Blog

Eekhoorntjesbrood

Het eekhoorntjesbrood is ook bekend onder de namen boleten, cèpes en porcini en is een dikke vlezige paddenstoel die voor komt in Europa en Noord-Amerika. Ze groeien vooral onder eiken, beuken en berkenbomen en houden van lichte plekken in het bos. Er zijn verschillende soorten boleten. De grootste kan wel tot 25 cm hoog worden

Blog

Eekhoorntjesbrood

Het eekhoorntjesbrood is ook bekend onder de namen boleten, cèpes en porcini en is een dikke vlezige paddenstoel die voor komt in Europa en Noord-Amerika. Ze groeien vooral onder eiken, beuken en berkenbomen en houden van lichte plekken in het bos. Er zijn verschillende soorten boleten. De grootste kan wel tot 25 cm hoog worden

Eekhoorntjesbrood

Het eekhoorntjesbrood is ook bekend onder de namen boleten, cèpes en porcini en is een dikke vlezige paddenstoel die voor komt in Europa en Noord-Amerika. Ze groeien vooral onder eiken, beuken en berkenbomen en houden van lichte plekken in het bos. Er zijn verschillende soorten boleten. De grootste kan wel tot 25 cm hoog worden met en hoed van zo’n 30 cm. Maar er zijn ook kleinere van slechts een centimeter of 4 hoog. De steel en de hoed zijn dik en vlezig en de hoed is glad of fluweelzacht. De kleur varieert per soort van geel, roodachtig tot bruin en grijs. Eekhoorntjesbrood is te herkennen aan de verticale buisjes aan de onderzijde van de hoed.

Verkrijgbaarheid

Eekhoorntjesbrood is te koop van de vroege herfst tot aan de eerste vorst en wordt meestal uit het buitenland geïmporteerd. In deze tijd kun je, als je zelf kennis van zake hebt, ook zelf eekhoorntjesbrood zoeken. Houd er wel rekening mee dat je niet zomaar overal paddenstoelen mag plukken. En enorme zakken of manden vol is ook uit den boze! Er worden regelmatig mensen ziek van het eten van zelf geplukte paddenstoelen, mijn advies is dan ook ga paddenstoelen zoeken met iemand met verstand van zaken. Daarmee kun je veel ellende voorkomen.

Er zijn in Nederland diverse wildplukspecialisten die ook workshops organiseren. Edwin Florès van Casa Foresta www.casaforesta.nl, www.groeneavonturen.nl van Marin Leus en Elsje Bruijnesteijn http://blog.elsjebruijnesteijn.com organiseren workshops en wildplukwandelingen waarbij je veel kennis kunt opdoen. Of bestel ze bij je groenteleverancier! Wil je meer weten over wildplukken www.oogstenzonderzaaien.nl is de site van de Slow Food werkgroep met als doel het vergaren, uitwisselen, verspreiden van kennis over eetbare producten die in de natuur te vinden zijn.

de groene avonturen van Marin Leus
Edwin Florès van Casa Foresta en Elsje Bruijnesteijn organiseren workshops en wildplukwandelingen waarbij je veel kennis kunt opdoen.

Eekhoorntjesbrood kopen en bewaren

Koop bij voorkeur jonge exemplaren, die hebben meer smaak en zijn vaak gaver dan de wat oudere paddenstoelen. Omdat paddenstoelen snel terug lopen in smaak moeten ze zo snel mogelijk verwerkt worden. Wil je ze toch even bewaren leg ze dan in de koelkast, doe dat dan niet in een plastic zak maar verpak ze in papier of doe ze in een schaal die afgedekt wordt met een schone doek. Bewaar ze niet langer dan 3 dagen. De smaak van gedroogd eekhoorntjesbrood is aromatische en intenser. Bewaar gedroogde paddenstoelen in een goed afsluitbaar doosje op een koele donkere plek.

Schoonmaken

Veeg van de paddenstoelen voorzichtig met een zacht borsteltje het eventuele zand of aarde af. Snijd bij oudere exemplaren de uiteinde van de steel eraf en snijd eventuele aangetaste plekjes uit de hoed. Jonge paddenstoelen vegen we alleen voorzichtig schoon. Sommige soorten eekhoorntjesbrood verkleuren zodra ze worden aangesneden, dit kan geen kwaad en heeft geen invloed op de smaak. Gedroogd eekhoorntjesbrood moet 15-20 minuten geweekt worden in warm water. Het gezeefde weekwater kan later gebruikt worden bij de bereiding.

Eekhoorntjesbrood bereiden

De verfijnde smaak van eekhoorntjesbrood combineert goed met biefstuk en varkenshaas. Verwerk ze in een herfstsoep van verschillende paddenstoelen of in een roerei. Ook in wokgerechten, risotto, pasta en gebakken in salades doet deze smakelijke paddenstoel het goed.

Auteur

Marijke Sterk

Over de auteur

Marijke Sterk – eigenaar van Marijke’s Media Keuken, culinaire duizendpoot, receptschrijfster, redacteur en kookboekauteur met een passie voor lekker koken, fotografie en eten uit de natuur. Kookt bij voorkeur het jaar rond uit eigen moestuin. Maar ook met het SEO-proof maken van recepten kan ik je helpen. Wil je meer weten ga dan naar mijn website www.mmk.nl en bezoek bijvoorbeeld mijn receptenpagina of broodblog!

Lees meer
  1. ik lees nergens iets over hoe je de paddestoel moet plukken. Is het niet belangrijk. dat je hem boven de grond afsnijdt en niet uittrekt? om het netwerk niet te vernietigen.

    • Beste Sylvian, paddenstoelen kun je afsnijden of plukken. Met het plukken komt de hele paddenstoel los van de bodem. Maar het mycelium blijft intact. Het netwerk van een paddenstoel bevindt zich voor een groot gedeelte onder de grond (maar soms ook erboven). Een fijn netwerk van draden verspreid door de bodem waaruit nieuwe paddenstoelen groeien. Bij een heksenkring is dit ringvormig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *