Onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht!
Labneh is een verse kaas gemaakt van uitgelekte yoghurt. Met een beetje zout erdoor heb je een hartige variant. Zonder zout is de verse kaas ook heerlijk om als dessert te serveren met zacht zomerfruit. De hartige versie is een onderdeel van een Libanese Mezze. Een variatie in smaak maak je door geiten of schapenyoghurt te gebruiken. Door de yoghurt een nacht in de koelkast te laten uitlekken krijg je een nog stevigere verse kaas, hier kun je goed balletjes van rollen. Deze kun je bewaren in een pot met verse kruiden en olijfolie. Het is een heerlijke dip met Turks brood bij de borrel of een bijgerecht bij geroosterde groente of vlees. In alle eenvoud kun je de labneh net zoals in Libanon en Syrië op smaak brengen met wat olijfolie, paprikapoeder en grof gesneden dille en munt.
Lees meerDeze romige witlofsoep met Thaise curry is in een handomdraai gemaakt. Voor een extra smaakmaker kun je gefrituurde kappertjes toevoegen. Knijp het vocht uit 5 eetlepels kappertjes. Verhit een klein pannetje met een bodempje olie. Voeg de kappertjes toe aan de hete olie en bak ze in enkele minuten goudbruin en krokant. Schep met een klein zeefje de kappertjes op een bord met een stukje keukenpapier. Strooi ze vlak voor het serveren over de soep.
Lees meerSchorseneren zijn lange, dunne wortels met een donkerbruine, bijna zwarte schil. Na het schillen zien ze eruit als asperges, maar de smaak is heel anders. Bij het schillen kun je vuile handen krijgen. Je kunt schorseneren schillen terwijl je ze onder water houdt of keukenhandschoenen gebruiken. Zelf schrob ik ze schoon met een borstel of schuursponsje onder stromend water. Schorseneren verkleuren snel, bewaar ze tot bereiding onder water met een scheutje azijn of melk.
Lees meerOp mijn reis door Namibië at ik een eenvoudige, doch smakelijke bloemkoolsoep. De chef was zo vriendelijk het recept met mij te delen.
Lees meerAan zo’n malse zilte haring hoef je natuurlijk niets te doen. Weghappen, genieten en klaar. Soms heb ik zin om hem een hoofdrol te geven en er een mooi gerechtje van te maken.
Lees meerFoto: Henk Brandsen Amsterdam Boodschappen doen op de markt is zó leuk. Vooral als je dan van die onverwachte lekkernijen vindt zoals zacht groene korenaren. Dat gebeurde me van de week op de vrijdagse markt bij mij in Amstelveen. Bij de paddenstoelenkraam notabene. Ik moest er zijn om voor foodstyling de eerste boleten van het seizoen te halen, maar dit terzijde. Die korenaren hebben wel iets weg van de heel dunne wilde asperges die ik ooit in Italië heb gegeten. Erg lekker en ik besloot ze ’s avonds direct klaar te maken als voorgerecht voor vrienden die even meeaten. Een beetje op de manier waarop ik ook groene asperges wel serveer. Met Labneh (soort hartige hangop) granaatappelmelasse en geroosterde hazelnoten (ook van de markt). Asperges rooster ik eerst op de BBQ of grillplaat maar de korenaren zijn wat subtieler van smaak en die smaak zou je daardoor verliezen. Dus die heb ik gestoomd. De Labneh had ik al staan dus ik was zo klaar. En wat lekker! Voorgerecht voor 4 personen Bereidingstijd 6-7 minuten + een uurtje laten uitlekken
Lees meerKnolselderij kennen we van de Hollandse erwtensoep. De laatste jaren wordt deze groenten regelmatig gebruikt in diverse stamppotten als vervanging van (een deel) van de aardappels. Ook in salades is knolselderij een succes, denk aan Waldorfsalade waarin knolselderij gecombineerd wordt met appel en walnoten. In dit recept wordt een puree gemaakt van knolselderij met macadamianoten. Voor 2 personen.
Lees meerSnel een onverwachte salade op tafel zetten, dit is je kans. Zeker voor die warme zomeravonden die straks weer komen, maar voor een gezellige lunch met wat vrienden is dit ook een verrassende aanrader. Voor 2 tot 4 personen.
Lees meerEven iets warms. Na een wandeling, omdat het koud is of gewoon omdat je er zin in hebt. Je kent de broodjes wel uit Duitsland met bratwurst of uit New York met hotdogs. Bedenk je eigen broodje, desgewenst vegetarisch, maar lekker warm.
Lees meerDit gerecht is zo eenvoudig dat het meer een idee is dan een recept. Bietjes worden vaak gekookt verkocht. Gele bietjes bij de rode is leuk op het bordje, maar hoeft niet. Met een koekuitsteker maak je leuke vormpjes. Laat kinderen bijvoorbeeld sterretjes uitsteken van biet en komkommer. Voor 4 personen
Lees meerGa je met de feestdagen gourmetten, serveer dan deze vrolijke groente en fruitsalade voor de kinderen erbij. Van deze knapperige salade blijven ze eten omdat ze steeds een andere kleur willen. En zijn ze wat groter dan is het juist leuk om de kinderen zelf de salade te maken. Maak van de restjes fruit een smoothie. Je kunt ook alles in grote stukken snijden, voor je het weet zijn ook deze grappige groente vormen opgegeten.
Lees meerEen nieuwe kijk op eten. Op zoek naar de laatste trends voor een presentatie kwam ik de sushipizza tegen. Interessant om te zien hoe authentieke gerechten worden gemixt tot een compleet nieuw gerecht. Klassiekers die we al jaren kennen, worden nu omgetoverd tot zoals bijvoorbeeld; naan taco's, sushipizza's en kimchi pasta carbonara. Veel al worden de gerechten vegan gemaakt. Fast food dat jonge mensen aanspreekt: 'personalised food'. Zet alle kommetjes met de toppings op tafel, zo kan iedereen variëren met de ingredienten en zijn eigen nori pizza maken met sushirijst en toppings. P.S.: Google gerust op Instagram voor meer inspiratie tussen de 34.8 K berichten.
Lees meer