Ceviche van skrei & limoen, jalapeño en koriander

Ceviche (gemarineerde rauwe vis) heb ik zo’n 40 (!) jaar geleden voor het eerst gegeten tijdens een binnenlandse vlucht met Faucett air Lines boven Peru. Het werd op kleine schelpjes geserveerd als borrelhapje. Geweldig, wat een smaak en mondervaring! Sindsdien maak ik het geregeld met allerlei smaakmakers, maar die eerste van witvis met limoen, rode ui, jalapeño en koriander is voor mij nog steeds de held!

Voorgerecht voor 2-3 personen

Bereidingstijd ca. 10 minuten + 2-3 uur marineren

 

Door José van Mil - Pepper & Salt

Kokossoep met snijbonen, bloemkool en komkommer maken

Kokossoep met snijbonen, bloemkool en komkommer

Deze kokossoep met snijbonen, bloemkool en komkommer maakte ik met verschillende groenten die ik nog in de koelkast had liggen. Soep maken is een prima manier om restjes uit de koelkast op te maken.

Ik had nog wat snijbonen over van een roerbak en nog een halve bloemkool van een bloemkoolsoep die ik verleden week maakte. Verder lag er nog een komkommer die eigenlijk iets te zacht was voor in een salade. Met wat ingrediënten die ik eigenlijk altijd op voorraad heb, zoals currypasta, bouillontabletten en santen maakte ik er deze lekkere Aziatisch getinte soep van. En... soep is wat mij betreft comfortfood bij uitstek, dat kunnen we in deze tijd goed gebruiken!

Voor 4 kommen
Bereidingstijd: ± 30 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Rode linzensoep

Enthousiast ben ik over verspakketten. Dozen met alle of bijna alle ingrediënten voor een gerecht. Zowel verse als droge producten en smaakmakers plus het recept zodat je direct aan de slag kunt. Soms moet je er vlees of kip bij kopen, maar dat zie je in een oogopslag. De pakketten zijn niet alleen makkelijk, maar ook goedkoper. Heb je 1 stengel bleekselderij nodig dan hoef je niet een hele struik te kopen, bij kruiden idem dito in dit pakket 6 takjes tijm, 1 laurierblad en een klein stukje gember. Je hoeft er niet naar te zoeken in de winkel en hebt geen restanten.

Dit recept is een vegetarisch voorgerecht voor 6 personen of hoofdgerecht voor 3 personen.

Door Annelene van Eijndhoven

Paprikahummus

Hummus is zoveel leuker als het felgekleurd is! Maak een hoeveelheid hummus en voeg er de paprika's naar keuze aan toe - rode, groene of gele. Serveer er de kerstomaatjes en crudité's bij.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

SABICH, de vegetarische sandwich

 

Sabich is IN en falafel is OUT, althans in de landen buiten Israël. Dat lees ik regelmatig, en na het eten van een sabich kan ik me dat wel voorstellen. Echt lekker! Falafel zijn die kleine gefrituurde  balletjes van kikkererwten die in een pita broodje verstopt zitten en gegarneerd zijn met wat Israëlische salade en tahini. De Sabich heeft als hoofd ingrediënt humus, gebakken aubergine en hardgekookt ei. Ook deze worden, nadat je ze in je pita broodje gestopt hebt, gegarneerd met Israëlische salade, tahini en eventueel nog wat amba saus. De amba saus kun je vervangen door mango chutney als je hem niet kunt vinden in de winkel. Als je het recept leest, weet je dat het een lekkere kliederboel kan worden. Krijg je gasten, serveer dan alle ingrediënten los en laat ze zelf de sabich samenstellen. Dan wordt het kliederen tijdens het eten veel leuker.

 

Door Nelleke van Lindonk

Kletskoppen met gember

Deze koekjes hebben ruimte nodig op de bakplaat, ze lopen uit tijdens het bakken.

Voorbereiding: 15 minuten + 1 uur rusten

Bereiding: ca. 50 min. Voor 4 bakplaten

Voor 25-30 stuks

Door Annelene van Eijndhoven

Pittige noedels met groenten en cashewnotensaus

Maart is een moeilijke maand. Het ene moment ruik je de lente, het andere moment sneeuwt het. Voor je gevoel is de winter al voorbij en snak je naar lichtere kost. Even geen stamppot, stoofpot en stevige erwtensoep meer. Maar voor luchtige salades is het toch nog iets te koud. Deze pittige noedels met lekker veel groenten zijn precies goed voor dit moment. De kleurig groenten maken je vrolijk en de pittige specerijen in de noedels en cashewnotensaus zorgen voor een tropische ‘touch’ en maken je weer lekker warm.

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Sneeker gevulde hennen eieren

 

Zaterdag stond in Lippenhuizen Sneeker gevulde hennen eieren met groene kruiden als amuse op het menu. De kinderen van het dorp kookten met mij en mijn collega foodstylist Fleur een elfstedenmenu. Het menu bestond uit elf onderdelen met specialiteiten uit de elf steden. 

 63 volwassen gasten moesten over een heuse kluunbrug klauteren om binnen te komen en werden door de kids naar elfsteden tafels begeleid. De tafels waren gedekt met placemats van voorbije elfstedentochten en als versiering hadden ze authentieke Friese doorlopers op de tafels gelegd.  Mooi gedaan.

 Het koken was een feest! In groepjes maakten ze allemaal een aantal gerechten.  De stap voor stap geschreven recepten (lekker duidelijk voor de beginnende kok) waren voor 70-80 porties zodat zij zelf (en ook de leiding van het Lippenhuizer Jeugdwerk) alles goed konden proeven. Voor de bediening kregen ze nog even een snelcursus en dat ook dat namen ze heel serieus.  Zelf het scheutje walnootolie dat aan tafel over de soep geschonken moest worden werd uitgebreid gerepeteerd.

 Het recept voor de gevulde eieren vind je hieronder. De andere recepten van het Elfsteden-menu zet ik binnenkort even in ons receptenarchief.

De kinderen hebben heerlijk gekookt, de gerechten met zorg en smaak afgemaakt en als profs geserveerd.  Petje af en wat was het leuk!

 Amuse

  • Snitser fulde hinnen aaien mei grien krûd

(Sneeker gevulde hennen eieren met groene kruiden)

&

  • Raapchips mei spek & Ylster mosterddip

(Knollen chips met spek & IJlster mosterddip)

Voorgerecht

  • Sleattener Sûkerei skûtses mei skieppetsiis, tomaat en brogge (roggebrea)

(Slooter witlof bootjes met hartige verse schapenkaas, tomaat en roggebrood)

&

  • Starumse Pierewoartelsop mei prei en walnotenolie

(Stavorens Pastinaak soepje met prei)

Hoofdgerecht

  • Hylper sausiisbôle mei wâldfeintsjes

(Hindelooper saucijzenbroodje met harde worst)

&

  • Warkumer beantjes mei maïs, sipel, spek en paprika

(Workummer sperzieboontjes, spek, mais, ui en paprika)

  • Pofte Boalserter bintsjes my Fryske bûter

(Gepofte Bolswarder bintjes met Friese boter)

Kaasgang

  • Trije soarten Friske Tsiis mei Harnzer sipelsjem & roggebrea

3 soorten Friese kaas met Harlinger uienjam & roggebrood)

Neigesetsjes

  • Frjentsjerter sûkerbôlle rôljende toast

(Franneker suikerbrood wentelteefjes )

&

  • Tsiispotjes mei Dokkumer húningsappe

Hangop met Dokkemse honing

&

  • Ljouwerter Boskfruit skodde molke

(Leeuwarder Bosvruchten toetjes milkshake)

 

70-80 porties

Door José van Mil - Pepper & Salt

Stoofschotel met kalfsvlees, courgette en amandelen

Dit Marokkaanse gerecht kan gemaakt worden in een braadpan of in een Tajine. Een Tajine is een Marokkaanse schaal van aardewerk met een kegelvormig deksel. Ik zet mijn tajines altijd op een vlamverdeler of in de oven.

Door Annelene van Eijndhoven

Groene salade met peulvruchten en avocado maken

Groene salade met peulvruchten en avocado

Zo'n groene salade met peulvruchten en avocado past goed in deze tijd van het jaar.  Met het voorjaar in 't verschiet liggen de plannen voor de moestuin al weer klaar. Knisperverse sla, boontjes, asperges, uien en aardappelen van eigen grond en zonder bestrijdingsmiddelen geteeld daar genieten we van. Wij denken zelfs dat we kunnen proeven dat de groenten met zoveel liefde gezaaid, verzorgd en geoogst wordt....  Helaas moeten we nog even geduld hebben maar met groenten uit de diepvries en van de markt kan ik ook in februari een lekkere salade op tafel zetten.

Hoofdgerecht voor 2 personen

Bereidingstijd: ± 20 minuten

 

 

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

1 2 3 64