Niet alleen een gezond en lekker ontbijt met je gezin, maar ook als je alleen of met z’n tweeën bent. Je kunt deze ‘havermoutschotel’ vijf dagen in de koelkast bewaren. Schep ’s morgens een, twee of drie porties in kleine kommen en warm de havermout met een scheutje melk in de oven of magnetron op. Je kunt in plaats van 1 soort havermout ook een mengsel nemen van minder grove havervlokken (160 gram) en grove vlokken (40 gram).
Bereidingswijze
- Zet een rek in het midden van de oven en verwarm de oven tot 190 graden. Beboter een ovenvaste schaal van ca. 20 x 20 cm.
-
Meng ei, zest, sinaasappelsap, melk, maple siroop, gesmolten boter, vanille extract, 1 tl zout, kaneel en gemberpoeder in een grote kom tot een gladde massa. Voeg de havervlokken, appel, wortel, rozijnen, bakpoeder en de pecan noten toe en roer alles goed door elkaar. Schep in de ovenvaste schaal en strooi er naar keuze nog wat pecannoten over.
-
Bak de havermouttaart in ca. 40 minuten tot de bovenkant mooi goudbruin is. Laat 5 minuten staan en serveer daarna warm met een scheutje melk of room.
Ik vind het makkelijk om de schotel ’s avonds al te maken, zodat ik de havermout in de ochtend alleen nog even moet opwarmen. Maar zondagmorgen de heerlijke geur in de keuken van deze versgebakken havermoutschotel is ook niet te versmaden.
Nelleke van Lindonk