Onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht!
Als we vroeger met de padvinderij gingen kamperen aten we altijd een keer “beton”: salade van doperwtjes en tonijn uit blik met mayonaise. Ik vond het heerlijk! Misschien wel omdat we thuis alleen maar vers en nooit iets uit blik kregen…. Met die salade in gedachte maar dan wel een heel stuk verfijnder en (eerlijk is eerlijk) ook veel lekkerder heb ik de doperwtjessalade gemaakt van verse doperwtjes (mag ook diepvries zijn) met gerookte schelvis, citroen en dille. De geraspte citroenschil vind ik er zelf echt heel erg lekker in! Hoofgerecht voor 4 personen Bereidingstijd ca. 25 minuten
Lees meerIn alle delen van Frankrijk hebben ze wel een recept voor een salade met spekjes, ei, aardappels en/of croutons al of niet met gerookte eendenborst en andere lekkernijen. Bij mij in de Vogezen noemen ze die, (hoe kan het ook anders?) salade Vosgiene. Ze geven hem vaak met aardappels, vaak ook zonder. Zelf vind ik het fijn om er in de schil gekookte aardappels bij te geven want daarmee wordt het in plaats van een voorgerecht echt meer een hoofdgerecht. De dressing maak ik net als mijn buren hier warm in de pan waarin de spekjes zijn uitgebakken… verrukkelijk! Ook vind ik het extra lekker om gerookte eendenborst toe te voegen… Dan mag het natuurlijk geen salade Vosgiene meer heten, maar het is wél lekker! Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd ca. 15 minuten
Lees meerHet Zeeuwse mosselseizoen is in volle gang! In Frankrijk eten ze het hele jaar mosselen, die soms beter en soms iets minder lekker en “vol” zijn. Het Zeeuwse mosselseizoen loop vanaf nu tot april volgend jaar, want dan zijn ze gewoon het allerlekkerst. De groei, kwaliteit, textuur en smaak wordt o.a. beïnvloed door het voedsel in het water, wat weer te maken heeft met de temperatuur. Je kunt ze uitstekend rauw eten, traditioneel koken en met friet serveren, roken of stomen. Gewoon in een stoompan of zoals hier in pakketjes waarin ze in hun eigen vocht gaarstomen. Als we het droog houden op de barbecue en anders in de oven. Aan de lijn (zie weekmenu): Grill stukken paprika en plakken aubergine, courgette en ui. Besprenkel ze met wat olijfolie en citroensap. Serveer bij de mosselen. Hoofdgerecht voor 2 personen Voorbereidingstijd ca. 10 minuten+ bbq/oven heet laten worden + 10-15 minuten op de BBQ
Lees meerCruditée wordt in Frankrijk vaak als voorgerecht geserveerd. Soms als aangemaakte salade van fijngeraspte groenten of in grovere stukken met een lekker vinaigrette als dip met een gekookt eitje erbij. Ik vind het altijd een heerlijk begin van de maaltijd, maar mag het, zomers, ook graag als hoofgerecht eten. Lekker stokbrood en glaasje koele witte wijn erbij en knabbelen maar… Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd ca. 15 minuten + artisjok koken ca. 40 minuten
Lees meerDe geur van huisgemaakte appeltaart doet een huis verkopen. Appeltaart maken is een dankbaar en leuk klusje voor de zaterdagmiddag. Je kunt het deeg ook goed de dag ervoor maken. Appeltaart is dagen lekker, het deeg veranderd van knapperig naar wat zachter. Voor allebei valt iets te zeggen. Klop van 250 ml koude slagroom, 2 eetlepels fijne kristalsuiker en de rasp van 1 biologische citroensschil een lobbige slagroom serveer deze voor de liefhebbers bij een punt appeltaart.
Lees meerDe peperige smaak van groene linzen doet het goed in salades, stoofgerechten en natuurlijk soepen. Maar ook linzen met gebakken uien en champignons als bijgerecht smaken verrukkelijk. Ik verwerk ze regelmatig in diverse gerechten. Dit gerecht van linzen met paprikaworst en verse geitenkaas serveer ik lauwwarm maar je kunt het ook goed koud eten. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: 25 minuten
Lees meerNog heel even kunnen we van witte asperges genieten, tot 24 juni, de dag van sint Jan worden ze gestoken, daarna laat men de planten met rust zodat ze weer kunnen opladen voor het volgend jaar. Wij eten asperges met vis graag met bruine boter (beurre noisette) met de smaak en geur van hazelnoten. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: 25 minuten
Lees meerDeze lekkere knapperige slawraps met bonen en maïs kun je makkelijk een paar uur van te voren bereiden en zijn zo gemaakt. Deze groentewraps smaken ook heerlijk bij de barbecue of neem ze mee voor bij een picknick. Hoofdgerecht voor 2 personen of lunchgerecht voor 4 personen Bereidingstijd: 20 minuten
Lees meerMet deze bloemkoolpizza met paprika en schapenkaas laat je de kinderen ongemerkt lekker veel groenten eten zonder dat ze er erg in hebben. Bovendien is de bodem veel minder zwaar als een deegbodem. De Hongaarse paprikaworst en de schapenkaas geven een lekkere pittige smaak en met een lekkere salade als de knapperige spitskool met amandelen zet je een lekkere maaltijd voor twee personen op tafel. Voor 1 pizza Bereidingstijd: 20 minuten Oventijd: 30 minuten
Lees meerIk mocht de AZUME keramische rijstkoker uitproberen en ben zo enthousiast over de smaak en de structuur van de zilvervliesrijst bereid in de AZUME dat ik er een heb besteld. Ik moet helaas nog even wachten, de kickstarter crowdfunding actie loopt nog slechts 3 dagen dagen. De biologische zilvervliesrijst die ik heb gebruikt voor dit recept moet normaal gesproken 45 minuten koken. In de AZUME wordt dat gereduceerd naar slechts 8 minuten. Dat spaart gas en is goed voor het milieu. Wil je meer weten over deze prachtige en handige keramische kookpot ga dan naar http://azume.kitchen/kickstarter/. Lunchgerecht voor 2 personen Weektijd: 30 minuten Bereidingstijd: 20 minuten
Lees meerSpitskool - Bij ligt er vaak een halve spitskool in de koelkast. Die verwerk ik of in gebakken wokgroente of als salade. Altijd heerlijk met uitgebakken spekjes of mosterddressing. Deze keer met kruidendressing en geroosterde amandelen.
Lees meer