Cooking method: Oven

Hoofdgerecht - 20 juni 2022

Knapperige frittata van ramen

Als de kleinkinderen komen vragen ze vaak of ik de ‘harde spaghetti met spinazie’ weer een keer kan maken. Daar bedoelen ze deze knapperige frittata van ramen mee, een heerlijke frittata voor kinderen. Voor de volwassenen zet ik dan nog wat gebakken champignons of plakjes uitgebakken bacon of ham op tafel. En altijd maak ik er een tomaten salsa bij voor de pittige frisheid.

Lees meer
Ontbijt - 2 mei 2022

Portobello’s gevuld met spinazie en Eggs Benedict 

Egg(s) Benedict is denk ik wel mijn favoriete ontbijt en dat heeft zeker te maken met een goed bereid gepocheerd ei. Als het geel en wit mooi in harmonie zijn, ben ik blij. Ik ben altijd gefascineerd als ik de chef van Sunny Site Café in Amerika in de open keuken bezig zie. Hij maakt grote hoeveelheden gepocheerde eieren, en ik heb er nog nooit een slecht gepocheerd ei gegeten. Er zijn heel wat video’s waarop je ziet hoe je een gepocheerd ei kunt maken, maar wat mij betreft heeft het vooral met verse eieren en vaak doen te maken. Dit gerecht waar je eerst een portobello in de oven gaart, een pittig sausje maakt en wat spinazie bakt, hoort op mijn ‘lekker’ lijstje.

Lees meer
Dessert - 25 januari 2022

De beroemdste Key Lime Pie

Eerst maar even over Graham crackers en key limes, die eigenlijk in de beroemdste key lime pie horen. Stop een doos Graham crackers in je koffer als je terugkomt uit Amerika, want ze zijn hier niet te krijgen. Key limes (een heel sappige kleinere versie van de limoen) kun je af en toe wel tegenkomen in Nederland. Maar met de digestive biscuit en de limoen lukt het ook perfect. Ik had dit keer in mijn koffer Key limes meegesmokkeld uit de tuin van mijn zoon. Dat ik gek ben op key lime pie is duidelijk. Ook in 2020 heb ik al eens een recept gepubliceerd. De gaatjes in de taart zijn van de verjaardagskaarsjes van mijn kleindochter. Maar nu het verhaal over het recept van deze beroemde key lime pie. is een beroemd restaurant in Miami en bekend om z’n stone crab claws; de klauwen zijn aan het uiteinde zwart. Maar al een kleine 30 jaar staat zijn key lime pie op de tweede plaats. Dertig jaar geleden bezocht een recensent van de Chicago Sun-Times Joe’s restaurant. Hij eindigde zijn artikel dat hij er de beste Key Lime Pie ooit had gegeten. Dat was even niet waar, want Joe’s verkocht alleen appeltaart. Maar het artikel ging viraal en eigenaresse Jo Ann ging de keuken in om een key lime pie te maken. Ze ging net zo lang door tot ze een recept had om de ‘pies’ in grote hoeveelheden te maken. In 1978 schreef een recensent van de Miami Herald dat Joe’s Key Lime Pie het prototype was waaraan alle key lime pies moesten voldoen. Nelleke Van Lindonk

Lees meer
7 december 2021

Kerstpastei met appeltjes en rozemarijn

Paté of pastei kun je goed van te voren maken. Een of twee dagen na de bereiding smaakt  hij nog lekkerder. Garneer met kleine augurkjes, cranberrycompote of vijgencompote (kijk bij onze recepten), verse vijgen of gepocheerde appelballetjes. Tip: gebruik desgewenst kant en klaar taart- of bladerdeeg Voor- of buffetgerecht voor 4-6 personen Bereiding: bakken in de oven Land: Frankrijk

Lees meer
Ovengerecht - 27 november 2021

Hartige kaastaart met paddenstoelen

Deze heerlijke hartige kaastaart met paddenstoelen doet het vooral goed na een lekker lange wandeling! Nu Corona weer de kop op steekt hebben Nelleke en ik weer de gewoonte opgevat zo af en toe al wandelend even bij te praten en daarna samen – natuurlijk op anderhalve meter afstand! – te lunchen. Degene bij wie we gaan wandelen maakt dan iets lekkers. Niet iets ingewikkelds en vooral ook met ingrediënten die je in huis hebt. Zo ontstaan vaak de lekkerste gerechten!

Lees meer
Vegan - 1 november 2021

Geroosterde pompoen met linzen

Met pompoen zet je echt kleur op tafel! Rooster de pompoen in parten in de oven en vul vervolgens de holte op met een vulling van mooi zwarte belugalinzen. Dat zorgt voor een mooi contrast. Maak de pompoenparten extra lekker door ze voor het roosteren te bestrijken met een kruidige olie of een zelfgemaakte topping van kruiden en pompoenpitten.

Lees meer
Ovengerecht - 1 november 2021

Kruidige bloemkool geroosterd in de oven

1 middelgrote bloemkool 3 el olijfolie 1-2 el vloeibare honing sap van 1/2 sinaasappel 1/2 el kaneel 1/2 el korianderzaadjes, gevijzeld 1 el ras el hanout handvol waterkers of veldsla 2-3 el platte peterselie, fijngehakt 2 el amandelen, grof gehakt 2 el granaatappelpitjes bakplaat met bakpapier 2 brede spatels platte schaal Verwarm de oven voor

Lees meer
Dessert - 21 augustus 2021

Blauwe bessentaart

Deze overheerlijke blauwe bessentaart ontstond spontaan, toen we hier onverwacht gasten te logeren kregen. Er was geen tijd meer om boodschappen te doen – voor de dichtstbijzijnde winkels moet je hier meer dan een half uur rijden – dus liet ik mijn fantasie de vrije loop met ingrediënten die ik in huis had en kon ik onze gasten bij aankomst trakteren op een mooie punt blauwe bessentaart. Super met een lekkere dot slagroom met vanille. Door het beslag kun je nog wat verse citroenrasp mengen.

Lees meer
Gebak - 12 juli 2021

Mini quinoataartjes met blauwe bessen

Het is blauwe bessen seizoen in Nederland! Maak er gebruik van en ga zelf bessen plukken. Als je weer thuis bent maak je er deze onverwacht lekkere 'gezonde' taartjes van. De bakjes zijn gemaakt van een mengsel van quinoa en havermout. De vulling is een puree van gierst en amandelmelk. En bovenop liggen die heerlijke blauwe bessen. Eet smakelijk!

Lees meer
Barbecue - 14 mei 2021

Hi Five Barbecue Borrelfeest!

Hi Five Barbecue Borrelfeest! Het duurt vast niet lang meer voor we weer een echt feestje mogen vieren. Liefst natuurlijk buiten en op 1,5 meter afstand. Verras je gasten dan eens met deze overheerlijke hapjes van de barbecue die je heel handig op CedarWood tapasplankjes bereidt. Al tijdens het voorbereiden leg je de hapjes per stuk op een tapasplankje van 6 x 6 cm of 9 x 9 cm. Dat maakt het roosteren op de barbecue makkelijker en de geur die tijdens het roosteren vrijkomt geeft de hapjes een heel verfijnd ceder aroma mee. En… na het bereiden kun je de hapjes op de plankjes makkelijk individueel serveren. Coronaproof dus! Want dat blijft nog wel een tijdje belangrijk!   Zalmrolletje met zeewiersalade 4 stuks 1 stuk zalmfilet zonder vel (100 g) 1 -2 eetlepels zeewiersalade 1 eetlepel bieslook, fijngeknipt 2 theelepels zwart of wit sesamzaad ½ - 1 eetlepel sesamolie 4 kleine tapasprikkers 4 Cedar Wood tapasplakjes 6 x 6 cm   Snijd de zalmfilet in de lengte in 4 dunne plakken (ca. 1 cm dik) en leg ze plat op een plank. Verdeel de zeewiersalade en bieslook erover en rol de plakken zalm op. Steek er een tapasprikker door en leg de zalmrolletjes elk op een tapasplankje. Strooi het sesamzaad erover en besprenkel met een beetje sesamolie. Schuif de plankjes in een hete oven (200 °C) Of zet ze op het barbecuerooster of op een hete pizzasteen in de barbecue. Bak de zalm  in 6-8 minuten gaar. 10 minuten + 6-8 minuten bakken   Paprika gevuld met kikkererwten en feta en kappertjes 8 stuks 4 ‘snoep’of mini paprika’s 50 g kikkererwten uit blik, uitgelekt 50 g feta, verkruimeld 1 eetlepel verse Italiaanse kruiden, fijngehakt 1 eetlepel olijfolie 4 CedarWood tapasplakjes 6 x 6 cm   Halveer de paprikaatjes en verwijder de zaadlijsten. Stamp de kikkererwten in een kom grof en meng de feta, kruiden en olijfolie erdoor. Breng op smaak met wat versgemalen zwarte peper. Vul de paprikahelften met dit mengsel en zet steeds 2 helften op een tapasplankje en druppel er nog een beetje olijfolie over. Schuif de plankjes in een hete oven (200 °C). Of zet ze op het barbecuerooster of op een hete pizzasteen in de barbecue. Bak de paprikaatjes  in 8-10 minuten gaar. 10 minuten + 8-10 minuten bakken Tip: Het kikkererwtenmengsel wordt extra lekker als je er een eetlepel fijngehakte kappertjes door mengt.   Kipspiesje met salie en rauwe ham 8 stuks 150 g (biologische) kipfilet rasp en sap van ½ citroen 1-2 eetlepel olijfolie 8 blaadjes salie 4 plakjes rauwe ham 8 kleine tapasprikkers 4 CedarWood tapasplakjes 6 x 6 cm   Snijd de kipfilet schuin in 8 lange plakken. Meng de plakken in een kom met citroenrasp, wat zout en peper, 1 eetlepel citroensap en 1 eetlepel olijfolie. Schep de plakken kip erdoor en laat ze een half uurtje marineren. Snijd de plakken ham in de lengte doormidden. Spreid de plakjes kipfilet op een plank uit en leg op elke plak een blaadje salie. Dek af met een plakje ham en steek de plakken kip met salie en ham elk in de lengte zigzag aan een spiesje.Leg steeds 2 spiesjes op een tapasplankje. Schuif de plankjes in een hete oven (200 °C). Of zet ze op het barbecuerooster of op een hete pizzasteen in de barbecue. Bak de kipspiesjes in 8-10 minuten lichtbruin en gaar. 10 minuten + + 30 minuten marineren +8-10 minuten bakken   Asperges met rozemarijn in courgette gewikkeld 4 stuks 1 bakje aspergetips (100 g) rasp en sap van ½ citroen 2-3 eetlepels olijfolie 1 middelgrote courgette 4 jonge verse rozemarijntakjes 4 CedarWood tapasplakjes 6 x 6 cm   Kook de aspergetips in ruim kokend water in 2-3 minuten beetgaar. Spoel ze in een vergiet direct met koud water en laat ze goed uitlekken. Leg de asperges in een klein rechthoekig schaaltje en verdeel er citroenrasp met wat zout en peper over. Sprenkel er citroensap en een beetje olijfolie over en schep de asperges voorzichtig om. Laat ze zo 10 minuten intrekken.Snijd de courgette in de lengte doormidden en Schaaf aan de snijkant met een kaasschaaf 4 lange dunne plakken af. Maak 4 bundeltjes met elk 3 asperges (alle kopjes naar dezelfde kant) en een takje rozemarijn in het midden. Wikkel elk buideltje strak in een plak courgette, zodat de puntjes van de asperges nog goed zichtbaar zijn. Bestrijk de rolletjes rondom dun met olijfolie. Leg op  elk tapas plankje een courgette-aspergerolletje. Schuif de plankjes in een hete oven (200 °C). Of zet ze op het barbecuerooster of op een hete pizzasteen in de barbecue. Bak de rolletjes in 6-8 minuten gaar. 10 minuten + 6-8 minuten bakken   Minikrieltjes gevuld met roodschimmelkaas 8-12 stuks 8-12 krieltjes in de schil 50 g roodschimmel kaas of brie 2 theelepels venkelzaadjes 1 eetlepel olijfolie Enkele blaadjes vers basilicum, in dunne reepjes 4 Cedar Wood tapasplakjes 6 x 6 cm   Kook of stoom de krieltjes in 8-10 minuten beetgaar en laat ze afkoelen. Snijd de kaas in stukjes van 3 cm lang en ½ cm dik. Snijd de krieltjes in de lengte open en duw ze iets open. Duw in elk aardappeltje een stukje roodschimmelkaas en maal er wat zwarte peper boven. Strooi de venkelzaadjes erover. Bestrijk de schil van elk aardappeltjes met wat olijfolie.Zet op elk tapasplankje 2 gevulde krieltjes en zet de plankjes in een hete oven (200 °C). Of zet ze op een rooster of hete pizzasteen in de barbecue. Bak de krieltjes in 8-10 minuten knapperig bruin en laat de kaas smelten. 15 minuten + 6-8 minuten bakken

Lees meer
Hoofdgerecht - 6 april 2021

Kantonese vis uit de oven

Deze Kantonese vis uit de oven met gember en tau see boontjes is een heerlijk Chinees familiegerecht. Meestal worden de vissen gaar gestoomd. Maar omdat ik bij voorkeur een grote vis gebruik in plaats van 4 kleine bereid ik hem altijd in de oven. In China worden vissen over het algemeen in z’n geheel en met kop en staart eraan bereid. Dat komt de smaak van de vis zeker ten goede en ik vind het ook leuk om zo’n mooie grote vis te serveren. Het vette varkensvlees zorgt ervoor dat de vis niet uitdroogt en geeft samen met de gember en de een heerlijke smaak aan de vis. Hoofdgerecht 4 personen Voorbereidingstijd: ca. 15 minuten Bereidingstijd: ca. 10 minuten Oventijd: ca. 20 minuten

Lees meer
15 februari 2021

Pompoenpittencrackers

Deze heerlijke knapperige crackers van fijngemalen pompoenpitten en amandelen met havermout en volkorenmeel maak je snel en makkelijk zelf. Ze zijn een lekkere ondergrond voor de hapjes met koolspiralen. En doen het ook goed op een uitgebreide borrelplank.

Lees meer