Recepten

Dessert – 25 januari 2022

De beroemdste Key Lime Pie

Eerst maar even over Graham crackers en key limes, die eigenlijk in de beroemdste key lime pie horen. Stop een doos Graham crackers in je koffer als je terugkomt uit Amerika, want ze zijn hier niet te krijgen. Key limes (een heel sappige kleinere versie van de limoen) kun je af en toe wel tegenkomen in Nederland. Maar met de digestive biscuit en de limoen lukt het ook perfect. Ik had dit keer in mijn koffer Key limes meegesmokkeld uit de tuin van mijn zoon. Dat ik gek ben op key lime pie is duidelijk. Ook in 2020 heb ik al eens een recept gepubliceerd. De gaatjes in de taart zijn van de verjaardagskaarsjes van mijn kleindochter. Maar nu het verhaal over het recept van deze beroemde key lime pie. is een beroemd restaurant in Miami en bekend om z’n stone crab claws; de klauwen zijn aan het uiteinde zwart. Maar al een kleine 30 jaar staat zijn key lime pie op de tweede plaats. Dertig jaar geleden bezocht een recensent van de Chicago Sun-Times Joe’s restaurant. Hij eindigde zijn artikel dat hij er de beste Key Lime Pie ooit had gegeten. Dat was even niet waar, want Joe’s verkocht alleen appeltaart. Maar het artikel ging viraal en eigenaresse Jo Ann ging de keuken in om een key lime pie te maken. Ze ging net zo lang door tot ze een recept had om de ‘pies’ in grote hoeveelheden te maken. In 1978 schreef een recensent van de Miami Herald dat Joe’s Key Lime Pie het prototype was waaraan alle key lime pies moesten voldoen. Nelleke Van Lindonk

Lees meer
Lunch box – 17 januari 2022

Vrolijke wintersalade met gierst

Januari is een maand waar ik moeite mee heb, zeker als de dagen zich zoals nu grijs en miezerig aaneen rijgen. Daar word ik moedeloos van. Wandelen helpt en… koken ook! Mijn remedie: een flink ingewikkeld en tijdrovend recept met vooral veel snij- en hakwerk opzoeken. Of in mijn geval, zelf bedenken en opschrijven. En dan lekker aan de slag in de keuken. Dat verzet de zinnen en voor je het weet ben je weer vrolijk. Met deze salade, waar je dus wel een tijdje mee bezig bent, zet je kleur op tafel! En dat is precies wat we in deze tijd van het jaar nodig hebben. Daar word je vrolijk van en… elke kleur groente levert weer andere vitamines en mineralen en geven zo je weerstand een boost!

Lees meer
Hoofdgerecht – 10 januari 2022

Aromatische rijstschotel met pijnboompitjes en sinaasappel

Deze heerlijk geurende rijstschotel met pijnboompitjes en sinaasappel is gebaseerd op een Perzisch recept en heb ik ontwikkeld voor mensen die behandeld worden voor kanker en die daardoor nog maar weinig kunnen proeven. Het is ook ideaal voor hen die  door covid19 hun smaak kwijt zijn en verder voor iedereen die van lekker eten houdt. Want het is erg lekker.   Hoofdgerecht voor 4 personen Bereidingstijd ca. 20 minuten + 40 minuten in de oven Foto Henk Brandsen

Lees meer
Gebak – 28 december 2021

Wafel met matcha, banaan, kiwi en druif

Deze wafel met matcha, banaan, kiwi en druif at ik op Holbox, Mexico. Wafels zijn daar echt een trend. Op de ontbijt en lunchkaarten van de kleine restaurantjes leek het of ze elkaar wilde aftroeven wat de wafelvariaties betrof, de één nog lekkerder dan de ander. Leuk om te zien dat wafels nu ook hier hot zijn en dat is niet voor niets, want met een lekkere topping erop start je de dag feestelijk. Deel hem wel met een tafelgenoot want van zo’n grote wafel daar kun je makkelijk met z’n tweetjes van genieten. Ontbijt of lunchgerecht voor 4 personen Bereidingstijd: ± 30 minuten

Lees meer
Voorgerecht of tussengerecht – 7 december 2021

Bietensalade met gerookte zalm en dille

Dit gerecht is zo eenvoudig dat het meer een idee is dan een recept. Bietjes worden vaak gekookt verkocht. Gele bietjes bij de rode is leuk op het bordje, maar hoeft niet. Met een koekuitsteker maak je leuke vormpjes. Laat kinderen bijvoorbeeld sterretjes uitsteken van biet en komkommer. Voor 4 personen

Lees meer
7 december 2021

Kerstpastei met appeltjes en rozemarijn

Paté of pastei kun je goed van te voren maken. Een of twee dagen na de bereiding smaakt  hij nog lekkerder. Garneer met kleine augurkjes, cranberrycompote of vijgencompote (kijk bij onze recepten), verse vijgen of gepocheerde appelballetjes. Tip: gebruik desgewenst kant en klaar taart- of bladerdeeg Voor- of buffetgerecht voor 4-6 personen Bereiding: bakken in de oven Land: Frankrijk

Lees meer
lunchgerecht – 27 november 2021

Hartige kaastaart met paddenstoelen

Deze heerlijke hartige kaastaart met paddenstoelen doet het vooral goed na een lekker lange wandeling! Nu Corona weer de kop op steekt hebben Nelleke en ik weer de gewoonte opgevat zo af en toe al wandelend even bij te praten en daarna samen – natuurlijk op anderhalve meter afstand! – te lunchen. Degene bij wie we gaan wandelen maakt dan iets lekkers. Niet iets ingewikkelds en vooral ook met ingrediënten die je in huis hebt. Zo ontstaan vaak de lekkerste gerechten!

Lees meer
Rijst – 30 oktober 2021

Sushipizza

Een nieuwe kijk op eten. Op zoek naar de laatste trends voor een presentatie kwam ik de sushipizza tegen. Interessant om te zien hoe authentieke gerechten worden gemixt tot een compleet nieuw gerecht. Klassiekers die we al jaren kennen, worden nu omgetoverd tot zoals bijvoorbeeld; naan taco’s, sushipizza’s en kimchi pasta carbonara. Veel al worden de gerechten vegan gemaakt. Fast food dat jonge mensen aanspreekt: ‘personalised food’. Zet alle kommetjes met de toppings op tafel, zo kan iedereen variëren met de ingredienten en zijn eigen nori pizza maken met sushirijst en toppings. P.S.: Google gerust op Instagram voor meer inspiratie tussen de 34.8 K berichten.

Lees meer
Bijgerecht – 16 november 2021

Kerstballensalade van groente en fruit

Ga je met de feestdagen gourmetten, serveer dan deze vrolijke groente en fruitsalade voor de kinderen erbij. Van deze knapperige salade blijven ze eten omdat ze steeds een andere kleur willen. En zijn ze wat groter dan is het juist leuk om de kinderen zelf de salade te maken. Maak van de restjes fruit een smoothie. Je kunt ook alles in grote stukken snijden, voor je het weet zijn ook deze grappige groente vormen opgegeten.

Lees meer
gastauteur – 3 november 2021

Appeltaart in een kistje

Appeltaart in een kistje recept van Elk jaar als in mijn tuin de appels rijp zijn en van de bomen beginnen te vallen, wordt het tijd voor appeltaart! Inmiddels zijn ook dit jaar al alle appels geborgen en hangen de walnoten in fijnmazige zakken te drogen. En ben ik druk aan het experimenteren met appeltaart bakken in mijn cederhouten kistje. Dit kistje is nieuw in het assortiment.  Heel geschikt voor het braden van groot vlees of vis in de oven of in een gesloten barbecue. En dus ook voor het bakken van deze overheerlijke appeltaart. In plaats van dit houten kistje kun je de appeltaart natuurlijk ook in een braadslede bakken, maar dan mis je wel het verfijnde aroma van het cederhout dat tijdens het bakken in de taart trekt.    

Lees meer
Vegan – 1 november 2021

Geroosterde pompoen met linzen

Met pompoen zet je echt kleur op tafel! Rooster de pompoen in parten in de oven en vul vervolgens de holte op met een vulling van mooi zwarte belugalinzen. Dat zorgt voor een mooi contrast. Maak de pompoenparten extra lekker door ze voor het roosteren te bestrijken met een kruidige olie of een zelfgemaakte topping van kruiden en pompoenpitten.

Lees meer
Ovengerecht – 1 november 2021

Kruidige bloemkool geroosterd in de oven

1 middelgrote bloemkool 3 el olijfolie 1-2 el vloeibare honing sap van 1/2 sinaasappel 1/2 el kaneel 1/2 el korianderzaadjes, gevijzeld 1 el ras el hanout handvol waterkers of veldsla 2-3 el platte peterselie, fijngehakt 2 el amandelen, grof gehakt 2 el granaatappelpitjes bakplaat met bakpapier 2 brede spatels platte schaal Verwarm de oven voor

Lees meer
Bijgerecht – 7 oktober 2021

Perenchutney

Voor deze chutney zijn harde peren nodig. Rijpe peren bevatten meer sap. Dat sap verdund het kookvocht waardoor het minder stroperig kan worden. Bovendien worden stukjes rijpe peer snel moes, terwijl harde peer hun structuur behoudt. Chutney is heerlijk bij pittige gerechten zoals curries. Ook is een lepeltje lekker door jus van bijvoorbeeld kip, wild of gehaktballetjes. Het is lekker bij een kaasplateau, bij paté en leuk als cadeautje. Bijgerecht voor 3 – 4 potten

Lees meer
Zoet – 6 oktober 2021

Appel-perenstroop maken

Het is oogsttijd dus weer echt de tijd om appel-perenstroop maken! Dit is een prima klusje voor het weekend. De pan staat zachtjes te pruttelen en je hele huis ruikt naar zoet fruit. Je kunt natuurlijk appels en peren kopen maar ook valfruit kun je prima gebruiken. Natuurlijk kun je er sap van maken maar mijn voorkeur gaat uit naar appelstroop of appel-perenstroop. Ik bewaarde de potten altijd in een kast boven de kelder, die was lekker koel en daar bleven de potjes zelfs tot twee jaar goed. Misschien nog wel langer maar zolang heb ik ze nog nooit bewaard. Er is niets lekkerder dan een snee warm desembrood met roomboter en home made of appel-perenstroop! Voor 4-5 potjes appel-perenstroop Bereidingstijd appelstroop: ± 10 uur

Lees meer
Hoofdgerecht – 17 oktober 2021

Spaghetti met mosselsaus

Het mosselseizoen is in volle gang en loopt tot in april. We kunnen voorlopig nog regelmatig mosselen eten. Heerlijk. Gelukkig staat er genoeg informatie en lekkere receptuur op onze site.

Lees meer
Bijgerecht – 11 september 2021

Bietenpickle-salade

Deze bietenpickle-salade maak ik met verse knoflook. Een ogenschijnlijk eenvoudige salade maar de krachtige smaak maakt hem zo bijzonder. In de zomermaanden zijn er verse knoflookbollen. Deze bollen zijn zachter van smaak. Je gaat er niet van ruiken zoals je dat wel hebt bij de gedroogde knoflook. Gedroogde knoflook zijn de gewone bollen knoflook die je het hele jaar door kunt kopen. Nu ze weer in het het seizoen zijn, wil je lekker met deze spierwitte bollen aan de slag gaan. Bijvoorbeeld in deze bietenpickle-salade.

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer