Recepten

Bijgerecht – 30 januari 2025

Pittige spruiten met chorizo

De toevoeging van chorizo geeft de spruitjes wat meer pit. Een lekker bijgerecht voor vlees of wild.

Lees meer
Broodmaaltijd – 14 januari 2025

Bagel met makreel door gastauteur Mariette van den Brande

Bagel met makreel door Mariëtte van de Brande van Vis op brood is lekker en gezond. Dit recept voor bagel met makreel is ook nog eens heel eenvoudig om te maken. Vette vissoorten zoals zalm, makreel en haring zijn rijk aan omega 3 vetzuren. Deze onverzadigde vetten dragen bij aan het behoud van een gezond cholesterolniveau. Probeer vissoorten zoals zalm, makreel en haring dus vooral regelmatig te eten. Lees hier meer over .

Lees meer
gastauteur – 9 januari 2025

Risotto met pesto, courgette en zalm door gastauteur Mariëtte van den Brande

Risotto met pesto, courgette en zalm door Mariëtte van de Brande van Soms heb je zin in comfort food. Wat is er dan lekkerder dan een romige risotto. Deze risotto met pesto, courgette en zalm is zacht, romig en ziet er ook nog eens kleurrijk uit. De romigheid komt dit keer niet van een overload aan Parmezaanse kaas maar door een flinke schep pesto. Extra lekker als je de pesto zelf maakt maar je kan natuurlijk ook kiezen voor kant en klaar. Lees hier meer over .

Lees meer
Bijgerecht – 28 november 2024

Rode uiencompôte

Deze rode uiencompôte ofwel confit d’oignon is snel en makkelijk te maken. Heerlijk bij paté of diverse soorten kaas, maar ook als smaakmaker door jus bij kip, gehaktballetjes of bij wild. En leuk als cadeautje.

Lees meer
27 november 2024

Samen met de kinderen kruidnootjes bakken

Vandaag gaan we samen met de kinderen kruidnootjes bakken. De kinderen zijn er al weken vol van, Sinterklaas is in aantocht! Om alvast in de stemming te komen bakken we een grote berg van deze lekkere kruidnootjes.   Voorbereidingstijd: 20 minuten Wachttijd: 30 minuten Oventijd: 15 minuten

Lees meer
22 oktober 2024

Variaties met knolselderij

Is knolselderij de lelijkste groente? Ik weet het niet, maar dat het niet de aantrekkelijkste is, weet ik wel. Maar… de smaak is positief. De bruingroenige ribbelige buitenkant en de kleurloze binnenkant roepen niet direct het gevoel op dat je bij mooie rode aardbeien of verse bospeen krijgt. Op de biologische boerderij bij ons in het dorp kocht ik het weekend knolselderij. Ik zocht een recept op onze site en was verbaasd over het aantal knolselderij-recepten die al op onze site staat. Een van die recepten was ‘gepofte’ knolselderij en dat leek me wel wat. Je ziet de buitenkant, die al lelijk is, in de oven nog lelijker worden. Maar als je hem na het lange ‘poffen’ proeft, is de smaak mooi puur. Heb je geen idee wat je van die grillige knol maakt? Hieronder staan een aantal van onze recepten. Veel plezier met deze onooglijke, maar pure groente. Er ‘past’ heel veel bij knolselderij. Enkele suggesties zijn: – Kruiden: salie, tijm rozemarijn , bladpeterselie, ras el hanout, kerrie en/of foelie – Sausjes met: mayonaise, yoghurt, kappertjes, walnotenolie, mierikswortel, gember, en/of mosterd – Zowel vis, wild, gevogelte, varkens- of  rundvlees – Kaassoorten: roquefort, mascarpone of komijnekaas  

Lees meer
Lunch – 9 oktober 2024

Rode paprikasoep met een tonijnspiesje

Deze rode paprikasoep met een tonijnspiesje is een heerlijk verwarmend soepje, boordevol vitamine C. Ik rooster de paprika’s, zo’n 20 minuten, in open vlam of in de oven zodat ik de velletjes er makkelijk af kan trekken. Roosteren geeft vooral ook een lekkere smaak. Voor een snellere soep kun je ook paprika’s in stukjes meebakken met ui en knoflook.

Lees meer
Ontbijt – 18 september 2024

Cottage Cheese Bowl

De Poké Bowl is al lange tijd populair, het is lekker en zo’n bowl ziet er smakelijk uit. Deze ontbijt ‘poke bowl’ met Cottage Cheese is wat onbekender, maar ook hiervoor geldt, dat het niet alleen fijn is om naar te kijken, maar ook nog gezond. Cottage Cheese of Hüttenkäse wordt gemaakt van koemelk. Het is eiwitrijk, vetarm en heeft een korrelige structuur. In Amerika wordt het soms ook popcorn kaas genoemd omdat de korrelige substantie wel een beetje op popcorn lijkt. Natuurlijk kun je het ook als lunchgerecht serveren.

Lees meer
Hoofdgerecht – 20 augustus 2024

Couscoussalade met venkel & rozen harissa-citrusdressing

Deze veelzijdige couscoussalade met venkel & rozen harissa-citrusdressing is perfect als smaakvol voorgerecht of lichte lunch. Voeg gegrilde coquilles, gamba’s, of paddenstoelen toe voor extra smaakbeleving. Voor een stevig hoofdgerecht combineer je deze couscoussalade met gegrilde kip, vis of een vegetarisch alternatief van de BBQ of grill. Voor een lichtere maaltijd, zoals lunch of voorgerecht, kun je het recept eenvoudig halveren.

Lees meer
Hoofdgerecht – 15 augustus 2024

Pulpo van de grill

Geniet van de vismarkt en ontdek prachtige pulpo met stevige tentakels – een echte aanrader om meteen te kopen! Het bereiden van een heerlijke pulpo van de grill is eenvoudig en snel. Pulpo is een favoriet op menukaarten met tapas, en ik bestel het altijd als eerste. De smaakvolle tentakels maken elke tapaservaring compleet. Als je van inktvis houdt, is pulpo een aanrader voor een heerlijke maaltijd. Nelleke van Lindonk  

Lees meer
Hoofdgerecht – 13 augustus 2024

Pulpo tentakels van de grill

Bij de visman ontdekte ik een prachtige pulpo, en ik kon niet weerstaan om ermee aan de slag te gaan. De tentakels zijn perfect voor de grill, geïnspireerd door de bereiding bij Tapasbar Català in de Spuistraat 299 in Amsterdam, een heel fijn adres voor tapas! Hoewel ik niet zeker weet of zij de tentakels eerst voorkoken, heb ik dat niet gedaan en het resultaat was heerlijk. De overige pulpo heb ik gebruikt voor een smaakvolle inktvissalade, waarvan ik binnenkort het recept zal delen. Gesneden in plakjes zijn de gegrilde pulpo-tentakels ideaal als tapas of voorgerecht. Ze kunnen ook in hun geheel gegrild worden en geserveerd met rijst, groenten, of brood voor een verrukkelijk hoofdgerecht.       4-6 personen Bereidingstijd ca. 20 minuten

Lees meer
Koek en taart – 10 augustus 2024

Appel-kaneelcake met pecannoten

Deze appel-kaneelcake met pecannoten is een echte aanrader voor het herfstseizoen. De frisse ochtenden en kleurrijke bladeren markeren de komst van de herfst. Dit is het perfecte moment om binnen aan de slag te gaan met eigen baksels. Je kunt het recept eenvoudig aanpassen door pecannoten te vervangen door walnoten of hazelnoten, en appels door peren. Maar het belangrijkste zijn de , hoe lekkerder de appels, hoe lekkerder de cake. Serveer deze heerlijke cake bij koffie of thee, of als nagerecht met een dot slagroom of Griekse yoghurt. Vier de herfst met deze verrukkelijke traktatie!  

Lees meer
Hoofdgerecht – 8 augustus 2024

Zwarte rijstsalade met sperziebonen en oranje paprika

Als het tropisch heet is wil je iets eten dat fris, licht verteerbaar en toch voedzaam is. Deze rijstsalade is dus ideaal voor als het mooi weer is! Alle voedingsstoffen die je nodig hebt, zitten erin. De salade is ook erg lekker met op de barbecue geroosterde merguez of andere worstjes. Wij kiezen dit keer voor zwarte rijst. Zwarte rijst heeft een stevig zwart of heel donkerbruin vliesje rond de korrels. Dit geeft de rijst een heerlijke smaak en een stevige beet, maar maakt de kooktijd wel wat langer. Zwarte rijst kun je kopen bij goed gesorteerde supermarkten en natuurvoedingswinkels.

Lees meer
Bijgerecht – 5 augustus 2024

Eieren in kokosmelk: mootay molee

Een eierrecept van de Tamils uit het zuiden van India. Maak er een makkelijke maaltijd mee met rijst en erwtjes of spinazie.

Lees meer
8 september 2024

Bloemkoolkerriesoep met hazelnoten

Deze geurige bloemkoolkerriesoep met hazelnoten is snel en makkelijk te maken.  De gehakte hazelnoten zorgen niet alleen voor smaak maar maken deze soep ook heel geschikt als chique voorgerecht.

Lees meer
Barbecue – 29 augustus 2024

Mosselen op de BBQ

Zeeuwse mosselen lenen zich uitstekend om op de barbecue bereid te worden. Super makkelijk en super snel. Je kunt zelf spelen met het toevoegen van ingrediënten en smaak. Een ideaal voorgerecht. Per kilo mosselen kun je gemakkelijk 4-5 voorgerechtjes maken. Bereiden in pakketjes betekent dat de mosselen klaargestoomd worden, de unieke smaak van de Zeeuws mossel komt zo optimaal tot zijn recht.

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer