Tag: eenvoudig

Hoofdgerecht - 7 mei 2024

Asperges met sinaasappelvinaigrette en hazelnoten

1 kg niet te dikke witte asperges 1 onbespoten sinaasappel 1 theelepel fijne mosterd 3-4 eetlepels (hazel)notenolie of andere geurige olie 1 bosuitje 100 g gepelde hazelnoten 2 eetlepels kleine verse basilicumblaadjes Schil de asperges met een dunschiller vanaf het kopje naar beneden. Schil de harde schil aan de onderkant wat dikker weg. Leg de

Lees meer
Hoofdgerecht - 16 april 2024

Roergebakken spitskool met kerrie en seroendeng

Een smakelijk en eenvoudig te bereiden gerecht dat naar wens kan worden aangepast.    

Lees meer
Brunch - 14 maart 2024

Pappadum met eiersalade en zalm

Ook al zit het weer niet altijd mee, het is toch echt al bijna lente. En ook Pasen komt al in zicht. Tijd voor lichte en luchtige ontbijtjes. Met kant-en-klare pappadums zet je in no time een origineel ontbijtgerechtje op tafel. Deze pappadums met eiersalade en zalm doen het vast goed bij het paasontbijt.

Lees meer
Bijgerecht - 19 december 2023

Geroosterde pompoen

Geroosterde pompoen is heerlijk als bijgerecht maar ook in een salade of als basis voor een lekkere vega maaltijd. Combineer met andere groenten en bonen. Bestrooi met geroosterde noten en zaden en geef er bijvoorbeeld lekker gekruide dikke yoghurt bij.

Lees meer
Bijgerecht - 19 december 2023

Edamame met bimi roergebakken

Edamame (sojaboontjes) gaan heel goed samen met bimi. In Japanse restaurants krijg je ze meestal in de peul en worden ze lauwwarm geserveerd met grof zout en dop je ze zelf aan tafel. Voor onderstaand recept gebruik ik gedopte edamame uit de diepvries. Die zijn uitstekend en ook lekker makkelijk in het gebruik.

Lees meer
Tussengerecht - 17 november 2023

Italiaanse eierpasta met venkel en gerookte zalm

Met mooi Italiaanse gedroogde pasta (te koop bij delicatesse zaken), wordt een eenvoudig pastagerechtje een ware traktatie. De smaakmakers in dit feestelijke gerecht zijn de venkel en de warm gerookte zalm in de saus. Plus de toevoeging van royaal verse kruiden en citroenrasp die een smaakexplosie geven.

Lees meer
Soep - 14 november 2023

Preisoep met mosterd

Een verwarmend en snel soepje. De gekozen mosterd zorgt voor smaak en pittigheid.

Lees meer
Hoofdgerecht - 26 september 2023

Kikkererwtencurry met zoete aardappel en spinazie

Een etentje in een indiaas restaurant inspireerde tot het maken van dit vegetarische recept.

Lees meer
Lunch - 24 mei 2023

Labneh met brandnetelvinaigrette

Labneh is een verse kaas gemaakt van uitgelekte yoghurt. Met een beetje zout erdoor heb je een hartige variant. Zonder zout is de verse kaas ook heerlijk om als dessert te serveren met zacht zomerfruit. De hartige versie is een onderdeel van een Libanese Mezze. Een variatie in smaak maak je door geiten of schapenyoghurt te gebruiken. Door de yoghurt een nacht in de koelkast te laten uitlekken krijg je een nog stevigere verse kaas, hier kun je goed balletjes van rollen. Deze kun je bewaren in een pot met verse kruiden en olijfolie. Het is een heerlijke dip met Turks brood bij de borrel of een bijgerecht bij geroosterde groente of vlees. In alle eenvoud kun je de labneh net zoals in Libanon en Syrië op smaak brengen met wat olijfolie, paprikapoeder en grof gesneden dille en munt. Top: In de winter is brandnetel stug en stevig, daarom is aan te raden dan gebruik te maken van bijvoorbeeld rucola, veldsla of munt.

Lees meer
Lunch - 24 april 2023

Witlof currysoep met dille

Deze romige witlofsoep met Thaise curry is in een handomdraai gemaakt. Voor een extra smaakmaker kun je gefrituurde kappertjes toevoegen. Knijp het vocht uit 5 eetlepels kappertjes. Verhit een klein pannetje met een bodempje olie. Voeg de kappertjes toe aan de hete olie en bak ze in enkele minuten goudbruin en krokant. Schep met een klein zeefje de kappertjes op een bord met een stukje keukenpapier. Strooi ze vlak voor het serveren over de soep.

Lees meer
Bijgerecht - 29 maart 2023

Schorseneren met kerriesaus

Schorseneren zijn lange, dunne wortels met een donkerbruine, bijna zwarte schil. Na het schillen zien ze eruit als asperges, maar de smaak is heel anders. Bij het schillen kun je vuile handen krijgen. Je kunt schorseneren schillen terwijl je ze onder water houdt of keukenhandschoenen gebruiken.  Zelf schrob ik ze schoon met een borstel of schuursponsje onder stromend water. Schorseneren verkleuren snel, bewaar ze tot bereiding onder water met een scheutje azijn of melk.

Lees meer
Soep - 15 februari 2023

Bloemkoolsoep met vadouvan kruiden

Op mijn reis door Namibië at ik een eenvoudige, doch smakelijke bloemkoolsoep. De chef was zo vriendelijk het recept met mij te delen.

Lees meer