Onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht!
Labneh is een verse kaas gemaakt van uitgelekte yoghurt. Met een beetje zout erdoor heb je een hartige variant. Zonder zout is de verse kaas ook heerlijk om als dessert te serveren met zacht zomerfruit. De hartige versie is een onderdeel van een Libanese Mezze. Een variatie in smaak maak je door geiten of schapenyoghurt te gebruiken. Door de yoghurt een nacht in de koelkast te laten uitlekken krijg je een nog stevigere verse kaas, hier kun je goed balletjes van rollen. Deze kun je bewaren in een pot met verse kruiden en olijfolie. Het is een heerlijke dip met Turks brood bij de borrel of een bijgerecht bij geroosterde groente of vlees. In alle eenvoud kun je de labneh net zoals in Libanon en Syrië op smaak brengen met wat olijfolie, paprikapoeder en grof gesneden dille en munt.
Lees meerKruidige eiersalade voor het Paasontbijt. Deze week voor Pasen staat natuurlijk in het teken van eieren! Met de kinderen eieren beschilderen en versieren voor het Paasontbijt of de Paasbrunch. En natuurlijk leuke gerechten voor het paasontbijt bedenken. Bij ons is eerste Paasdag dé dag dat we met ons gezin van vroeger bij elkaar komen voor onze traditionele uitgebreide supergezellige en vaak ook lekker rommelige Paasbrunch. Dat gezin is inmiddels wel uitgebreid met onze eigen kinderen, schoonkinderen en een hele rits aan kleinkinderen. We zijn inmiddels met 20 volwassenen en 7 kleinkinderen. Dus als het even kan vieren Pasen in de tuin bij mijn zusje aan een heel lange tafel. Elk gezin neemt een zelfgemaakt gerecht mee. Om dubbelen te voorkomen, kies je iets uit een al oude lijst die elk jaar weer opduikt. Of vaak wordt dat voor je gekozen. Dit jaar is de eiersalade aan mij toe bedeeld. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je daar je eigen draai aan geeft. Bij mij begint het dan meteen te borrelen en buitelen de ideeën over elkaar heen en kies ik pas op het laatste moment wat het wordt. Misschien deze mediterrane eiersalade met feta, maar het kan ook zomaar een eiersalade met kerrie, cashewnoten en koriander en bosui worden of heel simpel eiersalade met grove mosterd en verse dragon. Het wordt vast weer een heel gezellige Pasen met natuurlijk ook !
Lees meerDeze heerlijke rijke taart met paddenstoelen is perfect voor een dagje minder vlees. Een winterse salade van appel, winterpostelein en basilicum. De basilicum had ik nog staan, niet heel winters, wel een verrassende smaakmaker in de salade. Deze umamirijke taart is een alleskunner op het menu, lunch, borrelsnack, een tussendoortje of mee in je lunchtrommel, het kan allemaal. De taart is zowel koud als warm lekker.
Lees meerDeze romige knolselderijsoep krijgt een lekker pittig accent door de paddenstoelenbouillon.
Lees meerZin in wat lichte hapjes voordat de oliebollen op tafel komen? Of wellicht in plaats van gefrituurde happen. Vul slablaadjes met salade naar keuze die snel zelf gemaakt is of gekocht in de winkel. Kan ook als voorgerecht worden geserveerd. 16 – 20 stuks
Lees meerVorige week zat ik heerlijk te bladeren in mijn kookboeken om inspiratie op te doen voor mijn recept voor deze week. In ons eigen kookboek LEKKER Havermout! Quinoa! en meer… , dat Nelleke en ik nu al weer 8 jaar geleden schreven, viel mijn oog op het recept voor Pizzoccheri! Een hartverwarmend eenpansgerecht dat je eigenlijk alleen nog tegenkomt in de grensstreek van Noord-Italië en Zwitserland. Je maakt Pizzoccheri van boekweitpasta, winterse groenten die voorhanden zijn, aardappel, boekweitpasta en Italiaanse kaas. Heerlijk voor als het echt kouder gaat worden. Kortom, echt een recept om je eigen draai aan te geven.
Lees meerPittige sushi met gebakken aubergine en kastanjechampignons: ik had niet kunnen bedenken dat het zo verrassend lekker van smaak zou zijn. Door de togarashi, het peperige Japanse specerijenmengsel, over de gebakken aubergine te strooien kreeg de sushi een warme pittige en spannende smaak. Daarnaast heeft de aubergine een hoog 'meaty' gehalte; een mooie vleesopvolger dus. Door de hoogwaardig ambachtelijk gebrouwen Tomasu sojasaus uit Rotterdam was mijn sushi die avond perfect.
Lees meerDit gerecht van sla, kruiden en radijsjes is, met wat knapperig stokbrood, niet alleen een verrassend lunchgerecht, maar ook een mooi begin van de avondmaaltijd. De dressing is aan de ruime kant, maar je kunt hem zeker 2 dagen bewaren. En dat is weer perfect voor de volgende dag over die tomaten die je vast nog wel in huis hebt. Door het blancheren van de citroenschijfjes haal je wat bitterheid weg, niet vergeten dus. O ja, gooi de blaadjes van het bosje radijs niet weg, maar maak er pesto van. Nelleke van Lindonk
Lees meerOp de markt in Bergerac zijn juli en augustus zijn duidelijk dé maanden voor verse tomaten. Alle groentekramen kleuren er fleurig rood, oranje en geel door de hoge bergen tomaten in allerlei soorten en maten. Ik verheug me altijd op de sappige Marmande tomaten die je er echt alleen in deze maanden kunt kopen. Dit zijn grote, platte vleestomaten met diepe ribbels bij de steelaanzet. Het vruchtvlees is stevig en tegelijk ook heel sappig en fris aromatisch van smaak. Heel geschikt om te vullen of in dikke plakken op de barbecue te leggen. Marmande tomaten doen het natuurlijk ook goed in frisse salades en pastagerechten. Laat ze na aankoop vooral nog een tot twee dagen liggen, zodat ze meegeven als je er licht in knijpt. Dan zijn ze het lekkerst. De Marmande tomaat dankt zijn naam aan aan de rivier de Garonne in het departement Lot-et-Garonne. Hier wordt deze tomaat al sinds eind van de negentiende eeuw geteeld, toen de wijnbouw er na een druifluisepidimie instortte. Tot mijn verbazing maar een uurtje rijden vanaf Bergerac. Dus volgend jaar haal ik mijn Marmande tomaten in Marmande zelf, misschien wel tijdens het jaarlijkse tomatenfestival in juli. Klik hier voor
Lees meerFoto: Henk Brandsen Amsterdam Boodschappen doen op de markt is zó leuk. Vooral als je dan van die onverwachte lekkernijen vindt zoals zacht groene korenaren. Dat gebeurde me van de week op de vrijdagse markt bij mij in Amstelveen. Bij de paddenstoelenkraam notabene. Ik moest er zijn om voor foodstyling de eerste boleten van het seizoen te halen, maar dit terzijde. Die korenaren hebben wel iets weg van de heel dunne wilde asperges die ik ooit in Italië heb gegeten. Erg lekker en ik besloot ze ’s avonds direct klaar te maken als voorgerecht voor vrienden die even meeaten. Een beetje op de manier waarop ik ook groene asperges wel serveer. Met Labneh (soort hartige hangop) granaatappelmelasse en geroosterde hazelnoten (ook van de markt). Asperges rooster ik eerst op de BBQ of grillplaat maar de korenaren zijn wat subtieler van smaak en die smaak zou je daardoor verliezen. Dus die heb ik gestoomd. De Labneh had ik al staan dus ik was zo klaar. En wat lekker! Voorgerecht voor 4 personen Bereidingstijd 6-7 minuten + een uurtje laten uitlekken
Lees meerKleine pannenkoekjes met groenten. Die kun je de hele dag wel eten: als ontbijt, lunch, als vleesvervanger bij het avondeten of mee in het trommeltje naar school. Maak een beslag en roer er restjes groenten door, prei, lente-ui, maïskorrels, courgette en eventueel kruiden.
Lees meerHet seizoen voor jonge snijbiet is aangebroken. Ik kreeg de snijbiet met kleurrijke stelen via de Boerschappen in huis. De in dit recept in combinatie met de tomaat, zoete wortel en tomaat vormen een heerlijke salade of warm bijgerecht. Je kunt de snijbiet ook vervangen door paksoi of Turkse of wilde spinazie.
Lees meer