Ovengerecht

Kabeljauwhaas met gerookt spek en ras el hanout

Ovengerecht

Kabeljauwhaas met gerookt spek en ras el hanout

Zo’n hele kabeljauwhaas uit de oven is super makkelijk en snel te maken. Als er iemand komt eten kun je de vis alvast helemaal klaarzetten zodat de schaal later alleen nog de oven in hoeft. Ik heb de vis gekruid met ras el hanout van Nadia en Merijns Souq, dat is zo’n lekker specerijenmengsel. Maar dat is wel het enige Marokkaanse aan dit recept want ik heb er ook gerookt spek opgelegd. Dat geeft een subtiel rooksmaakje aan de kabeljauw en gaat heel goed met de ras el hanout. Er is overigens halal kalkoenspek verkrijgbaar, maar persoonlijk vind ik dat iets minder. Het is lekker om partjes sinaasappel, citroen of limoen op tafel te zetten om er over uit te knijpen. Wat koriander en/of dille erbij om er naar believen over te strooien is ook een fijn idee.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven (geen hete lucht aanzetten!) voor op 200ºC.
  2. Giet een scheutje olijfolie in de ovenschaal en verdeel over de bodem. Strooi er 1 theelepel ras el hanout en ½ theelepel grof zout bij.
  3. Dep de kabeljauwhaas droog met keukenpapier. Leg de vis met de huid naar boven in de schaal. Bestrooi met de rest van de ras el hanout. Leg de plakjes spek erop en de tomaatjes ernaast.
  4. Maak de lente-uitjes schoon. Snijd de lente-ui en Spaanse peper in smalle ringen en strooi ze over de kabeljauwhaas en tomaatjes. Bestrooi de tomaatjes met nog een klein beetje grof zout. Bedruppel alles met lekker wat olijfolie.
  5. Zet de schaal in de oven en laat de kabeljauwhaas in ca. 20 minuten gaar worden. Geef er doperwtjes of tuinbonen en grove aardappelpuree bij.

Kabeljauwhaas met gerookt spek en ras el hanout

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer