Cuisine: Nederlands

7 mei 2016

Maasstroompjes met pistachespijs

In Rotterdam zijn Maasstroompjes een lokale delicatesse te vinden bij de bakker. Net zoals er Arnhemse meisjes, Bossche bollen, Fryske dumkes of Utrechtse Domtorentjes zijn. Mijn recept is een variatie met heerlijk pistachespijs. En laat je de koekjes een paar dagen staan (als het lukt) dan worden ze een beetje taaier, wat ik zelf ook lekker vindt.

Lees meer
4 mei 2016

Frisse maaltijdsalade van witlof met ham en appel

Een recept voor een makkelijk dag boordevol groenten. Ben je niet zo dol op zier appels, probeer de salade dan eens met gewoon een bakje gemengde fruitsalade. Nog sneller en minstens zo lekker.

Lees meer
4 mei 2016

Groenten onder een krokant laagje

Heel simpel, maar zo maak ik gewoon elke dag verse gerechten, waarvoor ik geen zakje of pakje nodig heb.

Lees meer
4 mei 2016

Voorjaarsstamppotje snijbonen-prei met komijnekaas

Gewoon simpel en lekker genieten.

Lees meer
29 april 2016

Romige spinaziesoep met kabeljauw

Deze spinaziesoep staat in 20 minuten op tafel. Spinazie en vis was tot voor kort, volgens het Voedingcentrum, absoluut not done. Maar gelukkig hebben ze daar ontdekt, wat wij natuurlijk allang wisten, dat er niets mis is met vis in combinatie met nitraatrijke groenten. Dus deze zacht-romige spinaziesoep serveren we met mooie flinters kabeljauw. Een verrukkelijke combinatie!

Lees meer
Hoofdgerecht - 29 april 2016

Granenbordje met bloemkool en een vegaburger

Ik eet graag rauwkost, dat zullen jullie ongetwijfeld terug vinden in mijn recepten. In deze salade van gekookte granen en bloemkool verwerk ik rozijnen. Zo’n zoetje combineert goed met de noten en de smaak van ras el hanout. Maak er een kant en klare groenteburger bij dan heb je snel een lekkere maaltijd op tafel staan. Bereidingstijd: 20 minuten Hoofdgerecht voor 4 personen

Lees meer
29 april 2016

Little gem met radijs en Oost-Indische kerskappertjes

Elk jaar zaai ik Oost-Indische kers in de tuin. Na de ijsheiligen strooi ik gewoon wat zaad tussen de planten in de bloementuin en tussen de courgetteplanten in de moestuin. Tot de eerste nachtvorst kan ik dan genieten van de prachtige bloemen in knalkleuren die ik samen met het jonge blad pluk voor door salades. En na de bloei pluk ik de zaaddoosjes die ik vervolgens inmaak. Bereidingstijd: 15 minuten Bijgerecht voor 2 personen

Lees meer
22 april 2016

Chocolade espressopasta

Zelf je chocoladeboter of pasta maken is zo gebeurd. Leuk om samen met de kinderen te maken. Je kunt de espresso achterwege laten als ze dat niet lekker vinden. Je kunt er bijvoorbeeld een beetje vanille-aroma aan toevoegen voor kinderen.

Lees meer
Hoofdgerecht - 18 april 2016

Asperges met ham en ei, maar wel anders

Het aspergeseizoen begint voorzichtig op gang te komen, van half april tot en met de derde week in juni kun je volop genieten van verse Hollandse asperges. Wist je, dat ze in Frankrijk net zo trots zijn op hun Franse asperges als wij op onze Hollandse? Op de markt merk je het daar direct als het aspergeseizoen begonnen is. Dan staat er een grote kraam met grote manden vol asperges, van fijne bosjes met dunne groene asperges tot dikke witte asperges. Eigenlijk net als bij ons, met één groot verschil: de witte asperges hebben daar vaak paarse kopjes. Wij gaan er prat op dat onze asperges helemaal blank zijn. De asperges worden daarvoor ’s morgens heel vroeg al gestoken, nog voor de zon de gelegenheid heeft de kopjes zelfs maar iets te laten kleuren. Dan is het heel raar om op de Franse markt te zien dat er speciaal gevraagd wordt naar de witte asperges met paarse kopjes. Er waren vrouwen die de paarse asperges er zelf tussenuit pikten. Daar moest ik meer van weten, dus vroeg ik de marktkoopvrouw ook voor mij speciaal die asperges met paarse kopjes uit te zoeken. Tijdens het bereiden kleurden die paarse kopjes groen, terwijl de stengels mooi wit bleven. Een leuk kleurcontrast op het bord en ik moet zeggen… het waren heerlijke asperges! En omdat ‘anders’ voor mij altijd een uitdaging is, heb ik ook de klassieke bereiding maar op zijn kop gezet. Ze hier het recept.

Lees meer
Hoofdgerecht - 13 april 2016

Meiknolletjes met bospeen en kabeljauwhaasje met citroen

Meiknolletjes, witte of wit-roze knolletjes worden ook meiraapjes genoemd. Ze zijn verwant aan koolraap. Van allebei wordt het loof als raapsteeltjes verkocht.

Lees meer
Hoofdgerecht - 13 april 2016

Lentestamppotje met raapsteeltjes, gegrilde courgettes en kipspiesjes

Het jonge blad van koolraap, meiknolletjes en Chinese kool wordt in het voorjaar verkocht als raapsteeltjes. Ze zijn lichtpittig van smaak. Ze kunnen als spinazie worden bereid of gewokt. Vaak worden ze rauw gegeten.

Lees meer
13 april 2016

Schorseneren met tomatensaus

Schorseneren werden ooit ‘armeluis asperges’ genoemd, ten onrechte. Het zijn lange dunne wortels met een donkere, vaak zanderige schil. Bij het schillen krijg je vuile, plakkerige handen; daarom hebben ze ook wel de bijnaam ‘keukenmeidenverdriet’. Schil ze met keukenhandschoenen aan en je merkt er niks van.

Lees meer