Dessert

De beroemdste Key Lime Pie

Dessert

De beroemdste Key Lime Pie

Eerst maar even over Graham crackers en key limes, die eigenlijk in de beroemdste key lime pie horen. Stop een doos Graham crackers in je koffer als je terugkomt uit Amerika, want ze zijn hier niet te krijgen. Key limes (een heel sappige kleinere versie van de limoen) kun je af en toe wel tegenkomen in Nederland. Maar met de digestive biscuit en de limoen lukt het ook perfect. Ik had dit keer in mijn koffer Key limes meegesmokkeld uit de tuin van mijn zoon. Dat ik gek ben op key lime pie is duidelijk. Ook in 2020 heb ik al eens een recept gepubliceerd. De gaatjes in de taart zijn van de verjaardagskaarsjes van mijn kleindochter.

Maar nu het verhaal over het recept van deze beroemde key lime pie. Joe’s is een beroemd restaurant in Miami en bekend om z’n stone crab claws; de klauwen zijn aan het uiteinde zwart. Maar al een kleine 30 jaar staat zijn key lime pie op de tweede plaats. Dertig jaar geleden bezocht een recensent van de Chicago Sun-Times Joe’s restaurant. Hij eindigde zijn artikel dat hij er de beste Key Lime Pie ooit had gegeten. Dat was even niet waar, want Joe’s verkocht alleen appeltaart. Maar het artikel ging viraal en eigenaresse Jo Ann ging de keuken in om een key lime pie te maken. Ze ging net zo lang door tot ze een recept had om de ‘pies’ in grote hoeveelheden te maken. In 1978 schreef een recensent van de Miami Herald dat Joe’s Key Lime Pie het prototype was waaraan alle key lime pies moesten voldoen.

Nelleke Van Lindonk

Bereidingswijze

 1. Maak eerst de bodem. Verhit de oven tot 180 graden. Beboter een taartvorm (ca.22cm ø) met een opstaande rand. Doe de biscuit in een plastic zak en sluit af. Rol ze met een deegroller fijn. Voeg de gesmolten boter en de suiker toe en meng goed. Doe het mengsel in de vorm en druk het zowel tegen de bodem als de zijkanten. Bak de bodem ca. 8 minuten in de oven. Zet de vorm op een rek om af te koelen, maar laat de oven aan.
  Graham crackers
 2. Klop met de mixer de eierdooiers met de geraspte schil 5 minuten op hoge snelheid. Voeg dan, terwijl de mixer draait, langzaam de condensed milk toe. Meng nog ca. 3 minuten goed door.
 3. Zet de stand van de mixer lager en meng er nu langzaam het limoen of key lime sap door tot het opgenomen is, niet langer.
  key limes
 4. Giet het mengsel in de korst en bak 10 minuten totdat de vulling net gezet is. Laat afkoelen op een rek en zet de pie dan in de koelkast. Voordat je hem aansnijdt is het handig om de pie even een kwartiertje in de diepvriezer te zetten. Dan krijg je mooie gesneden punten. Klop de slagroom met de poedersuiker stijf en serveer los zodat iedereen die dat wil een schep op zijn/haar taartpunt kan doen.

Stap 2: Condensed Milk toevoegen  

 

Stap 3: key limesap toevoegen

 

Stap 4: bodem vullen

De beroemdste Key Lime Pie

Ingrediënten
 • 150 g digestive biscuitjes (of Graham crackers)
 • 6 el gesmolten ongezouten boter
 • 60 g suiker
 • 3 eierdooiers
 • 2 tl geraspte limoen- of key limeschil
 • blikje sweetened condensed milk (ca.400 g)
 • 160 ml vers key lime- of limoensap
 • 240 ml slagroom (naar keuze)
 • 2,5 el poedersuiker (naar keuze)

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer