Cuisine: Nederlands

Hoofdgerecht - 9 april 2016

Gerookte kwartelboutjes met brandzout

Dit kwartelrecept is een souvenir van mijn onvergetelijke culinaire reis door China. Die reis maakte ik een aantal jaren geleden, voor een artikel in Nouveau. Wat een ervaring… en wat lekker!!! Tijdens die reis heb ik veel, heel lekkere, vaak extreme hapjes geproefd. Van eendentongetjes en gestoofde slang tot de echte (en de allerlekkerste ooit!) Pekingeend die in verschillende gangen op tafel kwam. Vooral de pannenkoekjes met de knapperige eendenhuid en een soort komkommer, lente-uitjes en zoet-kruidige hoisinsaus, smaakten hemels. Wauw, dat staat voor eeuwig in mijn geheugen gegrift, ik krijg heimwee als ik eraan terugdenk! Veel van de gerechten die ik toen heb geproefd, maak ik nog geregeld en deze kwarteltjes zijn echt favoriet. Vooral ook doordat ze niet alleen makkelijk te maken en heel lekker zijn, maar ook heel verrassend door het brandzout waarin ze worden gedipt. Ik serveer ze als borrelhap, vooraf of als hoofdgerecht. Hier worden ze gerookt zoals ik ze in Shanghai voor het eerst heb geproefd, maar je kunt ze ook in de oven garen, grillen of frituren in plantaardige olie. Als je geen rooktrommel hebt kun je een ruime (oude) pan met deksel gebruiken, waarin je boven een druipbakje, een rooster kunt plaatsen. Voorgerecht of borrelhap voor ca. 8-16 personen of hoofdgerecht voor 4-6 personen Voorbereidingstijd ca. 20 minuten, + een dagje trekken en een uurtje marineren, bereidingstijd ca. 10 minuten

Lees meer
1 april 2016

Kaasquiche met venkel en asperges

350 g groene asperges 1 venkelknol 8 plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooid 100 g gegrilde achterham 5 eieren 125 ml slagroom nootmuskaat 150 g belegen boerenkaas, geraspt bakvorm 30 x 20 cm groot stuk bakpapier Snijd de houtachtig uiteinden van de asperges, zorg dat hierna alle asperges even lang zijn. Schil met een dunschiller alleen de harde

Lees meer
Hoofdgerecht - 1 april 2016

‘Broodje’ oesterzwamburger speciaal

2 150 g oesterzwammen 40 g havermout 4 tl ras el hanout 5 el olijfolie 4 plakjes diepvries filodeeg, ontdooid 1 eetrijpe avocado sap van 1/2 citroen 2 stengels bleekselderij, in dunne reepjes 3 boswortels, in juliennereepjes 1 gele paprika, in dunne reepjes 40 g rucola keukenmachine bakplaat bekleed met bakpapier Hak in de keukenmachine

Lees meer
Hoofdgerecht - 1 april 2016

Paprika gevuld met broccoli en zalm

2 250 g broccoli 2 el olijfolie 1 kleine ui, gesnipperd 1 teen knoflook, fijngehakt 2 el verse oregano, fijngehakt 100 g jongbelegen geitenkaas, geraspt 2 grote rode of gele paprika’s 100 g verse zalmfilet, in 2 lange plakken keukenmachine 2 kleine ovenschaaltjes, ingevet Snijd de broccoliroosjes van de stronk. Schil de stronk met een

Lees meer
1 april 2016

Zwarte linzen met geroosterde venkel en radijsjes

2 1 biologische sinaasappel 1 venkelknol 0,5 bosje radijs 1 el verse tijmblaadjes 4 el olijfolie 1 teen knoflook, fijngehakt 125 g zwarte linzen, gewassen en uitgelekt 0,5 el fijne (dragon)mosterd 1 bosuitje, in ringetjes 1 el verse dragon of bladpeterselie, fijngehakt Verwarm de oven voor op 220 °C. Halveer de sinaasappel en snijd 1

Lees meer
28 maart 2016

Roze gevulde eitjes

Eigenlijk zijn gevulde eitjes heel lekker maar wie durft er nog zo’n ouderwets borrelhapje op tafel te zetten? Met en beetje bietensap maak je er in een handomdraai mooie gevulde eieren van. Zo zijn die zestiger jaren eitjes ineens heel 2016! Voor 10 stuks Wachttijd: 1 uur Bereidingstijd: 15 minuten

Lees meer
26 maart 2016

Vijgen-dadels bonbons met pistachenootjes

Super goeie snack voor kinderen als ze van nootjes houden. Geef ze mee als 10 uurtje in een vrolijk papieren mini cupcakevormpje. En natuurlijk altijd lekker voor bij de thee of koffie.

Lees meer
25 maart 2016

“Caesar Salad”-Sandwich met geroosterde paprika en hazelnoten

Mijn eerste “Caesar salad” at ik bij mijn vriendin in Los Angeles. We kennen elkaar van de Cordon Blue in Londen. Haar dochtertje, toen een jaar of 8, nu zelf de moeder van een zoon in die leeftijd, had in een restaurant gezien hoe de dressing klassiek aan tafel met de hand werd bereid. Prachtig vond ze dat! Zij wilde voor ons de dressing thuis ook aan tafel bereiden. Maar gemak dient de mens, dus zette ze de foodprocessor neer en gaf een gemotoriseerde demo van de bereiding van een heerlijke “Caesar dressing” waarvoor ze geen rauwe eieren gebruikte, zoals het eigenlijk hoort, maar kant-en-klare mayonaise. Het was aandoenlijk en nog lekker ook! “Caesar salad” is zo vol van smaak dat het ook heel goed tussen een sandwich gegeten kan worden. In plaats van krokante croutons, die er eigenlijk bij horen, heb ik hazelnoten gebruikt voor dit recept. Prima voor een zaterdagse maaltijd. Kleine maaltijd voor 4 personen Voorbereiding ca. 15 minuten + 20 minuten in de oven + afkoelen, bereidingstijd ca. 5 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht - 25 maart 2016

Raapstelen- en knolselderijstamppot met fenegriek-geitenkaas

Voor Paul, mijn man was het pas echt voorjaar als er weer raapstelen waren. Hij was er gek op! Zeker als ik er een stamppotje van maakte. De combinatie met knolselderij is heerlijk, die is ook minder zwaar, bevat minder koolhydraten dan aardappel en de smaak gaat heel goed samen met die van de raapsteeltjes. Ook de smaak van fenegriek in de geitenkaas is heel fijn in deze stamppot. Hoofdgerecht voor 4 personen Voorbereidingstijd ca. 5 minuten, bereidingstijd ca. 20 minuten

Lees meer
25 maart 2016

Gestoomde garnalen- en zalmballetjes met bimi en geroosterde sesamdressing

Visballetjes maak ik meestal als vulling in een oosters soepje, waarin ik ze dan laat garen. Net zoals in dit stoomgerecht gaat dat heel snel, ze zijn in een paar minuten klaar. Het is heel makkelijk om deze balletjes te maken - van allerlei soorten (duurzame) vis - en je kunt ze telkens anders kruiden. Met sambal en koriander, met kerrie en kokos, peper&zout en verse dille, kervel of bieslook, mosterd en peterselie… je kunt er echt alle kanten mee op. De sesamdressing die in dit recept over de balletjes en bimi gaat, is een variant op een Japanse sesamdressing die ik voor het eerst proefde toen ik te gast was op het schiereiland Izu (ten zuiden van Tokio). Zo lekker! Hoofdgerecht voor 4 personen Voorbereidingstijd ca. 20 minuten, bereiding ca. 10 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht - 25 maart 2016

Kippendijtjes met knoflook en verse kruidensalade

Wat mij betreft moeten ingrediënten zoveel mogelijk biologisch zijn. Ontbeende biologische kippendijen zijn niet overal verkrijgbaar, maar mijn poelier ontbeendt ze even voor me als ik er om vraag. Aan de lijn (zie weekmenu): Maak er doperwtjes gemengd met even gebakken preiringetjes bij. Geen aardappels, rijst, pasta etc.! Hoofdgerecht voor 4 personen Voorbereidingstijd ca. 5 minuten + een paar uur of een dagje marineren, bereidingstijd ca. 30 minuten

Lees meer
25 maart 2016

Lamsschouder met venkelzaad, gepofte knoflook en tomaten

Lamsschouder met venkelzaad is voor mij het allerlekkerst als die heel langzaam in de oven wordt gegaard. Ik had Iers zuiglam. De venkelzaadjes, die ik eigenlijk had gekregen om thee van te zetten, zaten nog aan de schermen, dus die heb ik er ook bijgedaan. Gewoon uit een potje is venkelzaad ook heel lekker. Er zit vrij veel bot in zo’n schoudertje en voor vier personen is één echt te weinig. Dan ga je elkaar zo aan zitten kijken… Ik heb er dan ook twee klaargemaakt. Het restje was de volgende dag bijna nog lekkerder! Hoofdgerecht voor 4-6 personen Voorbereidingstijd ca. 10 minuten + 30 minuten op temperatuur komen, ovenbereidingstijd 2½ uur

Lees meer