Kantonese vis uit de oven
Deze Kantonese vis uit de oven met gember en tau see boontjes is een heerlijk Chinees familiegerecht. Meestal worden de vissen gaar gestoomd. Maar omdat ik bij voorkeur een grote vis gebruik in plaats van 4 kleine bereid ik hem altijd in de oven. In China worden vissen over het algemeen in z’n geheel en met kop en staart eraan bereid. Dat komt de smaak van de vis zeker ten goede en ik vind het ook leuk om zo’n mooie grote vis te serveren. Het vette varkensvlees zorgt ervoor dat de vis niet uitdroogt en geeft samen met de gember en de een heerlijke smaak aan de vis. Hoofdgerecht 4 personen Voorbereidingstijd: ca. 15 minuten Bereidingstijd: ca. 10 minuten Oventijd: ca. 20 minuten
Lees meerEgg Benedict
Egg Benedict: gepocheerd ei, gegrilde ham en Hollandaisesaus op een muffin (of briochebroodje). Ik ben er verzot op! En ook al zijn een zacht gekookt eitje met soldaatjes (lange puntige croutons die je in het ei doopt), een gebakken ei met spek of een romig roerei met vers geplukte kruiden niet te versmaden. Een lekkerder ei dan Egg Benedict bestaat voor mij eigenlijk niet. Ik at het voor het eerst in een B&B op een culinaire reis in America, met kakel verse eitjes en “apple smoked ham”, very sweet memories. Nu zet ik het voor speciale ontbijt- of brunchmomenten op tafel, met of zonder vrienden, het is altijd een succes. Zelfgemaakte Hollandaisesaus erover is natuurlijk het lekkerst. Maar die is nogal zwaar en ik smokkel ook wel met een pakje kant en klare saus, die minder heftig is. Als variatie op ham gebruik ik ook uitgebakken plakjes spek of gerookte zalm. In plaats van het broodje is een bedje gegaarde spinazie blaadjes heerlijk. Dan heet het Oeufs-a-la-florentine. Annelène maakte hiervoor een heerlijk recept met kaassaus:
Lees meerAdvocaat maken
Advocaat maken is een van de dingen die ik doe als ik veel eierdooiers over heb. Bijvoorbeeld als ik makarons of pavlova maak. Je kunt de dooiers natuurlijk met wat extra hele eieren verwerken in een cake maar veel leuker is om er advocaat of eierlikeur van maken. ’t Is eigenlijk een werkje van niets en zoveel leuker en lekkerder dan kant en klaar gekochte advocaat. Heerlijk zo af en zo’n klein glaasje advocaat met een flinke toef slagroom, ’t klinkt heel ouderwets maar het valt altijd bij iedereen in de smaak! Voor ± 450 ml Bereidingstijd: ± 20 minuten
Lees meerTamagoyaki met zeewier
De tamagoyaki, doorgaans ook tamago genoemd, is een Japanse opgerolde omelet. Je kunt ‘m behalve als ontbijt ook herkennen als topping op je sushi. Daar zie je ‘m vaak omwikkeld met zeewier. Lekker met
Lees meerPitabroodjes gegrild, Ierse bavette, rode kool, mierikswortel/peterselie-crème, krokante uitjes, cressjes, lolo-vert
Recept van topchef Rogér Rassin.
Lees meerIerse smash Burger, homemade ketchup, rode ui, sla, black cheddar, brioche broodje
Recept van topchef Rogér Rassin.
Lees meerGestoomde Bapao, Guinness gegaarde Ierse rundersukade, spicy ketchup
Recept van topchef Martijn Kajuiter.
Lees meerCrouton van sodabrood met gerookte Ierse rosbief, kruidensalade, bladpeterseliemayonaise, whiskey
Recept van Topchef Martijn Kajuiter.
Lees meerGevulde aubergines
Een favoriet gerecht bij de nabijgelegen Libanese traiteur is gevulde aubergine. Vaak neem ik er couscous bij met veel verse groene kruiden. Rijst kan ook. Vervang voor een vegan versie het gehakt door vegetarisch gehakt of tofu. Hoofdgerecht voor 2 personen Libanees/ Nederlands Bereidingstijd: ca. 30 minuten
Lees meerPasta met pijlinktvis
Het zonnige zuiden haal je zo op je bord met deze verrukkelijke pasta met pijlinktvis. Ligt er in de viskraam op de markt pijlinktvis of baby sepia dan neem ik het altijd mee. Niets is zo lekker als kort gefrituurde inktvis als borrelhap. Je gasten worden ook heel blij. Op de markt koop je altijd te veel. Ik maak thuis de inktvis direct schoon, wat echt geen klusje is (), en vries wat ik over heb in. Bij de viswinkel en op de markt is vaak ook schoongemaakte inktvis uit de diepvries te koop.
Lees meerKrokante inktvis, coquilles en garnalen
Gepaneerde vis, schelp- en schaaldieren vindt ik het lekkerst als je grof paneermeel gebruikt. Japanse Panko of zelf gedroogde broodkruimels (een uurtje in de oven op ca. 40°C). Aan het paneermeel voeg ik geraspte citroen of sinaasappelschil toe. Ik gebruik 3 vorken om de stukjes vis door bloem, het ei en het paneermeel te halen, zodat niet alles aan m’n vingers blijft kleven. Eigenlijk heel makkelijk en zo gedaan. Voor dit recept heb ik inktvisringen, coquilles en grote garnalen gebruikt, maar met andere vissoorten, groenten en bijvoorbeeld stukjes kip gaat het ook uitstekend. Hoofdgerecht voor 2 personen Voorbereidingstijd ca. 15 minuten, bereidingstijd ca. 10 minuten
Lees meerJapanse okonomiyaki met paarse spitskool en bonito
Okonomiyaki is een soort hartige (panne)koek met fijngesneden kool en allerlei lekkers: van garnalen en geschaafde bonito tot kaas. Het heeft wel wat weg van een Spaanse tortilla, maar dan op z’n Japans. Okonomiyaki komt oorspronkelijk uit de omgeving van Osaka en Heroshima. Maar voor Japanners in het hele land is Okonomiyaki een soort “soul” food geworden. Het is razend populair en elk gezin heeft wel zijn eigen speciale lievelingsrecept. De koeken worden gemaakt met een dik soort pannenkoekbeslag. Hiervoor gebruiken ze in plaatst van melk, dashi* (visbouillon van zeewier en gerookte bonito). Bij mijn Japanse familie mengen ze het beslag met ragfijn gesneden kool (dat is altijd de basis), geraspte rettich (daikon), lente-ui en ook wel andere groenten. Ze gaan er meestal rauw door. Maar als ze toevallig gekookte restjes groente hebben, gebruiken ze die ook. Nagaimo, een yam-soort die er eigenlijk in hoort, kunnen ze niet altijd krijgen. Daar maken ze zich helemaal niet druk om want zonder is het ook lekker. Wat ze wel toevoegen (zeker als ze garnalen of inktvis gebruiken) is citroenrasp en -sap of nog liever, geraspte schil en sap van een yuzu** als die er is. Verder worden er naar smaak kleine stukjes vlees (meestal varken), (Chinese) worst, kip, garnalen, inktvis en/of kaas toegevoegd. Als de Okonomiyaki klaar is gaan er steevast lente-uiringetjes, fruity sauce en mayonaise over. En… als het even kan ook katsuobushi bonito flakes***. Okonomiyaki is heel makkelijk en snel te maken. Deze keer heb ik paarse (rode) spitskool gebruikt. Lekker en het ziet er zo leuk uit. Hoofdgerecht voor 3-4 personen voorbereidingstijd ca. 15 minuten, bereidingstijd ca. 20 minuten
Lees meerBlijf op de hoogte!
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.
lees meer