Kerstpastei met appeltjes en rozemarijn

Kerstpastei met appeltjes en rozemarijn

Paté of pastei kun je goed van te voren maken. Een of twee dagen na de bereiding smaakt  hij nog lekkerder. Garneer met kleine augurkjes, cranberrycompote of vijgencompote (kijk bij onze recepten), verse vijgen of gepocheerde appelballetjes.

Tip: gebruik desgewenst kant en klaar taart- of bladerdeeg

Voor- of buffetgerecht voor 4-6 personen

Bereiding: bakken in de oven

Land: Frankrijk

Bereidingswijze

  1. Gepocheerde appelballetjes: schil 2 jonagold appels. Draai met een bolletjesboor balletjes uit het vruchtvlees. Pocheer ze in ¼ l witte wijn (of water met 2 el citroensap) met 3 el suiker en een snuf kaneel in ca. 10 minuten gaar. Schep met een schuimspaan op een bord en laat afkoelen. Bewaar in afgekoeld pocheervocht.
  2. Vet een ovenschaal, springvorm of patévorm met een inhoud van ½ liter in met boter of olie en bestuif met bloem.
  3. Pasteideeg: Roer een theelepel zout door 200 g bloem. Breng in een pan 1 dl melk, 75 ml water en 50 g boter aan de kook en roer tot de boter is gesmolten. Voeg in een keer de bloem toe en roer het geheel tot een stevige bal. Bestuif het aanrecht met bloem en kneed de bal net als brooddeeg tot een soepele lap. Is die te vochtig voeg dan iets bloem toe. Laat het deeg ca. 15 minuten rusten.
  4. Vulling: Hak of maal 30 g noten fijn. Fruit het sjalotje in olie of boter 3-5 minuten op laag vuur tot zacht, laat niet bruin kleuren. Hak de rozemarijnnaaldjes fijn.
  5. Maal het vlees (eventueel ook het speklapje) in een foodprocessor. Meng in een kom het gemalen vlees, saucijsvlees uit het worstje (dus zonder vel), met 1 ei, de gemalen hazelnoten (of paneermeel ), zout, peper, sjalotje en rozemarijn.
  6. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  7. Verdeel het deeg in 1/3 voor het deksel en 2/3 deel voor de vorm. Rol het grootste stuk uit op een met bloem bestoven ondergrond tot een dunne lap en bekleed hiermee de vorm. Laat de randen een klein beetje overhangen. Bestrooi de deegbodem met 1 el paneermeel.
  8. Schep de helft van het vleesmengsel in de vorm. Verdeel hier desgewenst 10 – 12 appelballetjes of cranberries over of wat noten. Dek af met de rest van het vlees. En strijk glad. Rol het resterende deeg uit. Bestrijk de deegrand in de vorm met water en plak hier de deksel op. Knip overtollig deeg weg (gebruik voor garnering). Knijp met duim en wijsvinger (of een vork) een geschulpt randje in het deeg.
  9. Maak met een appelboor 1 gaatje middenin het deegdeksel zodat de stoom kan ontsnappen. Maak kerstversieringen uit restjes deeg en plak die op het deksel.
  10. Bestrijk de bovenkant dun met losgeklopt ei.
  11. Bak de pastei op een rooster in het midden van de oven in ca. 1 uur gaar. Dek het deeg af met aluminiumfolie als het deeg te donker wordt.
  12. Laat 1 uur afkoelen in de vorm. Naar keuze uit de vorm halen of erin laten en verder laten afkoelen en in de koelkast bewaren.
  13. Serveren: Haal de pastei 1 uur voor serveren uit de koelkast en laat hem op kamertemperatuur komen. Snijd in plakken en verdeel over borden. Garneer naar keuze met wat sla, verse vijgen, appelballetjes, cranberries, augurkjes (cornichon) of noten.

Kerstpastei met appeltjes en rozemarijn

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer