Cuisine: Nederlands

11 januari 2021

Snelle plaattaart met witlof en geitenkaas

Dit recept is echt heerlijk om in het weekend te maken en te serveren. Gewoon een allemansvriend. Ook handig om bij de borrel te serveren, gewoon in kleine stukjes snijden. Maak een dubbel recept voor een hoofdgerecht.

Lees meer
Koek en taart - 6 januari 2021

Bloedsinaasappeltaart met gebrand eiwitschuim

Deze bloedsinaasappeltaart met gebrand eiwitschuim is en variant op de Key lime pie uit De Brabander Bakt van Hidde de Brabander. Hidde maakt deze verrukkelijke taart met een bodem van koekkruimels en een heerlijke vulling op basis van limoen. Omdat het nu bloedsinaasappeltijd is gebruikte ik die om de vulling mee te bereiden. En ik had geen koekjes in huis dus heb een basisrecept voor taartbodemdeeg gebruikt voor de bodem. Het resultaat een heerlijke friszoete taart waar je lekker veel stukjes uit kunt snijden. Voor 12 stukjes Bereidingstijd: ± 40 minuten Rusttijd: ± 30 minuten Oventijd: ± 35 minuten

Lees meer
27 december 2020

Oliebollen

Oliebollen met appel, limoen en kaneel vind ik het lekkerst. Maar er mogen ook krenten en rozijnen door. Oliebollen op oudejaarsavond is een Nederlandse traditie, die stamt uit de 17e eeuw. Oliebollen horen niet alleen bij oudjaar, op elke zichzelf respecterende kermis staat wel een oliebollenkraam. We kunnen niet zonder. En zelf bakken maakt het allemaal nog lekkerder en feestelijker. Voorbereidingstijd: ca. 30 minuten Rijzen: 1 uur Bereidingstijd: ca. 40 minuten

Lees meer
11 december 2020

Hertenbiefstuk met paprikajus

Zie deze anders dan anders kerst als een uitdaging en kook eens extra lekker! Deze hertenbiefstukjes met heerlijke paprikajus zijn echt comfortfood en juist heel geschikt om voor een wat kleiner gezelschap te bereiden. Het is ook een leuk gerecht om klaar te maken, zeker als je alles al op een rustig moment voorbereidt. Dan kun je tijdens het kerstdiner ontspannen genieten van elkaars gezelschap en van het lekkere eten natuurlijk.

Lees meer
High-tea - 9 december 2020

Kers(t)bonbons met amarene kersen

Deze chocolade kers(t)bonbons met amarene kersen maakte ik van wat gesmolten chocolade die ik over had van een ander recept. Meestal schenk ik het in een flex ijsblokjesvorm en dan gebruik ik de chocolade gewoon een volgende keer weer bijvoorbeeld in stukjes gehakt door ijs of in een cake op door koekjesdeeg. Maar omdat ik gasten kreeg bedacht ik dat ik er ook wel eens bonbons van kon maken. En het resultaat? Echt verrukkelijk! De lekkere smaak van amarene kersen combineert heel goed met de pure chocolade en ze zien er ook nog eens spectaculair en feestelijk uit! Heerlijk bij een kopje (espresso)koffie of neem ze mee als cadeautje. Bereidingstijd: ± 25 minuten Koeltijd: ± 2 uur

Lees meer
Bijgerecht - 9 december 2020

Spruitjes met chorizo

De toevoeging van chorizo geeft de spruitjes wat meer pit. Een lekker bijgerecht voor vlees of wild.

Lees meer
gastauteurs - 8 december 2020

Geroosterde topinamboer met knoflook en rozemarijn

door is helemaal trendy! Deze kleine knollen met een oranje-rode schil zie je ook wel als aardpeer of Jeruzalem-artisjok aangeduid. Het crèmekleurige naar lichtgrijs neigende vruchtvlees heeft een zachte, wat zoete en nootachtige smaak, die wel wat van artisjok weg heeft. In mijn tuin schieten elk jaar weer de topinamboerplanten tussen de rozemarijn- en rozenstuiken als kleine, knalgele zonnebloemen omhoog. Dat betekent dat ik in de herfst weer met mijn spade een paar maaltjes topinamboer uit de grond tover. Van een stukje grond van zo’n 2 m² kun je zo’n 10 kilo aardperen oogsten. Zodra de knollen met lucht in aanraking komen, kleuren ze bruin. Echt verse aardperen hoef je niet te schillen. Alleen schoonboenen onder stromend water is dan voldoende. Liggen de aardperen al een paar dagen, dan is schillen met een dunschiller aan te raden. Je kunt aardperen eten als gekookte aardappelen. Ze hebben dan een kooktijd van 10 minuten. Maar de verfijnde smaak komt beter tot zijn recht als je ze verwerkt tot een lekkere puree of een mooie, gebonden soep. Je kunt ze ook roosteren in een braadslede. Ik gebruik dan mijn ovenplank van cederhout, dat geeft de aardperen net wat extra smaak. Dit recept is voor 4 personen.

Lees meer
Ovengerecht - 27 november 2020

Hartige banketletter met specerijen en noten

Speciaal voor Sinterklaas een hartige banketletter met specerijen en noten. Gevuld met een lekker kruidig gehaktmengsel van rundergehakt, dadels, noten, kaneel en ras el hanout. Eet hem met een salade als hoofdgerecht of serveer de letter in plakken gesneden als borrelhapje bij een glas . Hoofdgerecht voor 4-6 personen of borrelhapje voor 10-12 personen

Lees meer
Drank - 21 november 2020

Kruidige bisschopswijn

In Duitsland en Scandinavië staat de pan bisschopswijn vaak de hele maand december op het vuur.

Lees meer
Koek en taart - 5 november 2020

Ouderwetse kruidkoek

In deze specerijen special mag het recept voor kruidkoek niet ontbreken. Want zo’n heerlijke, ouderwetse kruidkoek zit echt boordenvol heerlijk geurende specerijen. Dit recept voor kruidkoek is een topper! Ik kreeg het heel wat jaren geleden van de voedingsdocente tijdens de kooklessen in mijn opleiding voor wat je nu ‘Voeding & Communicatie’ zou noemen. En nog steeds maak ik deze kruidkoek met veel plezier! Ook omdat iedereen er altijd erg enthousiast over is. Het is een niet te ingewikkeld en ‘recht voor z’n raap’ recept, dat je volledig naar je eigen hand kunt zetten. Ik gebruik volkorenmeel, maar bloem kan ook. Of een mengsel van allerlei meelsoorten. Denk volkorenmeel met roggemeel en havermeel. Geen donkere basterdsuiker in huis, dan voldoet gewone suiker ook. Mits je genoegen neemt met een wat minder donkere koek. Je kunt natuurlijk een kant-en-klaar koekkruidenmengsel gebruiken, maar het is ook leuk om dit mengsel zelf samenstellen met de specerijen uit je keukenkast (zie de tip). En natuurlijk kun je ook variëren met de zuidvruchten die je toevoegt. Vervang de helft van de rozijnen bijvoorbeeld door gedroogde cranberry’s en de gedroogde abrikozen door dadels of een in stukjes gesneden appel. Geen melk in huis, gebruik dan alleen sinaasappelsap. Andersom kan ook. Met andere woorden, dit is echt een basisrecept waar je alle kanten mee op kunt. En zeker het proberen waard! Volkorenkruidkoek 20 plakken

Lees meer
Bijgerecht - 12 oktober 2020

Beluga linzen met witlof en mandarijndressing

  Maak deze beluga linzen met witlof en mandarijndressing eens. ’t Is nu niet direct een combinatie die je zou bedenken maar de een had trek in linzen en de ander in witlof… Dus werd het een combi van deze twee groenten en dat pakte bijzonder goed uit. De mandarijn neutraliseert het vettige van de gegrilde witlof en geeft een lekker fris zuurtje aan het gerecht. Beluga linzen zijn kleine zwarte glanzende linzen die qua uiterlijk wel wat weg hebben van kaviaar. De smaak is, net als die van Puy linzen, heerlijk, maar ik gebruik ze ook vaak omdat deze zwarte linzen ze zo’n mooi contrast geven met andere groenten. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: ± 35 minuten Oventijd: ± 12 minuten

Lees meer
Bijgerecht - 3 oktober 2020

Snelle pittige linzen

Snelle pittige linzen maak je in een handomdraai. Lekker als lunch met een blikje van goede kwaliteit.

Lees meer