Cuisine: Nederlands

Koek en taart - 30 april 2025

Rabarber-aardbeienjam met gember

Rabarber-aardbeienjam met gember ... In het voorjaar als de eerste rabarber weer omhoog komt, heb ik er nog meer zin in dan in de zomermaanden. Elke dag taart eten is ook zo wat dus een jam er mee maken is heel fijn. Je kunt de jam ook heel goed door de yoghurt roeren voor een snel doordeweeks nagerecht, bij het ontbijt door de muesli of een lekker laagje op de cake van de slagroomtaart.

Lees meer
Gebak - 14 april 2025

Koningsdag Tompouce

Heerlijk, zo'n Koningsdag tompouce!  Hoeveel heb jij er al op? Tompoucen zelf maken is heel leuk en helemaal niet moeilijk! Ontdek het zelf en ga snel aan de slag. P.s. Wist je trouwens dat de Franse versie van de tompouce een Mille-feuille heet?

Lees meer
1 april 2025

Voorjaarsstamppotje snijbonen-prei met komijnekaas

Met dit voorjaarsstamppotje snijbonen-prei met komijnekaas zet je snel het voorjaar op tafel. Gewoon simpel en lekker genieten.

Lees meer
Hoofdgerecht - 18 maart 2025

Sheetpan geroosterde zalm met doperwtenpesto

Een heerlijk gerecht deze sheetpan geroosterde zalm en doperwtenpesto. Je kunt zelf ook nog het een en ander bijstellen. Amandelen vervangen door cashewnoten, basilicum vervangen door platte peterselie, wat Parmezaanse kaas aan de pesto toevoegen, meer citroensap gebruiken als je het graag wat zuurder wilt. Kortom, ook wat eigen inbreng. Ik vind juist de zure smaak zonder parmezaan wel erg lekker bij dit gerecht. Het is eigenlijk teveel pesto voor 2 personen. Bewaar de rest in de koelkast voor een pasta pesto of bijvoorbeeld bij lamsvlees. Ik gebruik van de basilicum niet alleen de blaadjes, maar ook wat van de bovenste steeltje, dat geeft net iets meer bite in de pesto. Keuzes genoeg bij dit heerlijke en makkelijke sheetpan gerecht.

Lees meer
Bijgerecht - 27 februari 2025

Yoghurtmuffins met walnoten en geitenkaas

Yoghurtmuffins met walnoten en geitenkaas zijn warm of koud heel lekker. Voor het ontbijt, tussendoor, de lunch (mee in de lunchbox), voor een picknick of als klein hoofdgerecht met een salade of een goed gevulde kop soep. Je kunt ook kleintjes maken voor bij de borrel. Bak ze dan wat korter. 16 stuks Bereidingstijd ca. 10 minuten + 25 minuten in de oven

Lees meer
Bijgerecht - 30 januari 2025

Pittige spruiten met chorizo

De toevoeging van chorizo geeft de spruitjes wat meer pit. Een lekker bijgerecht voor vlees of wild.

Lees meer
Bijgerecht - 28 november 2024

Rode uiencompôte

Deze rode uiencompôte ofwel confit d'oignon is snel en makkelijk te maken. Heerlijk bij paté of diverse soorten kaas, maar ook als smaakmaker door jus bij kip, gehaktballetjes of bij wild. En leuk als cadeautje.

Lees meer
27 november 2024

Samen met de kinderen kruidnootjes bakken

Vandaag gaan we samen met de kinderen kruidnootjes bakken. De kinderen zijn er al weken vol van, Sinterklaas is in aantocht! Om alvast in de stemming te komen bakken we een grote berg van deze lekkere kruidnootjes.   Voorbereidingstijd: 20 minuten Wachttijd: 30 minuten Oventijd: 15 minuten

Lees meer
22 oktober 2024

Variaties met knolselderij

Is knolselderij de lelijkste groente? Ik weet het niet, maar dat het niet de aantrekkelijkste is, weet ik wel. Maar... de smaak is positief. De bruingroenige ribbelige buitenkant en de kleurloze binnenkant roepen niet direct het gevoel op dat je bij mooie rode aardbeien of verse bospeen krijgt. Op de biologische boerderij bij ons in het dorp kocht ik het weekend knolselderij. Ik zocht een recept op onze site en was verbaasd over het aantal knolselderij-recepten die al op onze site staat. Een van die recepten was ‘gepofte’ knolselderij en dat leek me wel wat. Je ziet de buitenkant, die al lelijk is, in de oven nog lelijker worden. Maar als je hem na het lange ‘poffen’ proeft, is de smaak mooi puur. Heb je geen idee wat je van die grillige knol maakt? Hieronder staan een aantal van onze recepten. Veel plezier met deze onooglijke, maar pure groente. Er 'past' heel veel bij knolselderij. Enkele suggesties zijn: - Kruiden: salie, tijm rozemarijn , bladpeterselie, ras el hanout, kerrie en/of foelie - Sausjes met: mayonaise, yoghurt, kappertjes, walnotenolie, mierikswortel, gember, en/of mosterd - Zowel vis, wild, gevogelte, varkens- of  rundvlees - Kaassoorten: roquefort, mascarpone of komijnekaas  

Lees meer
Lunch - 9 oktober 2024

Rode paprikasoep met een tonijnspiesje

Deze rode paprikasoep met een tonijnspiesje is een heerlijk verwarmend soepje, boordevol vitamine C. Ik rooster de paprika's, zo'n 20 minuten, in open vlam of in de oven zodat ik de velletjes er makkelijk af kan trekken. Roosteren geeft vooral ook een lekkere smaak. Voor een snellere soep kun je ook paprika's in stukjes meebakken met ui en knoflook.

Lees meer
8 september 2024

Bloemkoolkerriesoep met hazelnoten

Deze geurige bloemkoolkerriesoep met hazelnoten is snel en makkelijk te maken.  De gehakte hazelnoten zorgen niet alleen voor smaak maar maken deze soep ook heel geschikt als chique voorgerecht.

Lees meer
Hoofdgerecht - 13 augustus 2024

Pulpo tentakels van de grill

Bij de visman ontdekte ik een prachtige pulpo, en ik kon niet weerstaan om ermee aan de slag te gaan. De tentakels zijn perfect voor de grill, geïnspireerd door de bereiding bij Tapasbar Català in de Spuistraat 299 in Amsterdam, een heel fijn adres voor tapas! Hoewel ik niet zeker weet of zij de tentakels eerst voorkoken, heb ik dat niet gedaan en het resultaat was heerlijk. De overige pulpo heb ik gebruikt voor een smaakvolle inktvissalade, waarvan ik binnenkort het recept zal delen. Gesneden in plakjes zijn de gegrilde pulpo-tentakels ideaal als tapas of voorgerecht. Ze kunnen ook in hun geheel gegrild worden en geserveerd met rijst, groenten, of brood voor een verrukkelijk hoofdgerecht.       4-6 personen Bereidingstijd ca. 20 minuten

Lees meer