Barbecue

Hele roodbaars in de oven met paprika-, noten en olijven

Barbecue

Hele roodbaars in de oven met paprika-, noten en olijven

foto Willem Bouman

Voor een “photo shoot” had ik van de week 5 hele roodbaarzen nodig. Prachtvissen.. en lekker! Aan het einde van de dag was er genoeg om het hele team er één mee naar huis te geven. Heerlijk en iedere vis groot genoeg voor een maaltje voor 4 personen. Als bereidingstip gaf ik ze onderstaand recept mee. Het is zo makkelijk: snel even vullen met wat kruiden en citrus, smaakmakers erover en dan 20-30 minuten in de voorverwarmde oven garen. Fotograaf Lynn van Woudenbergh wilde weten of het ook in een afgesloten bbq zoals de nieuwe Black Bastard van haar man kon. En ja hoor dat is juist extra lekker! Zowel in de oven als in de afgesloten barbecue garen is een ideale manier om de roodbaars en andere hele vissen te bereiden en zo de volle vissmaak optimaal tot z’n recht te laten komen. Zelf vind ik het lekker om deze roodbaars te combineren met haricots verts en rijst.

Voorbereidingstijd 10 minuten + 20-30 minuten in de oven

Hoofdgerecht voor ca. 4 personen

Bereidingswijze

  1. Zet voor de bereiding een grote platte aardewerken schaal of bakplaat en aluminiumfolie klaar. Verwarm de oven voor op 180°C of verhit de bbq.
  2. Druppel op schaal of bakplaat lekker wat olijfolie. Strooi er wat versgemalen peper en grof zout op.
  3. Spoel de vis van buiten en van binnen nog even af met koud water en dep goed droog met keukenpapier. Leg de vis op het folie of de schaal. Snijd de citroen in plakjes. Vul de buikholte van de vis met de citroen en ¾ van de kruiden.
  4. Houdt de rest van de peterselie apart. Haal de blaadjes van de takjes van de rest van de kruiden en hak ze grof. Hak de groene olijven ook grof. Halveer de tomaatjes. Snijd de gegrilde paprika’s in stukjes en de ansjovis in lange smalle reepjes. Meng de gehakte kruiden, gehakte groene olijven, hele zwarte olijven, tomaatjes, paprika en ansjovis, wat vers gemalen peper en 5-10 druppels Tabasco met een scheut olijfolie. Schep over de vis. Dek de vis af met aluminiumfolie. Zet de vis in de oven of bbq (sluit het deksel van de bbq). Laat de vis in 20-30 minuten gaar worden (hoe dikker de vis hoe langer de bereidingstijd). Door je wijsvinger in het midden van de vis door de huid tot op de graat te steken kun je voelen of de vis helemaal warm (heet) en dus gaar is.
  5. Hak in de tussentijd de hazelnoten of amandelen en rest van de peterselie niet al te fijn.
  6. Strooi de noten, eventueel wat grof zout en peterselie over de vis. ®Jose van Mil

 *Kijk voor het roosteren van paprika’s, Nelleke’s recept voor de “Dip van geroosterde paprika en feta” in ons receptenregister.

Hele roodbaars in de oven met paprika-, noten en olijven

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer