Brunch

‘Strata’ met boerenkool en champignons

Brunch

‘Strata’ met boerenkool en champignons

 

Ik heb het al een keer over Strata gehad in een van mijn recepten, en vandaag gaat het er weer over. Voor de kerst bijeenkomst van mijn bootcamp is het de bedoeling dat iedereen iets meeneemt (het zogenaamde potluck dinner). Bij een potluck dinner neemt iedereen een gerecht mee, er is nauwelijks overleg en eigenlijk is het altijd weer een gebalanceerd geheel. Niet teveel toetjes, teveel salades of teveel drank. Ook dit keer staat er een mooi assortiment op tafel. Voor mijn inbreng past een Strata goed in mijn planning. Strata kun je prima van tevoren maken en op de dag van het feest even door en door warm maken en meenemen.

 

Bereidingswijze

  1. Verhit de oven op 175 graden. Leg de stukjes brood op een bakblik en bak 8 tot 10 minuten tot ze uitgedroogd, maar niet bruin zijn.
  2. Bak in 1 eetlepel olie in een grote koekenpan de champignons, voeg na 3 minuten knoflook, wat zout en peper toe en bak tot de champignons lichtbruin zijn. Schuif naar de kant, voeg een eetlepel boter en de prei toe en nog wat zout en peper. Schep de prei met de champignons om en bak 5 minuten. Voeg nu handjes boerenkool toe tot alle kool geslonken is in ca. 4 minuten. Als je pan te klein is kan het natuurlijk ook in delen en schep je aan het eind alles door elkaar.
  3. Klop in een kom de mosterd, eieren, 1 theelepel zout en peper goed los en klop er dan de melk door.
  4. Vet een vuurvaste schaal in met 1 eetlepel boter en leg de helft van het brood in de schaal, bedek met de helft van het koolmengsel, en de helft van de twee kazen, en tot slot de rest van het brood en het koolmengsel. Giet het eimengsel erover en druk aan, zodat het brood het vocht opneemt. Bestrooi met de rest van de kaas en zet 30 -40 minuten in de oven. Er mag geen vocht uitkomen als je er een mes in steekt. Laat licht afkoelen en serveer half warm. De strata kan 3 dagen van tevoren gemaakt worden. Helemaal af laten koelen en afgedekt koud bewaren in de koelkast. Verwarm hem dan voor het serveren even in de oven.

‘Strata’ met boerenkool en champignons

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer