde panko-garnalen. Die kun je, voor je gemak ook zo kopen, maar zelfgemaakt zijn ze lekkerder omdat je er dan ook de gember erbij hebt. Ander beleg zoals gelakte gerookte paling met appelstroop en knapperige stukjes appel, sappig buikspek of een vega-variant van met panko gepaneerde plakken aubergine smaakt ook hartstikke goed.

Lees meer
Fingerfood - 29 maart 2021

Tamagoyaki met zeewier

De tamagoyaki, doorgaans ook tamago genoemd, is een Japanse opgerolde omelet. Je kunt 'm behalve als ontbijt ook herkennen als topping op je sushi. Daar zie je 'm vaak omwikkeld met zeewier. Lekker met        

Lees meer
Bijgerecht - 17 februari 2021

Japanse okonomiyaki met paarse spitskool en bonito

Okonomiyaki is een soort hartige (panne)koek met fijngesneden kool en allerlei lekkers: van garnalen en geschaafde bonito tot kaas. Het heeft wel wat weg van een Spaanse tortilla, maar dan op z’n Japans. Okonomiyaki komt oorspronkelijk uit de omgeving van Osaka en Heroshima. Maar voor Japanners in het hele land is Okonomiyaki een soort “soul” food geworden. Het is razend populair en elk gezin heeft wel zijn eigen speciale lievelingsrecept. De koeken worden gemaakt met een dik soort pannenkoekbeslag. Hiervoor gebruiken ze  in plaatst van melk, dashi* (visbouillon van zeewier en gerookte bonito). Bij mijn Japanse familie mengen ze het beslag met ragfijn gesneden kool (dat is altijd de basis),  geraspte rettich (daikon), lente-ui en ook wel andere groenten. Ze gaan er meestal rauw door. Maar als ze toevallig gekookte restjes groente hebben, gebruiken ze die ook.  Nagaimo, een yam-soort die er eigenlijk in hoort, kunnen ze niet altijd krijgen. Daar maken ze zich helemaal niet druk om want zonder is het ook lekker. Wat ze wel toevoegen (zeker als ze garnalen of inktvis gebruiken) is citroenrasp en -sap of nog liever, geraspte schil en sap van een yuzu** als die er is. Verder worden er naar smaak kleine stukjes vlees (meestal varken), (Chinese) worst, kip, garnalen, inktvis en/of kaas toegevoegd. Als de Okonomiyaki klaar is gaan er steevast lente-uiringetjes, fruity sauce en mayonaise over.  En... als het even kan ook katsuobushi bonito flakes***. Okonomiyaki is heel makkelijk en snel te maken. Deze keer heb ik paarse (rode) spitskool gebruikt. Lekker en het ziet er zo leuk uit. Hoofdgerecht voor 3-4 personen voorbereidingstijd ca. 15 minuten, bereidingstijd ca. 20 minuten

Lees meer
Bijgerecht - 3 augustus 2020

Met miso geglaceerde aubergine

  Een snel voorafje of  bijgerecht met umami smaak. Het kost je 15 minuten, is vegan en smaakt heerlijk. En weer eens wat anders dan gevuld met gehakt. Door de inkepingen die je in het vruchtvlees maakt, wordt het miso mengsel goed geabsorbeerd. Heb je een vloeibare Miso (M1minute Miso) in huis, gebruik dan 2 eetlepels en geen water. De vloeibare miso is heel makkelijk te gebruiken als je snel een misosoep wilt maken. Eigenlijk heb je, naast miso, maar drie basis ingrediënten in je voorraadkast nodig als je van Japans eten houdt: Mirin (zoete rijstwijn), Sake (om te koken) en rijstazijn. Daarmee zijn heel veel Japanse gerechten te bereiden.  

Lees meer
20 mei 2020

Betuwse palingsandwich met een Japans accent

Paling bij rode wijn? Probeer de LingeRood Cuvée Signature maar eens bij deze Betuwse palingsandwich met een Japans accent. Dat is een wonderbaarlijke maar heel lekkere wijnspijs combinatie. Meer in de lijn der verwachtingen de LingeWit Cuvée Barrique 2017; LingeWit Blanc de Noir zijn in combinatie met deze sandwich ook niet te versmaden. Foto Willem Bouman

Lees meer
Hoofdgerecht - 4 december 2019

Poké bowl met groenten

De feestdagen komen er weer aan. Ieder vult dat voor zichzelf of samen met familie en vrienden in. Wij van de uitdekeukenvan8 kunnen ons zo voorstellen dat er ergens deze maand een lekkere Netflix serie wordt op gestart. Daar hebben wij dan een hippe allemansvriend bij bedacht. Lekker makkelijk op de bank, licht en gezond. vind je hier in dit boek.

Lees meer
Brunch - 15 november 2019

Silken tofu, sesam-spinazie en eierdooier

Silken tofu, sesam-spinazie en eierdooier is een van de eerste en leukste hapjes die ik afgelopen week in fujisawa in Japan heb gegeten. Ik was er even een lang weekend om culi-inspiratie op te doen. Donderdag heen, dinsdag terug en in de tussentijd eindeloos veel spannende hapjes proeven en culinair Japan beleven in al zijn facetten. Ramen museum In Yokohama ben ik naar het Ramen Museum geweest, waar ik alles te weten ben gekomen over de verschillende ramen noedels en soepen: historische achtergronden, hoe de noedels worden gemaakt en waarvan de verschillende bouillonsoorten worden getrokken die bij de specifieke soepen worden gebruikt. Ook uit welke gebieden en steden de verschillende soorten oorspronkelijk komen en waarom. En hoe de ramensoepen smaken. Binnenkort zal ik er uitgebreid over schrijven in de blog. Maar nu vertel ik eerst silken tofu. Silken of zijdentofu De zijden tofu, sesam-spinazie en eierdooier is ook thuis heel makkelijk te maken. Zijden of silken tofu is een fijne Japanse tofusoort, zijden zacht! Het mondgevoel dat je hebt als je deze tofu eet is een beetje als die van een romig puddinkje. Het is wat lichter dan gewone tofu en heeft een delicate structuur. De sojabonen waarvan het is gemaakt overheersen helemaal niet en het heeft een fijne, geraffineerde smaak. Zijden tofu is ook bij ons over het algemeen goed verkrijgbaar. Zelfs in de (betere) supermarkt. Rauwe eierdooier De rauwe eierdooier is een belangrijke smaakmaker in dit gerecht. Juist in combinatie met de sesamolie van de spinazie en de soja-merindressing is het verrukkelijk bij de silken tofu! Gebruik altijd verse biologische eieren als je ze rauw wilt eten.

Lees meer
Bijgerecht - 23 juni 2019

Japanse spinazie met sesamdressing

Spinazie met Japanse sesamdressing gemaakt met 3 ingrediënten in 5 minuten klaar

Lees meer