Blog

Van Nieuw Zeeland naar groentesoep tegen de kou

Ik ben net terug uit Nieuw Zeeland – waar het nu zomer en zeker 30°C is – en val met mijn neus in deze heerlijke vrieskou. Dat is echt even schakelen! Ik warm me nu graag aan een kop warme groentesoep. Na 2 vrijgevochten maanden waarin ik heb genoten van zelfgebakken zoetigheden in koffietentjes, vaak

Blog

Van Nieuw Zeeland naar groentesoep tegen de kou

Ik ben net terug uit Nieuw Zeeland – waar het nu zomer en zeker 30°C is – en val met mijn neus in deze heerlijke vrieskou. Dat is echt even schakelen! Ik warm me nu graag aan een kop warme groentesoep. Na 2 vrijgevochten maanden waarin ik heb genoten van zelfgebakken zoetigheden in koffietentjes, vaak

Van Nieuw Zeeland naar groentesoep tegen de kou

Ik ben net terug uit Nieuw Zeeland – waar het nu zomer en zeker 30°C is – en val met mijn neus in deze heerlijke vrieskou. Dat is echt even schakelen! Ik warm me nu graag aan een kop warme groentesoep.

Na 2 vrijgevochten maanden waarin ik heb genoten van zelfgebakken zoetigheden in koffietentjes, vaak fish & chips, zo af en toe een salade of wat verfijnder eten in een wat hipper restaurant en niet te tellen zoveel glazen heerlijke Nieuw-Zeelandse wijn, wordt het tijd om het gewone leven weer op te pakken en even de puntjes op de i te zetten. Mijn lijf snakt gewoon naar gezond! Even geen of in ieder geval minder vlees en zeker een maand niet drinken. En juist lekker veel groenten, want die heb ik in Nieuw Zeeland echt gemist!

Nieuw Zeeland is echt prachtig! Wonderschone natuur met steile fjorden en schone stranden, dichtbeboste bergen met boomvarens, klaterende riviertjes en schitterende watervallen, spiegelgladde meren met lieflijke bloemen langs de kant en glooiende weiden met heel veel schapen. Een heerlijk land om eindeloos rond te rijden en regelmatig uit te stappen voor een flinke wandeling. Maar in de slaperige ‘jaren vijftig’ dorpjes en stadjes waar je onderweg doorheen rijdt, is echt niets te beleven. In de ‘van alles en nog wat’ winkeltjes en mini-supermarktjes is het aanbod aan groente heel beperkt en ook in de grotere supermarkten valt er qua groenten niet veel te kiezen. Terwijl het aanbod aan vlees vaak enorm is.

Ook in restaurants onderweg is het vlees en vis wat de klok slaat. Grote stukken vlees, dikke burgers met friet en natuurlijk fish & chips. Gelukkig was dit in het wijngebied Malborough en grotere steden als Christchurch en Wellington wel anders. Daar prijkten heerlijke groentegerechten en frisse salades op de kaart. De combinatie van groene sla met pompoenblokjes en rode biet is er duidelijk favoriet. Vaak met feta of halloumi en pompoenpitten en soms wat quinoa. Zo’n salade maakte mijn dag helemaal goed!

Daar in Nieuw Zeeland begreep ik dat we hier in Nederland de laatste jaren echt een flinke stap gezet hebben als het om groente gaat. Natuurlijk, ook hier eet nog lang niet iedereen voldoende groente, maar het wordt wel steeds gewoner om tussendoor worteltjes, tomaatjes of komkommer weg te knabbelen en bij de lunch voor groente te kiezen. Met dit weer doet een kop warme groentesoep wonderen. Die maak je in een handomdraai van groenten die je al in huis hebt, zoals wortel of knolselderij en tomaat. Ook bloemkool- en broccolistronken doen het goed, die bewaar ik speciaal voor zo’n ‘tussen de middag’ soepje.

Fruit zo’n 200 g in blokjes gesneden groenten met wat pittige kruiden in olijfolie, voeg 150-200 ml water met wat zout en toe en laat alles zo’n 10 minuten pruttelen. Even pureren met de staafmixer en je lunchsoep is klaar. Tip: met een restje (boerenkool)stamppot maak je nog sneller zo’n lekkere wintersoep! Zo kun je er ook met strenge vorst tegenaan!

Auteur

Clara ten Houte de Lange

Over de auteur

Clara ten Houte de Lange – een gezonde lekkerbek

Als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek. Lekker koken is de tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Vanuit Assisti Culinair & Communicatie adviseer ik bedrijven in de foodsector en maak ik recepten, culinaire artikelen en columns voor diverse media en kookboeken. Recepten zijn hét middel om ideeën die je met overtuiging hebt bedacht, te delen en anderen ervan te laten genieten.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *