Recepten

Bijgerecht – 2 januari 2024

Tsukemono, Japanse pickles

Bijna elke maaltijd in Japan gaat vergezeld van Tsukemono, ingelegde/gepekelde/ingemaakte groenten. Een klein beetje maak je er eigenlijk nooit van en dat is maar goed ook, want een voorraadje in je koelkast is heel handig. Gewoon als je gezond wilt snacken, op een boterham met kaas of door een salade. Lekkere mogelijkheden genoeg. Morgenavond komen de buren bij mij eten en dan zijn deze Tsukemono zeker een onderdeel van mijn Japanse maaltijd. Drie stuks heb ik er gemaakt. Gepekelde komkommer, gepekelde daikon en Amazuzuke, een combinatie van gemarineerde spitskool en wortel. Je hebt voor allemaal bijna dezelfde ‘pickling saus’ nodig, maar toch zijn ze anders van smaak door de verschillen in verhoudingen van de ingrediënten en de groenten die je gebruikt. Nelleke van Lindonk

Lees meer
Hoofdgerecht – 6 maart 2024

Kalfstong met dragon & grove vinaigrette met zure bom en kappertjes

In de keuken van het restaurant van mijn vader werd alles van een beest gebruikt. Dat was niet hip en niet bijzonder, maar heel gewoon. Hersenen, wangen, tongen, nieren, staarten, testikels etc. alles ging de pan in om er als een verrukkelijk gerecht weer uit de komen. En ohh, de bouillon van alle botten en afsnijdsels – die stond altijd op – was zo diep van smaak, zo lekker! Van lamstestikels tot ossenstaart Het bereiden van deze super smakelijke delen is mij dus met de paplepel ingegoten en ik ben er ook nog eens gek op. In bruine boter gebakken zwezerik en hersenen. Of hersenen die zachtjes zijn geblancheerd en dan lauw worden geserveerd op een crouton en met vinaigrette; gepaneerde plakken lamstestikel met zwarte peper; niertjes in mosterdsaus, gestoofde ossenstaart en kalfs- of ossentong, enzovoort, enzovoort. Kopkaas en hanenkammen In Frankrijk bestel ik geregeld een salade met gésier (maagjes van gevogelte) of warme fromage de tête (kopkaas), in Peru at ik hart spiesjes, in België kreeg ik varkensoren op m’n bord, in Spanje snoepte ik tapas van pens en in China kloof ik met liefde aan een kippenklauw en verorberde ik hanenkammen in zwarte bonensaus. Heerlijk allemaal! Met madeirasaus of vinaigrette De basis voor het kalfstongrecept hierbij stond tot een jaar of 20-30 geleden ook in Nederland als een feestelijk gerecht op het menu. Die werd dan vaak geserveerd met een Madeirasaus. Zelf vind ik romige groene peperbesjessaus er erg lekker bij. Maar het allerlekkerst vind ik de kalfstong als daar een grove vinaigrette bijzit. De bouillon waarin de tong wordt bereid kun je als voorgerecht serveren of als basis voor soepen en sauzen gebruiken. Een ossentong kun je op dezelfde manier klaarmaken maar heeft een uurtje langer nodig.

Lees meer
Hoofdgerecht – 2 februari 2024

Kikkererwtenburger met ei en paprika

Voor deze kikkererwtenburger met ei en paprika gebruik ik kleine paprikaatjes. Heel geschikt daarvoor zijn de paprika’s die niet voldoen aan de hoge eisen die er tegenwoordig gesteld worden aan groenten en fruit en anders doorgedraaid zouden worden. Er zitten dan rare kronkels in of ze zijn net iets te groot of te klein. Deze paprikaatjes zijn een stuk goedkoper en net zo lekker als de gelijkmatig gevormde paprika’s die in het schap liggen dus ook nog eens fijn voor je portemonnee!   Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: ± 15 minuten

Lees meer
Zoet – 26 januari 2024

Cake van veldbonenmeel, krenten en sinaasappel

Plantaardig eten leuk en lekker maken dat gaat natuurlijk heel makkelijk met zoete gerechten. Veldbonenmeel is voor velen nog een onbekend product. De smaak van de cake is ook voller dan wanneer je een cake van tarwebloem maakt. Een cake niet om de vullen maar om te voeden. Gezond snoepen. De hippe metalen bakvorm nodigt uit om deze verrassende cake te proeven.

Lees meer
Koek en taart – 5 januari 2024

Smeuïge ricotta-citroencake met cranberries

Deze frisse ricotta-citroencake met cranberries kun je het hele jaar door eten. Tijdens de feestdagen maak je de cake extra feestelijk door van de cranberries een kerstster te maken. Het is een heerlijke smeuïge cake op de ontbijt of brunchtafel.      

Lees meer
Bijgerecht – 19 december 2023

Geroosterde pompoen

Geroosterde pompoen is heerlijk als bijgerecht maar ook in een salade of als basis voor een lekkere vega maaltijd. Combineer met andere groenten en bonen. Bestrooi met geroosterde noten en zaden en geef er bijvoorbeeld lekker gekruide dikke yoghurt bij.

Lees meer
Bijgerecht – 19 december 2023

Edamame met bimi roergebakken

Edamame (sojaboontjes) gaan heel goed samen met bimi. In Japanse restaurants krijg je ze meestal in de peul en worden ze lauwwarm geserveerd met grof zout en dop je ze zelf aan tafel. Voor onderstaand recept gebruik ik gedopte edamame uit de diepvries. Die zijn uitstekend en ook lekker makkelijk in het gebruik.

Lees meer
Ovengerecht – 27 maart 2022

Khachapuri: Georgische kaaspizzabroodjes

De klassieker uit Georgie inspireerde me om er op de vrijdagavond een pizzabroodje van te maken. Eerlijk gezegd had ik nog een sofritosaus. En een pakje fetakaas dat ik graag wilde verwerken. En deze warme broodjes gaan er bij de kinderen altijd in. Leuk om aan tafel in punten te snijden en te delen. Lekker met een kop zelfgemaakte soep. Lees ook de van Nelleke over dit land.

Lees meer
Bijgerecht – 19 december 2023

Smashed potatoes met verse truffelcrème

Smashed potatoes zijn perfect als bijgerecht maar ook zeer geschikt en lekker als onderlegger voor tal van ingrediënten zoals, zalm, garnalen, gerookte en gedroogde ham, kazen en gegrilde groenten, tapenade etc. zodat ze als voorgerecht of snack gegeten kunnen worden.

Lees meer
19 december 2023

Kerstborrelkrans

Als je het mij vraagt, is er niks leuker dan samen met vrienden en familie borrelen. Dus waarom zouden we dat ook niet met kerst doen? Het opbouwen van een mooie borrelplank is bijna een sport en dus heb ik mij deze kerst extra uitgesloofd en deze prachtige kerstborrelkrans gemaakt.

Lees meer
Dessert – 19 december 2023

Syllabub met Yuzu en kerstkoekjes

Yuzu is een extreem aromatische en smaakvolle citrusvrucht die er van nature een beetje gehavend uitziet. Yuzu is zo nu en dan, maar wel steeds vaker vers te verkrijgen in ons land maar nog lang niet overal. Ze zijn vaak wel online te verkrijgen. Hetzelfde geldt voor het sap dat in een flesje komt. Als je yuzu-sap uit een flesje gebruikt heb je voor dit lekkere, supermakkelijke dessert ook een citroen nodig want we gebruiken de geraspte schil. Het recept bevat sherry, voor kinderen kun je dat vervangen door druiven of appelsap, de cognac kun je dan weglaten. Voor het raspen van de nootmuskaat heb je kleine, hele fijne raspjes maar je hebt tegenwoordig ook molentjes met stukjes die oké zijn om over de syllabub te malen.

Lees meer
Nagerecht – 19 december 2023

Oude boeren brokkelkaas met sansyo peper, vijgenjam & druiven

In een meer gangenmenu is een uitgebreide kaasplank vaak net te veel. Zeker als er ook nog een lekker toetje komt. De keus voor een klein stukje van één soort kaas kan dan een goed idee zijn. De vijgenjam met Japanse sansyo peper hierbij is heel verassend en erg lekker bij oude boeren brokkelkaas. Je kunt de sansyo peper eventueel vervangen door (grof gemalen) zwarte peper of shechuan peper die ook erg lekker is maar wel scherper.

Lees meer
Hoofdgerecht – 19 december 2023

Roast ribeye met teriyaki-jus & crispy smashed potatoes met verse truffelcrème, pompoen, edamame en bimi

Deze roast ribeye met teriyaki-jus heeft een gewicht van ca. 1 kg. Dat is, als onderdeel van een uitgebreid kerstmenu als dit, genoeg voor 6 personen, zeker als er kleine eters bij zijn. Als je niet zo uitgebreid dineert en wel van een lekker portie vlees houdt dan is het genoeg voor 4 tot 5 personen. Ik heb deze ribeye besteld bij onze Uitdekeukenvan8 kwaliteit sponsor: Bekavlees in Westzaan. Geweldig vlees hebben die, zó mooi, lekker en biologisch! Allemaal van eigen dieren. De smashed potatoes die bij de roast ribeye komen zijn verrukkelijk. Zeker met de verse truffelcrème ernaast. Mocht je verse truffel te begrotelijk vinden, of als je het recept wil maken in een tijd dat er geen verse truffels zijn, dan kun je ook een crème maken met een paar gedroogde paddenstoelen zoals eekhoorntjesbrood/cêpes of shiitake (weken tot ze zacht zijn, even bakken in boter met een beetje verse knoflook, laten afkoelen en heel fijnhakken voordat je ze aan de gekruide crème toevoegt). Voor de bereiding van de garnituren vind je recepten onderaan het recept voor de roast ribeye.

Lees meer
Tussengerecht – 19 december 2023

Japanse Dashi met bonito, spinazie en sesam

Dashi is een verfijnde visbouillon gemaakt van gedroogde bonito schilfers en zeewier. Uitstekend om te serveren als tussengerecht in een uitgebreid menu. Dashi wordt in de Japanse keuken ook vaak als basis van gerechten en smaakmaker gebruikt. Er is ook uitstekende dashi in poedervorm verkrijgbaar (‘dashi-no-moto’). Daarmee is deze geraffineerde bouillon nog makkelijker te maken.

Lees meer
Lunch – 16 maart 2022

Ramen Noodle Salade (vegan)

Snel een onverwachte salade op tafel zetten, dit is je kans. Zeker voor die warme zomeravonden die straks weer komen, maar voor een gezellige lunch met wat vrienden is dit ook een verrassende aanrader. Voor 2 tot 4 personen.  

Lees meer
Rijst – 30 oktober 2021

Sushipizza

Een nieuwe kijk op eten. Op zoek naar de laatste trends voor een presentatie kwam ik de sushipizza tegen. Interessant om te zien hoe authentieke gerechten worden gemixt tot een compleet nieuw gerecht. Klassiekers die we al jaren kennen, worden nu omgetoverd tot zoals bijvoorbeeld; naan taco’s, sushipizza’s en kimchi pasta carbonara. Veel al worden de gerechten vegan gemaakt. Fast food dat jonge mensen aanspreekt: ‘personalised food’. Zet alle kommetjes met de toppings op tafel, zo kan iedereen variëren met de ingredienten en zijn eigen nori pizza maken met sushirijst en toppings. P.S.: Google gerust op Instagram voor meer inspiratie tussen de 34.8 K berichten.

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer