Onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht!
Is knolselderij de lelijkste groente? Ik weet het niet, maar dat het niet de aantrekkelijkste is, weet ik wel. Maar... de smaak is positief. De bruingroenige ribbelige buitenkant en de kleurloze binnenkant roepen niet direct het gevoel op dat je bij mooie rode aardbeien of verse bospeen krijgt. Op de biologische boerderij bij ons in het dorp kocht ik het weekend knolselderij. Ik zocht een recept op onze site en was verbaasd over het aantal knolselderij-recepten die al op onze site staat. Een van die recepten was ‘gepofte’ knolselderij en dat leek me wel wat. Je ziet de buitenkant, die al lelijk is, in de oven nog lelijker worden. Maar als je hem na het lange ‘poffen’ proeft, is de smaak mooi puur. Heb je geen idee wat je van die grillige knol maakt? Hieronder staan een aantal van onze recepten. Veel plezier met deze onooglijke, maar pure groente. Er 'past' heel veel bij knolselderij. Enkele suggesties zijn: - Kruiden: salie, tijm rozemarijn , bladpeterselie, ras el hanout, kerrie en/of foelie - Sausjes met: mayonaise, yoghurt, kappertjes, walnotenolie, mierikswortel, gember, en/of mosterd - Zowel vis, wild, gevogelte, varkens- of rundvlees - Kaassoorten: roquefort, mascarpone of komijnekaas
Lees meerGeroosterde pompoen is heerlijk als bijgerecht maar ook in een salade of als basis voor een lekkere vega maaltijd. Combineer met andere groenten en bonen. Bestrooi met geroosterde noten en zaden en geef er bijvoorbeeld lekker gekruide dikke yoghurt bij.
Lees meerDeze roast ribeye met teriyaki-jus heeft een gewicht van ca. 1 kg. Dat is, als onderdeel van een uitgebreid kerstmenu als dit, genoeg voor 6 personen, zeker als er kleine eters bij zijn. Als je niet zo uitgebreid dineert en wel van een lekker portie vlees houdt dan is het genoeg voor 4 tot 5 personen. Ik heb deze ribeye besteld bij onze Uitdekeukenvan8 kwaliteit sponsor: Bekavlees in Westzaan. Geweldig vlees hebben die, zó mooi, lekker en biologisch! Allemaal van eigen dieren. De smashed potatoes die bij de roast ribeye komen zijn verrukkelijk. Zeker met de verse truffelcrème ernaast. Mocht je verse truffel te begrotelijk vinden, of als je het recept wil maken in een tijd dat er geen verse truffels zijn, dan kun je ook een crème maken met een paar gedroogde paddenstoelen zoals eekhoorntjesbrood/cêpes of shiitake (weken tot ze zacht zijn, even bakken in boter met een beetje verse knoflook, laten afkoelen en heel fijnhakken voordat je ze aan de gekruide crème toevoegt). Voor de bereiding van de garnituren vind je recepten onderaan het recept voor de roast ribeye.
Lees meerEen klein feestje is dit gerecht altijd voor mij. Zeker met mijn zelfgemaakte miso. Houd er rekening mee dat de zalm 1 tot 2 uur in de koelkast moet marineren. Als je graag Japans kookt, zorg er dan voor dat je deze 4 basis ingrediënten in huis hebt. Ze komen bijna in elk Japans gerecht voor. Dat zijn: mirin (zoete rijstwijn), Japanse sojasaus, sake (Japanse wijn) en rijstazijn (azijn gemaakt van rijst). Vaak heb je maar een eetlepel nodig, je kunt er behoorlijk wat gerechten mee bereiden.
Lees meerKwartel, pompoen, aardappeltjes, venkel en verse worst gaan allemaal tegelijk op de tray en de oven in. Na een klein half uurtje alles even omscheppen en de merguez erbij leggen. Kind kan de was doen! Zo’n traybake als deze is ideaal voor een etentje met vrienden en familie, maar gewoon doordeweeks net zo makkelijk en lekker. Zet de traybake van tevoren klaar, een paar uur of zelfs een dag van tevoren kan makkelijk! Dit recept is voor 6 personen gemaakt (handig met zo’n klein pompoentje) maar voor minder eters kun je de ingrediënten verhoudingsverwijs verminderen. Met de groenten kun je eindeloos variëren. Ook kun je kwartels vervangen door kippendijen of bijvoorbeeld stukken eendenborst. Voor de worsten kun je ook andere ongegaarde soorten gebruiken. Met vis zoals poon of kleine hele dorade en mulletjes is het ook heerlijk. Die leg je er pas halverwege de baktijd bij. Zonder vlees kan ook. Strooi er dan op het laatst grof gehakte geroosterde noten over. Hou je van lekker pittig? Voeg dan gemalen gedroogde chipotle of chilipoeder aan het kruidenmengsel toe.
Lees meerZodra ik bij de groentewinkel een bos bietjes met loof zie, gaan ze in de boodschappentas. En of ik ze nou diezelfde avond nog een uurtje in de oven rooster of een paar dagen erna, het maakt niet uit. Er zijn zoveel leuke en lekkere recepten met geroosterde bietjes te maken. Een salade omdat je een snelle lunch nodig hebt, een bieten carpaccio als voorgerecht of een bietenpuree voor het vullen van ravioli. Voor mij het ideale verse product om in voorraad te hebben. Ik maakte dit recept in Amerika en daar heb ik 'diepvries piecrust' gebruikt, vandaar dat de bereiding op de foto's er iets anders uitziet. Nelleke Van Lindonk
Lees meerTostadas zijn gebakken mais tortillas. Ik had een beetje moeite om ze in de winkel te vinden, vandaar dat ik dit zo bij de ingrediënten noem. Het is wat mij betreft een perfect voorgerecht, maar als je de tortillas wat kleiner maakt ook als borrelhapje een succes. Makkelijk en snel klaar, maar net weer even wat anders.
Lees meerZo’n hele kabeljauwhaas uit de oven is super makkelijk en snel te maken. Als er iemand komt eten kun je de vis alvast helemaal klaarzetten zodat de schaal later alleen nog de oven in hoeft. Ik heb de vis gekruid met ras el hanout van Nadia en Merijns Souq, dat is zo’n lekker specerijenmengsel. Maar dat is wel het enige Marokkaanse aan dit recept want ik heb er ook gerookt spek opgelegd. Dat geeft een subtiel rooksmaakje aan de kabeljauw en gaat heel goed met de ras el hanout. Er is overigens halal kalkoenspek verkrijgbaar, maar persoonlijk vind ik dat iets minder. Het is lekker om partjes sinaasappel, citroen of limoen op tafel te zetten om er over uit te knijpen. Wat koriander en/of dille erbij om er naar believen over te strooien is ook een fijn idee.
Lees meerNiet alleen een gezond en lekker ontbijt met je gezin, maar ook als je alleen of met z’n tweeën bent. Je kunt deze ‘havermoutschotel’ vijf dagen in de koelkast bewaren. Schep 's morgens een, twee of drie porties in kleine kommen en warm de havermout met een scheutje melk in de oven of magnetron op. Je kunt in plaats van 1 soort havermout ook een mengsel nemen van minder grove havervlokken (160 gram) en grove vlokken (40 gram).
Lees meerAls de kleinkinderen komen vragen ze vaak of ik de ‘harde spaghetti met spinazie’ weer een keer kan maken. Daar bedoelen ze deze knapperige frittata van ramen mee, een heerlijke frittata voor kinderen. Voor de volwassenen zet ik dan nog wat gebakken champignons of plakjes uitgebakken bacon of ham op tafel. En altijd maak ik er een tomaten salsa bij voor de pittige frisheid.
Lees meerEgg(s) Benedict is denk ik wel mijn favoriete ontbijt en dat heeft zeker te maken met een goed bereid gepocheerd ei. Als het geel en wit mooi in harmonie zijn, ben ik blij. Ik ben altijd gefascineerd als ik de chef van Sunny Site Café in Amerika in de open keuken bezig zie. Hij maakt grote hoeveelheden gepocheerde eieren, en ik heb er nog nooit een slecht gepocheerd ei gegeten. Er zijn heel wat video’s waarop je ziet hoe je een gepocheerd ei kunt maken, maar wat mij betreft heeft het vooral met verse eieren en vaak doen te maken. Dit gerecht waar je eerst een portobello in de oven gaart, een pittig sausje maakt en wat spinazie bakt, hoort op mijn ‘lekker’ lijstje.
Lees meerEerst maar even over Graham crackers en key limes, die eigenlijk in de beroemdste key lime pie horen. Stop een doos Graham crackers in je koffer als je terugkomt uit Amerika, want ze zijn hier niet te krijgen. Key limes (een heel sappige kleinere versie van de limoen) kun je af en toe wel tegenkomen in Nederland. Maar met de digestive biscuit en de limoen lukt het ook perfect. Ik had dit keer in mijn koffer Key limes meegesmokkeld uit de tuin van mijn zoon. Dat ik gek ben op key lime pie is duidelijk. Ook in 2020 heb ik al eens een recept gepubliceerd. De gaatjes in de taart zijn van de verjaardagskaarsjes van mijn kleindochter. Maar nu het verhaal over het recept van deze beroemde key lime pie. is een beroemd restaurant in Miami en bekend om z’n stone crab claws; de klauwen zijn aan het uiteinde zwart. Maar al een kleine 30 jaar staat zijn key lime pie op de tweede plaats. Dertig jaar geleden bezocht een recensent van de Chicago Sun-Times Joe’s restaurant. Hij eindigde zijn artikel dat hij er de beste Key Lime Pie ooit had gegeten. Dat was even niet waar, want Joe’s verkocht alleen appeltaart. Maar het artikel ging viraal en eigenaresse Jo Ann ging de keuken in om een key lime pie te maken. Ze ging net zo lang door tot ze een recept had om de ‘pies’ in grote hoeveelheden te maken. In 1978 schreef een recensent van de Miami Herald dat Joe’s Key Lime Pie het prototype was waaraan alle key lime pies moesten voldoen. Nelleke Van Lindonk
Lees meer