Cooking method: Oven

11 januari 2021

Snelle plaattaart met witlof en geitenkaas

Dit recept is echt heerlijk om in het weekend te maken en te serveren. Gewoon een allemansvriend. Ook handig om bij de borrel te serveren, gewoon in kleine stukjes snijden. Maak een dubbel recept voor een hoofdgerecht.

Lees meer
Hoofdgerecht - 8 januari 2021

Gehaktballetjes uit de oven met Salsa Verde

Deze gehaktballetjes uit de oven zijn mijn favoriet; niet te groot en heerlijk knapperig. Ook weer eens wat anders dan uit de braadpan. Vooral de toevoeging van walnoten zorgt voor een lekkere textuur en smaak. Let bij het maken van de salsa verde even op het toevoegen van het citroensap en de olie. Liever niet meteen alles met de kruiden mengen, speel er een beetje mee en proef wanneer de salsa verde voor jou goed van smaak is. Meng het gehakt niet teveel, dan wordt het vlees te compact en stug. Je kunt voor de salsa verde elke combinatie van kruiden gebruiken. Ook als je alleen maar platte peterselie in huis hebt is salsa verde een topper. En… niet alleen lekker bij deze gehaktballetjes, ook bij gegrilde groenten of door dat restje rijst van de vorige dag.

Lees meer
Ovengerecht - 27 november 2020

Hartige banketletter met specerijen en noten

Speciaal voor Sinterklaas een hartige banketletter met specerijen en noten. Gevuld met een lekker kruidig gehaktmengsel van rundergehakt, dadels, noten, kaneel en ras el hanout. Eet hem met een salade als hoofdgerecht of serveer de letter in plakken gesneden als borrelhapje bij een glas . Hoofdgerecht voor 4-6 personen of borrelhapje voor 10-12 personen

Lees meer
Ontbijt - 10 november 2020

Koolsalade met kurkuma-eieren

Koolsalade met kurkuma-eieren, yoghurt en bacon als ontbijt? Even anders denken, maar dan snel doen. Het is, zeker in het weekend, een heerlijke afwisseling van mijn bijna dagelijkse havermout. In 20 minuten staat je ontbijt op tafel, maar als lunchgerecht kan dat natuurlijk ook. Wil je er nog een schep gekookte granen bij doen, ga gerust je gang. Zie het recept als een basis. Ik heb palmkool voor dit gerecht gebruikt, maar boerenkool is momenteel volop verkrijgbaar en zeker zo lekker. Bereidingswijze Verhit de oven tot 185 graden. Verwijder de stelen en nerven van de kool en snijd de bladeren klein. Bak de bacon uit en gooi het vet weg. Het bakken kan in een koekenpan, de oven of tussen keukenpapier in de magnetron. Spreid de kool uit op een bakblik , en meng met je vingertoppen met wat olijfolie en wat zout. Bak ca. 5 minuten tot de kool knapperig is. Verdeel de yoghurt over 4 borden en verdeel daar de kool en de bacon over. Bak de eieren in 3 eetlepels olijfolie. Zorg dat de eieren niet in elkaar overlopen en schep tijdens het bakken wat van de olijfolie over het eiwit. Zodra het wit naar jouw smaak gestold is, zet je het vuur uit en verdeel je de eieren over de borden met kool. Houd de pan schuin en roer de kurkuma door de olie. Verdeel de kurkuma-olie naar smaak over de eieren. Maak naar keuze af met wat peper en citroensap.

Lees meer
Bijgerecht - 12 oktober 2020

Beluga linzen met witlof en mandarijndressing

  Maak deze beluga linzen met witlof en mandarijndressing eens. ’t Is nu niet direct een combinatie die je zou bedenken maar de een had trek in linzen en de ander in witlof… Dus werd het een combi van deze twee groenten en dat pakte bijzonder goed uit. De mandarijn neutraliseert het vettige van de gegrilde witlof en geeft een lekker fris zuurtje aan het gerecht. Beluga linzen zijn kleine zwarte glanzende linzen die qua uiterlijk wel wat weg hebben van kaviaar. De smaak is, net als die van Puy linzen, heerlijk, maar ik gebruik ze ook vaak omdat deze zwarte linzen ze zo’n mooi contrast geven met andere groenten. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: ± 35 minuten Oventijd: ± 12 minuten

Lees meer
Koek en taart - 2 oktober 2020

Oma’s appeltaart

Dit is de appeltaart die Eke Mariën in zijn blog over beschrijft.

Lees meer
Rijst - 7 september 2020

Wilde rijst salade met geroosterde tofu

  Deze vegetarische wilde rijst salade verander je met een kleine aanpassing in een ‘gewone’ salade. Zolang de basis maar wilde rijst en komkommer is, zijn er genoeg variaties te bedenken. Combineer de basis met stukjes gerookte vis, gerookt vlees, maar ook klein gesneden restjes biefstuk of varkensvlees maken er een smakelijk geheel van. Makkelijk als in je gezin niet iedereen vegetarisch eet. Wat ik heel fijn vind is dat je de wilde rijst een dag van te voren kunt koken. Als je hem dan de volgende dag eerst even op kamertemperatuur brengt, staat deze salade binnen een mum van tijd op tafel. Wilde rijst is een grassoort, die uit Noord-Amerika komt, met mooie zwartrode korrels in de pluim. Het teelproces is intensiever dan gewone witte rijst, en daar hangt een prijskaartje aan. Ik ben geen fan van pakjes met een mengsel van witte en wilde rijst. Wilde rijst heeft een langere kooktijd nodig en je wilt toch geen gerecht eten waar de witte rijst pappig is of de wilde rijst ongaar. Gebruik gewoon de originele zwarte wilde rijst .  

Lees meer
Bijgerecht - 3 augustus 2020

Met miso geglaceerde aubergine

  Een snel voorafje of  bijgerecht met umami smaak. Het kost je 15 minuten, is vegan en smaakt heerlijk. En weer eens wat anders dan gevuld met gehakt. Door de inkepingen die je in het vruchtvlees maakt, wordt het miso mengsel goed geabsorbeerd. Heb je een vloeibare Miso (M1minute Miso) in huis, gebruik dan 2 eetlepels en geen water. De vloeibare miso is heel makkelijk te gebruiken als je snel een misosoep wilt maken. Eigenlijk heb je, naast miso, maar drie basis ingrediënten in je voorraadkast nodig als je van Japans eten houdt: Mirin (zoete rijstwijn), Sake (om te koken) en rijstazijn. Daarmee zijn heel veel Japanse gerechten te bereiden.  

Lees meer
Hoofdgerecht - 23 juli 2020

Zomerse hartige taart met artisjokharten

Zomerse hartige taart met artisjokharten. Echt iets voor in de zomervakantie! Zeker als het zo warm is als hier in de Perigord, waar we nu al zeker 2-3 weken genieten van zon en temperaturen van 30-35 °C.  Dan heb je geen puf meer in uitgebreid koken en eet je liefst ook licht en lekker uit het vuistje. Thuis onder een schaduwrijke boom of op een mooi plekje aan een rivier. Deze hartige taart doet het prima tijdens een picknick. Neem de taart dan in de vorm mee, natuurlijk goed afgedekt met een omgekeerd bord en bijvoorbeeld plasticfolie. Of nog beter met een herbruikbare siliconen deksel. En zoals op alle hartige taarten kun je ook op deze taart naar hartenlust variëren. Vervang de artisjokharten eens door dikke plakken aubergine en/of courgette die je roostert in een grillpan. Mijn versie is vegetarisch, maar reepjes (rauwe) ham of rivierkreeftjes zijn er ook erg lekker in. 

Lees meer
Hoofdgerecht - 17 april 2020

Texelse lamsrollade met groene asperges

is het devies in deze moeilijke tijd. Dus stapte ik als ‘bijna geen vleeseter’ spontaan de totaal lege lokale slagerswinkel binnen en kocht er deze mooie rollade van Texels lamsvlees. Het deed m’n hart goed dat dit lamsvlees van Texel kwam. Vlak voordat de lockdown een feit werd, waren wij daar een paar dagen bij vrienden. We genoten van lange strandwandelingen, het weidse landschap met heel veel vogels en natuurlijk de beroemde Texelse schapen. Texels lamsvlees staat bekend om zijn zachte en verfijnde smaak met veel aroma. Dat vraagt om een simpele bereiding zonder toeters en bellen en vooral ook zonder al te veel kruiderijen. Wij hebben met z’n tweetjes genoten van dit heerlijke maal en het restant de volgende dag koud gegeten: dungesneden op een stokbroodje met een fijne mosterdmayonaise en wat rucola. Met zo’n klein feestje af en toe houd je de moed erin!

Lees meer
Koek en taart - 5 maart 2020

Kletskoppen met gember

Deze koekjes hebben ruimte nodig op de bakplaat, ze lopen uit tijdens het bakken. Voorbereiding: 15 minuten + 1 uur rusten Bereiding: ca. 50 min. Voor 4 bakplaten Voor 25-30 stuks

Lees meer
24 februari 2020

Sneeker gevulde hennen eieren

  Zaterdag stond in Lippenhuizen Sneeker gevulde hennen eieren met groene kruiden als amuse op het menu. De kinderen van het dorp kookten met mij en mijn collega foodstylist Fleur een elfstedenmenu. Het menu bestond uit elf onderdelen met specialiteiten uit de elf steden.   63 volwassen gasten moesten over een heuse kluunbrug klauteren om binnen te komen en werden door de kids naar elfsteden tafels begeleid. De tafels waren gedekt met placemats van voorbije elfstedentochten en als versiering hadden ze authentieke Friese doorlopers op de tafels gelegd.  Mooi gedaan.  Het koken was een feest! In groepjes maakten ze allemaal een aantal gerechten.  De stap voor stap geschreven recepten (lekker duidelijk voor de beginnende kok) waren voor 70-80 porties zodat zij zelf (en ook de leiding van het Lippenhuizer Jeugdwerk) alles goed konden proeven. Voor de bediening kregen ze nog even een snelcursus en dat ook dat namen ze heel serieus.  Zelf het scheutje walnootolie dat aan tafel over de soep geschonken moest worden werd uitgebreid gerepeteerd.  Het recept voor de gevulde eieren vind je hieronder. De andere recepten van het Elfsteden-menu zet ik binnenkort even in ons receptenarchief. De kinderen hebben heerlijk gekookt, de gerechten met zorg en smaak afgemaakt en als profs geserveerd.  Petje af en wat was het leuk!  Amuse Snitser fulde hinnen aaien mei grien krûd (Sneeker gevulde hennen eieren met groene kruiden) & Raapchips mei spek & Ylster mosterddip (Knollen chips met spek & IJlster mosterddip) Voorgerecht Sleattener Sûkerei skûtses mei skieppetsiis, tomaat en brogge (roggebrea) (Slooter witlof bootjes met hartige verse schapenkaas, tomaat en roggebrood) & Starumse Pierewoartelsop mei prei en walnotenolie (Stavorens Pastinaak soepje met prei) Hoofdgerecht Hylper sausiisbôle mei wâldfeintsjes (Hindelooper saucijzenbroodje met harde worst) & Warkumer beantjes mei maïs, sipel, spek en paprika (Workummer sperzieboontjes, spek, mais, ui en paprika) &  Pofte Boalserter bintsjes my Fryske bûter (Gepofte Bolswarder bintjes met Friese boter) Kaasgang Trije soarten Friske Tsiis mei Harnzer sipelsjem & roggebrea 3 soorten Friese kaas met Harlinger uienjam & roggebrood) Neigesetsjes Frjentsjerter sûkerbôlle rôljende toast (Franneker suikerbrood wentelteefjes ) & Tsiispotjes mei Dokkumer húningsappe Hangop met Dokkemse honing & Ljouwerter Boskfruit skodde molke (Leeuwarder Bosvruchten toetjes milkshake)   70-80 porties

Lees meer