Cuisine: Nederlands

Lunch box - 17 januari 2022

Vrolijke wintersalade met gierst

Januari is een maand waar ik moeite mee heb, zeker als de dagen zich zoals nu grijs en miezerig aaneen rijgen. Daar word ik moedeloos van. Wandelen helpt en… koken ook! Mijn remedie: een flink ingewikkeld en tijdrovend recept met vooral veel snij- en hakwerk opzoeken. Of in mijn geval, zelf bedenken en opschrijven. En dan lekker aan de slag in de keuken. Dat verzet de zinnen en voor je het weet ben je weer vrolijk. Met deze salade, waar je dus wel een tijdje mee bezig bent, zet je kleur op tafel! En dat is precies wat we in deze tijd van het jaar nodig hebben. Daar word je vrolijk van en… elke kleur groente levert weer andere vitamines en mineralen en geven zo je weerstand een boost!

Lees meer
lunchgerecht - 27 november 2021

Hartige kaastaart met paddenstoelen

Deze heerlijke hartige kaastaart met paddenstoelen doet het vooral goed na een lekker lange wandeling! Nu Corona weer de kop op steekt hebben Nelleke en ik weer de gewoonte opgevat zo af en toe al wandelend even bij te praten en daarna samen – natuurlijk op anderhalve meter afstand! – te lunchen. Degene bij wie we gaan wandelen maakt dan iets lekkers. Niet iets ingewikkelds en vooral ook met ingrediënten die je in huis hebt. Zo ontstaan vaak de lekkerste gerechten!

Lees meer
Bijgerecht - 16 november 2021

Kerstballensalade van groente en fruit

Ga je met de feestdagen gourmetten, serveer dan deze vrolijke groente en fruitsalade voor de kinderen erbij. Van deze knapperige salade blijven ze eten omdat ze steeds een andere kleur willen. En zijn ze wat groter dan is het juist leuk om de kinderen zelf de salade te maken. Maak van de restjes fruit een smoothie. Je kunt ook alles in grote stukken snijden, voor je het weet zijn ook deze grappige groente vormen opgegeten.

Lees meer
gastauteur - 3 november 2021

Appeltaart in een kistje

Appeltaart in een kistje recept van Elk jaar als in mijn tuin de appels rijp zijn en van de bomen beginnen te vallen, wordt het tijd voor appeltaart! Inmiddels zijn ook dit jaar al alle appels geborgen en hangen de walnoten in fijnmazige zakken te drogen. En ben ik druk aan het experimenteren met appeltaart bakken in mijn cederhouten kistje. Dit kistje is nieuw in het assortiment.  Heel geschikt voor het braden van groot vlees of vis in de oven of in een gesloten barbecue. En dus ook voor het bakken van deze overheerlijke appeltaart. In plaats van dit houten kistje kun je de appeltaart natuurlijk ook in een braadslede bakken, maar dan mis je wel het verfijnde aroma van het cederhout dat tijdens het bakken in de taart trekt.    

Lees meer
Zoet - 6 oktober 2021

Appel-perenstroop maken

Het is oogsttijd dus weer echt de tijd om appel-perenstroop maken! Dit is een prima klusje voor het weekend. De pan staat zachtjes te pruttelen en je hele huis ruikt naar zoet fruit. Je kunt natuurlijk appels en peren kopen maar ook valfruit kun je prima gebruiken. Natuurlijk kun je er sap van maken maar mijn voorkeur gaat uit naar appelstroop of appel-perenstroop. Ik bewaarde de potten altijd in een kast boven de kelder, die was lekker koel en daar bleven de potjes zelfs tot twee jaar goed. Misschien nog wel langer maar zolang heb ik ze nog nooit bewaard. Er is niets lekkerder dan een snee warm desembrood met roomboter en home made of appel-perenstroop! Voor 4-5 potjes appel-perenstroop Bereidingstijd appelstroop: ± 10 uur

Lees meer
Bijgerecht - 11 september 2021

Bietenpickle-salade

Deze bietenpickle-salade maak ik met verse knoflook. Een ogenschijnlijk eenvoudige salade maar de krachtige smaak maakt hem zo bijzonder. In de zomermaanden zijn er verse knoflookbollen. Deze bollen zijn zachter van smaak. Je gaat er niet van ruiken zoals je dat wel hebt bij de gedroogde knoflook. Gedroogde knoflook zijn de gewone bollen knoflook die je het hele jaar door kunt kopen. Nu ze weer in het het seizoen zijn, wil je lekker met deze spierwitte bollen aan de slag gaan. Bijvoorbeeld in deze bietenpickle-salade.

Lees meer
Bijgerecht - 13 juli 2021

Snijbonen met amandelen

Soms is het simpel. De heerlijke geur van versgebakken noten lokte mij de winkel in. Ik kocht amandelen. Die gebruik ik voor diverse gerechten zoals couscous, lamsvlees, koekjes of als borrelhapje. Snijbonen lagen thuis, dus dat werd het. Lekker met kip of (vegan) met gebakken paddenstoelen met tijm of rozemarijn.

Lees meer
Fingerfood - 5 juli 2021

Mosselen in koekenpan, maar niet gebakken

Een goddelijk gerecht van Sergio Herman: mosselen uit de koekenpan. Het seizoen van de mosselen van Nederlandse bodem duurt van de zomer tot de lente, dus ook nu is het nog mosseltijd. Ter variatie op de traditionele mosselpan hier een geweldig recept van Sergio Herman: mosselen uit de koekenpan. Hij demonstreerde deze heerlijke, super makkelijke bereiding eens voor Belgen tijdens een sessie in de Nederlandse Mosselveiling in het Zeeuwse Yerseke. Belgen zijn de grootste fan van onze Zeeuwse mosselen. Zie het filmpje dat de Belgische tv-zender ervan maakte. Sergio Herman spreekt van een goddelijke gerecht. Hoe simpel kan lekker zijn! Voor meer bereidingswijzen of tips over mosselen kijk wat José eerder schreef of ga naar 

Lees meer
Dessert - 15 juni 2021

Roomhoorns

Met kegelvormige hoorntjesbakvormen kun je eenvoudig koekhoorntjes bakken. De vormpjes zijn te koop in winkels met kook- en bakartikelen en via internet. De hoorntjes worden gebakken van bladerdeeg. Ik gebruik altijd roomboterbladerdeeg. De vormpjes moeten ingevet worden met olie of boter. Ik deed een test met beide en het resultaat was dat de binnenkant van de gebakken hoorntjes die met roomboter ingevet waren mooi lichtbruin was en de met olie ingevette hoorntjes wit. De koekhoorntjes kunnen gevuld worden met slagroom, banketbakkersroom of ijs al dan niet in combinatie met fruit of gekleurde decoratiesnoepjes. Geklopte slagroom met nutella is ook lekker.

Lees meer
Soep - 2 juni 2021

Snelle raapstelensoep met mosterd

Met deze snelle raapstelensoep heb je echt in no time een lekker en gezond soepje klaar. Bovendien kun je met dit supersimpele recept ook nog eens lekker variëren. Strooi er wat geroosterde gehakte hazelnoten en verkruimelde feta over, dan zet je met vijf ingrediënten een feestelijk voorafje op tafel. Heb je zevenblad of brandnetels in je tuin dan kun je die prima verwerken in deze soep. Maar ook van spinazie of sla kun je deze soep maken. Zo heb je elke keer weer een ander smaakvol en vezelrijk lunchgerecht of voorgerechtje klaar. Lunch of voorgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: ± 15 minuten

Lees meer
Bijgerecht - 27 mei 2021

Koolrabi met kokosmelk en seroendeng

Koolrabi is de knolvormige verdikte stengel van een koolplant. Niet te verwarren met koolraap, deze groeit onder de grond. Koolrabi groeit boven de grond, is meestal groen, soms paars. In de vroege zomer, rondom juni is de groente het sappigst. Als ze indrogen wordt het vruchtvlees vezelig, dat is niet lekker. Koolrabi kan ook rauw gegeten worden, als salade. Seroendeng is geroosterde kokos met pinda’s. Bijgerecht voor 2 personen Voorbereidingstijd: 10 minuten Bereidingstijd: 10-12 minuten

Lees meer
Dessert - 26 mei 2021

Geitenyoghurtijs met frambozen en blauwe bessen

Dit geitenyoghurtijs met frambozen en blauwe bessen maakte ik speciaal voor mijn kleinzoon omdat hij geen koemelkzuivel verdaagt. Ook met andere fruitsoorten zoals aardbeien en bramen, abrikozen en perzik of nectarine wordt het erg lekker. Heb je een ijsmachine dan is dit geitenyoghurtijs zo gemaakt. Maar ook zonder zo’n machine kun je dit lekkere ijsje maken het bevriezen kost dan wat meer tijd en je moet het ijs regelmatig doorroeren om mooie kleine ijskristallen te krijgen. Tussendoortje of nagerecht voor 4 personen Bereidingstijd: ± 3 uur (zonder ijsmachine) Bereidingstijd in de ijsmachine: ± 20 minuten

Lees meer