Geroosterde wortels met bietenpuree en geitenkaas

Geroosterde wortels met bietenpuree en geitenkaas klinkt niet echt als een snel te maken gerecht. Tijd is voor veel mensen een probleem en helaas ook op kookgebied. Maar het is vaak ook iets dat in je hoofd speelt. Kijk naar dit gerecht alsof het de ‘ouderwetse’ combinatie van aardappelen, groente en stoofvlees is. Het stoofvlees wordt dan de bietenpuree, de groente zijn de geroosterde wortelen en het vlees is de geitenkaas. Stoofvlees kost tijd, de bietenpuree ook. Maar net als stoofvlees is het een kwestie van voorbereiden. De verse bietjes gaan anderhalf uur in de oven, je hoeft er niet naar om te kijken. Voordat je aan tafel gaat, maak je de bietenpuree terwijl je de wortels roostert. De geitenkaas is een kwestie van dun schaven. Ik weet het, er zit misschien best een kronkel in mijn gedachten, maar als je een lang recept leest, lees het goed en bedenk wat je tussendoor kunt doen. Ik heb regelmatig geroosterde bietjes in de koelkast. Heel vaak zijn ze een uitkomst voor een snelle salade, de kleinkinderen of een chique bietencarpaccio voor onverwachte gasten. O ja, deze smaakvolle bietpuree kun je makkelijk 3 dagen in de koelkast bewaren.

 

Door Nelleke van Lindonk

Ginger crunch om je vingers bij af te likken zo lekker

Ginger crunch… daar lik je echt je vingers bij af. Ik kende deze knapperige koek met veel gember en een heerlijke laag gemberglazuur niet, maar in Nieuw Zeeland zijn ze er verzot op. Als je zoals wij over de smalle wegen – echt grote wegen kennen ze daar niet – door prachtige natuur Nieuw Zeeland doorkruist, ben je voor koffie of op z’n Nieuw Zeelands een ‘long black’ of een ‘long white’ aangewezen op kleine koffietentjes hier en daar langs de route. Soms moet je wel een uur of langer geduld hebben voor je zo’n tentje tegenkomt. Maar dat wordt goed gemaakt door de vitrine met zelfgemaakt lekkers naast de koffiemachine. Muffins, chocoladecake met kleurige marshmallows erin (lolly cake), carrot cake en vaak ook ginger crunch. Ik ben me daar echt te buiten gegaan aan al dit lekkers, de ginger crunch is echt mijn favoriet. Ik had al bedacht dat ik weer thuis op zoek zou gaan naar een recept. Dat bleek niet nodig, want eenmaal bij de familie op het Noordereiland gearriveerd, bleek de ginger crunch ook bij hen favoriet en bakten ze deze koek regelmatig. Daarbij gingen ze uit van het recept van een heel goede vriendin. Het resultaat van hun bakkunst staat hier op de foto en het recept heb ik voor jullie vertaald. Geniet ervan!

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Mosselen in koekenpan

Mosselen in koekenpan, maar niet gebakken

Een goddelijk gerecht van Sergio Herman: mosselen uit de koekenpan.

Het seizoen van de mosselen van Nederlandse bodem duurt van de zomer tot de lente, dus ook nu is het nog mosseltijd. Ter variatie op de traditionele mosselpan hier een geweldig recept van Sergio Herman: mosselen uit de koekenpan. Hij demonstreerde deze heerlijke, super makkelijke bereiding eens voor Belgen tijdens een sessie in de Nederlandse Mosselveiling in het Zeeuwse Yerseke. Belgen zijn de grootste fan van onze Zeeuwse mosselen. Zie hier het filmpje dat de Belgische tv-zender ervan maakte. Sergio Herman spreekt van een goddelijke gerecht. Hoe simpel kan lekker zijn!

Voor meer bereidingswijzen of tips over mosselen kijk wat José eerder hier schreef of ga naar mosselen.nl

Door Tilly Sintnicolaas- Food communicatie professional

Roze groenten uit het zuur

Roze groenten uit het zuur

Deze roze groenten uit het zuur zijn eenvoudig te maken. In eerste instantie ziet de pot met de in wijnazijn ingemaakte groenten er kleurig uit maar al snel verbleken de radijsjes en de ui en geven deze rode groenten hun kleur af aan de bloemkoolroosjes. Het uiteindelijke resultaat zijn twee potten met prachtige ingemaakte roze groenten in het zuur. De ingemaakte groenten smaken lekker in salades, als bijgerecht bij kaas en/of vleesplankjes, bij Aziatische gerechten, bij stamppotten met ui, prei en/of boerenkool, bij gerookt vlees, bij vis, bij de lunch en als snack of tussendoortje.

Voor 2 potten

Bereidingstijd: ± 20 minuten
Wachttijd: ± 24 uur

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

romige rijstpudding

Romige rijstpudding

Romige rijstpudding kennen we allemaal als nagerecht. Serveer je het op deze manier met heel veel toppings erom heen dan kan iedereen zijn eigen schaaltje oppimpen en versieren. Je kunt zo ook per seizoen oneindig variëren. In de wintermaanden is het altijd lekker om iets warms te eten. Rond 15.00 als de kinderen trek krijgen is dit een ware gezonde traktatie. Dit recept is heel erg lekker als de rijst na het bereiden warm gegeten wordt. Heb je nog een beetje rijst over dan kun je het laten afkoelen en de dag erna koud serveren, lekker met een scheut gele vla erover.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

‘Strata’ met boerenkool en champignons

 

Ik heb het al een keer over Strata gehad in een van mijn recepten, en vandaag gaat het er weer over. Voor de kerst bijeenkomst van mijn bootcamp is het de bedoeling dat iedereen iets meeneemt (het zogenaamde potluck dinner). Bij een potluck dinner neemt iedereen een gerecht mee, er is nauwelijks overleg en eigenlijk is het altijd weer een gebalanceerd geheel. Niet teveel toetjes, teveel salades of teveel drank. Ook dit keer staat er een mooi assortiment op tafel. Voor mijn inbreng past een Strata goed in mijn planning. Strata kun je prima van tevoren maken en op de dag van het feest even door en door warm maken en meenemen.

 

Door Nelleke van Lindonk

Groentepastei met tulum kaas

Groentepastei met tulum kaas

Met deze groentepastei met tulum kaas zet je een heerlijk en goed voor te bereiden vegetarisch hoofdgerecht met veel groenten op tafel. Ik raak altijd geïnspireerd in mijn favoriete Turkse winkel in Steenwijk. Met een tas vol verse groenten, een rol filodeeg en een bak tulum kaas bedacht ik dit recept. Wat mij betreft heb ik mijn vegetarische kerstrecept klaar. Met kerst versier ik hem nog wel met wat sterren die ik uit een extra vel filodeeg knip maar verder wordt ik helemaal blij van deze lekkere pastei en ik hoop mijn gasten straks ook!

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ± 35 minuten + 15 minuten grilltijd en 15 minuten oventijd

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Vijgencompote

De buurvrouw had een overvloedige vijgenoogst aan haar boom. Doe jij er maar wat mee, zei ze. In Kroatië, waar ik laatst was, eten ze veel vijgenjam, bijvoorbeeld op dunne flensjes. Ik maakte een makkelijke compote. Lekker bij kaas en paté. Bij wild en zelfs een lepeltje door de zuurkool met spekjes is heerlijk. Bewaar de potten na openen in de koelkast. 

Voorbereidingstijd: 10 minuten + marineren in de koelkast

Bereidingstijd: ca. 45 minuten zachtjes inkoken

Voor 2 potten

Door Annelene van Eijndhoven

Venkelstamppot met scamorza en tomaat

Venkelstamppot met scamorza en tomaat

Maak deze venkelstamppot met tomaat en scamorza en je zet een lekkere Italiaans getinte stamppot op tafel. Scamorza is een gerookte mozzarella die je kunt kopen bij kaasspeciaalzaken. Ik zag hem laatst zelfs bij de Jumbo liggen!

De rokerige smaak combineert goed met de zoetzure smaak van tomaten uit blik. Ga wel voor een goede kwaliteit tomaten in blik die smaken echt veel beter. Scamorza smaakt heerlijk in ovenschotels, salades, door de pasta of serveer deze bijzondere kaas bij een glas stevige Italiaanse rode wijn.

Hoofdgerecht voor 2 personen
Bereidingstijd: ± 25 minuten
Oventijd: ± 15 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Roerei met cavelo nero

Roerei met gestoofde cavelo nero

Dit is een fijne manier om extra groente te eten op de dag. Deze gestoofde cavelo nero had ik over van het avondeten. De volgende dag voor de lunch heb ik het op mijn brood geschept en samen met een roerei gegeten. Het was heerlijk, de smaken waren lekker ingetrokken. Je zou de palmkool ook even kunnen verwarmen in een koekenpan zodat de kou eraf is. Er is ook niets mis mee om dit gerecht voor een brunch op zondag te serveren. Op een stukje geroosterd zuurdesembrood is het een klein hartig taartje waar je de dag heel goed mee kunt beginnen.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

1 2 3 58