Hoofdgerecht

Gastauteur Emilie van der Woerd: Kruidige portobello met ham en ei

Hoofdgerecht

Gastauteur Emilie van der Woerd: Kruidige portobello met ham en ei

Dit recept van kruidige portobello’s met ham en ei is spontaan ontstaan. Toen de coronacrisis uitbrak, opende een paddenstoelengroothandel hier in de buurt zijn deuren ook voor gewone consumenten. Dat liet ik me geen twee keer zeggen…
Ik ging meteen op pad en kwam thuis met een enorme zak verschillende paddenstoelen. Met deze grote, wat wild uitgevallen portobello‘s maakte ik dit heerlijke gerechtje, dat het goed doet bij een uitgebreide zondagsbrunch. Je kunt deze gevulde portobello’s ook serveren als  hoofdgerecht met een lekkere salade erbij. Eet je liever vegetarisch, dan kun je de ham vervangen door plakken jong belegen kaas, brie of rondjes verse geitenkaas. Ik kook graag uit de losse hand en knip wat kruiden uit de tuin. Hier heb ik verse rozemarijn, tijm en bieslook gebruikt, maar je kunt ook  verse peterselie, dragon of venkel gebruiken. Ik heb deze portobello’s natuurlijk in de oven gegaard op mijn CedarWood Oven Plank. Het cederhout geeft de paddenstoelen een extra geurig aroma. Maar je kunt de portobello’s ook elk in een laag ovenschaaltje zetten. De portobello’s op de foto moeten nog de oven in, maar het geheel blijft er net zo mooi uitzien.
Geschreven door gastauteur: Emilie van der Woerd.
Bezoek kokenophout.com

Bereidingswijze

  1. Leg een CedarWood OvenPlank een half uur in water te weken.
  2. Verwarm de oven voor tot 175 °C.
  3. Veeg de portobello’s schoon en snijd de stelen eruit. Bestrijk de portobello’s aan de buitenkant dun met wat pompoenpitolie.
  4. Neem de plank uit het water en schud het vocht er af. Zet de portobello’s met de open kant naar boven op de plank. Schuif de plank in de oven en bak de paddenstoelen 10 minuten voor.
  5. Hak intussen de stelen fijn en meng ze in een kommetje met de helft van de kruiden en de rest van de pompoenpitolie. Voeg naar smaak wat zout en versgemalen zwarte peper toe.
  6. Zet de ovenplank uit de oven op een hittebestendige ondergrond. Schep het kruidenmengsel in de portobello’s. Vouw de plakken ham dubbel en leg ze losjes op deze vulling.
  7. Breek dan boven elke portobello een ei en laat het ei voorzichtig in de portobello glijden, zorg dat het ei er niet naast loopt. Probeer de dooier heel te houden.
  8. Schuif de plank voorzichtig op het rooster in de oven en bak de paddenstoelen in 15-20 minuten tot het eiwit gestold is en de dooier nog zacht is.
  9. Strooi uit de oven de rest van de kruiden over de portobello’s en serveer direct.

Gastauteur Emilie van der Woerd: Kruidige portobello met ham en ei

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer