Stoofschotel met kalfsvlees, courgette en amandelen

Dit Marokkaanse gerecht kan gemaakt worden in een braadpan of in een Tajine. Een Tajine is een Marokkaanse schaal van aardewerk met een kegelvormig deksel. Ik zet mijn tajines altijd op een vlamverdeler of in de oven.

Door Annelene van Eijndhoven

Groene salade met peulvruchten en avocado maken

Groene salade met peulvruchten en avocado

Zo'n groene salade met peulvruchten en avocado past goed in deze tijd van het jaar.  Met het voorjaar in 't verschiet liggen de plannen voor de moestuin al weer klaar. Knisperverse sla, boontjes, asperges, uien en aardappelen van eigen grond en zonder bestrijdingsmiddelen geteeld daar genieten we van. Wij denken zelfs dat we kunnen proeven dat de groenten met zoveel liefde gezaaid, verzorgd en geoogst wordt....  Helaas moeten we nog even geduld hebben maar met groenten uit de diepvries en van de markt kan ik ook in februari een lekkere salade op tafel zetten.

Hoofdgerecht voor 2 personen

Bereidingstijd: ± 20 minuten

 

 

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Quinoasalade met bloemkoolpickles

Quinoasalade met bloemkoolpickles

Waar hebben wij zin in 2020…..
We zien een trend in plantaardig eten. Eigenlijk is het al geen trend meer want plantaardig eten is het nieuwe eten.
Gewoon dagelijks wat minder vlees, vis en gevogelte. Je weet zelf waar jij je lekker bij voelt. Het aanbod is tegenwoordig overall groot.
Je leest erover, je ziet het om je heen, je kunt het volop kopen. Er zijn kaartjes die je richting geven in de supermarkt. Wij culy’s en foody’s zorgen ervoor dat het ‘nieuwe eten’ voor iedereen gewoon, gemakkelijk en toegankelijk gaat worden.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

key lime pie

Key Lime Pie

Samen met mijn kleindochter heb ik deze key lime pie gebakken. De pret was groot, maar haar interesse om de pie met slagroom te decoreren was aan het eind niet helemaal meer aanwezig. De smaak was fantastisch, en daar gaat het om!

De echte Key Lime Pie maak je met key limes. Je kunt ze ook in Nederland kopen, wel even zoeken. Ze zijn klein, hebben veel sap, veel pitjes en horen nog behoorlijk groen te zijn. Ze zijn aromatischer dan een limoen en ik vind ze minder wrang. De zest (rasp) heeft zeker meer smaak dan een limoen.

Door Nelleke van Lindonk

Vegetarische risotto

Risotto met paddenstoelen en pompoen

Risotto… daar kun je me voor wakker maken! Heerlijk comfortfood, dat deze sombere januarimaand wat gezelliger maakt. Deze winterse risotto maakte ik de eerste week van dit nieuwe jaar met restjes die na de kerstweek nog over waren. En ook deze risotto bewijst maar weer eens dat je met restjes altijd weer iets lekkers maakt. Deze risotto is heerlijk romig en heeft door de gedroogde paddenstoelen toch ook een vleugje pit. Het geheim van een mooi romige risotto zit hem in echt goede risottorijst als aborio. Risottorijst heeft een bijna ronde korrel, die voor het romige mondgevoel zorgt en toch ook nog beet heeft.

Ik heb deze risotto volgens Italiaans gebruik op het laatst verrijkt met roomboter en Parmezaanse kaas. Maar het kan ook zonder! De gedroogde paddenstoelen en paddenstoelenbouillon geven dezelfde ‘umami hint’ als de pittige Parmezaanse kaas. Een heerlijk vegan alternatief!

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Pain Perdu

 

Je weet het nooit met de feestdagen en alle drukte, zal ik twee broden kopen of drie. Heb ik genoeg aan één doos eieren of moet ik extra kopen voor je weet maar nooit. Room heb ik nodig voor mijn Crème Brulée en voor die saus bij mijn pastagerecht. Zal ik toch maar voor de zekerheid een extra pakje gerookte zalm in huis halen. Gedachten die we allemaal hebben bij het maken van onze boodschappen lijstjes. Een ding is zeker: restjes zijn lekker! En als je van die restjes de bekende Pain Perdu — wentelteefjes zoals wij ze in Nederland noemen — kunt maken, is dat voor zowel de zoete als de hartige eters een feest. Je kunt ze serveren met zoetigheden zoals fruit, stroop, poedersuiker en chocola of met hartigheden zoals bacon, kaas of tomaten.

 

Door Nelleke van Lindonk

Pannenkoekenpakjes

In deze pakjestijd is dit een receptidee dat je naar eigen keuze kunt (in)vullen.

Als lunch of voorgerecht met paddenstoelen of ragout, als bijgerecht met groenten of als toetje. Bak dunne pannenkoekjes, eigenlijk flensjes. Houd ze eventueel warm op een bord boven een pan met heet water of maak ze eerder en verwarm ze in een oven op 175 graden Celsius.

Door Annelene van Eijndhoven

Courgettesoep

Samen de feestdagen vieren, een boswandeling maken, een spelletje doen, langs het strand lopen, lekker bij een vuurtje zitten.  Bij elke gelegenheid past deze simpele, maar heerlijke soep. Ook nog eens vegetarisch èn vegan. Makkelijk te maken.

Door Annelene van Eijndhoven

geroosterde spruitjes met gepofte cranberry's en ui maken

Geroosterde spruitjes met gepofte cranberry’s

Deze geroosterde spruitjes met gepofte cranberry’s en ui zijn eenvoudig te bereiden. Bovendien is dit bijgerecht snel klaar en ziet het er mooi uit. Ik ben dol op spruitjes en eet ze bij voorkeur als ze nog een beetje bite hebben. Daarom gebruik ik voor dit recept wat grotere spruitjes. Dat geeft een beter resultaat als je ze roostert. Door de spruitjes kort voor te koken blijven ze mooi groen. Een prima bijgerecht voor bij een feestelijk kerstdiner.

Bijgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ± 25 minuten
Grilltijd: ± 7 minuten

 

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Spetterende taart met zoute karamel recept

Spetterende taart met zoute karamel

Zo’n spetterende taart met zoute karamel maken? Met dit kersttaart recept maak je deze spectaculaire en feestelijke taart helemaal zelf. Dat is natuurlijk wel een klusje maar houd je van bakken dan draai je hier vast je hand niet voor om! De cakes kun je al een week van te voren maken en die dan apart verpakt in de vriezer bewaren. Neem ze de avond tevoren uit de vriezer en laat ze op een koele plaats of in de koelkast ontdooien. Voor de botercrème heb ik deze keer voor het gemak kant en klare mix voor botercrème genomen maar voor de ‘die hards’ onder ons geef ik ook nog het recept van botercrème voor als je die ook echt zelf wilt maken.

Voor 10-12 punten
Bereidingstijd: ± 50 minuten
Oventijd: 30-40 minuten + afkoelen

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

1 2 3 63