Onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht!
IJskoude venkelsoep, dat is “Cool”. Heel makkelijk en vooral ook ruim van te voren te maken. Mocht je onverhoopt wat laat zijn met het maken van de “IJskoude Venkelsoep”, dan kun je de soeppan in een schaal met koud water met ijsblokjes zetten (of in de diepvries) en snel koud laten worden. Geregeld doorroeren! De wijn in het recept kun je vervangen door 1-3 eetlepels vers citroen- of sinaasappelsap (naar smaak). Als je per ongeluk bent uitgeschoten met het sap, dan kun je een klein beetje suiker toevoegen. Toostjes met kruidenroomkaas, gerookte zalm of bijvoorbeeld Copa di Parma smaken goed.
Lees meerZodra ik bij de groentewinkel een bos bietjes met loof zie, gaan ze in de boodschappentas. En of ik ze nou diezelfde avond nog een uurtje in de oven rooster of een paar dagen erna, het maakt niet uit. Er zijn zoveel leuke en lekkere recepten met geroosterde bietjes te maken. Een salade omdat je een snelle lunch nodig hebt, een bieten carpaccio als voorgerecht of een bietenpuree voor het vullen van ravioli. Voor mij het ideale verse product om in voorraad te hebben. Ik maakte dit recept in Amerika en daar heb ik 'diepvries piecrust' gebruikt, vandaar dat de bereiding op de foto's er iets anders uitziet. Nelleke Van Lindonk
Lees meerKruidige eiersalade voor het Paasontbijt. Deze week voor Pasen staat natuurlijk in het teken van eieren! Met de kinderen eieren beschilderen en versieren voor het Paasontbijt of de Paasbrunch. En natuurlijk leuke gerechten voor het paasontbijt bedenken. Bij ons is eerste Paasdag dé dag dat we met ons gezin van vroeger bij elkaar komen voor onze traditionele uitgebreide supergezellige en vaak ook lekker rommelige Paasbrunch. Dat gezin is inmiddels wel uitgebreid met onze eigen kinderen, schoonkinderen en een hele rits aan kleinkinderen. We zijn inmiddels met 20 volwassenen en 7 kleinkinderen. Dus als het even kan vieren Pasen in de tuin bij mijn zusje aan een heel lange tafel. Elk gezin neemt een zelfgemaakt gerecht mee. Om dubbelen te voorkomen, kies je iets uit een al oude lijst die elk jaar weer opduikt. Of vaak wordt dat voor je gekozen. Dit jaar is de eiersalade aan mij toe bedeeld. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je daar je eigen draai aan geeft. Bij mij begint het dan meteen te borrelen en buitelen de ideeën over elkaar heen en kies ik pas op het laatste moment wat het wordt. Misschien deze mediterrane eiersalade met feta, maar het kan ook zomaar een eiersalade met kerrie, cashewnoten en koriander en bosui worden of heel simpel eiersalade met grove mosterd en verse dragon. Het wordt vast weer een heel gezellige Pasen met natuurlijk ook !
Lees meerVerse vijgen en ook van sleedoornbessen zo van de boom zijn een bron van inspiratie. Heerlijk in homemade jam voor een goed begin van de dag.
Lees meerFoto: Henk Brandsen Amsterdam Boodschappen doen op de markt is zó leuk. Vooral als je dan van die onverwachte lekkernijen vindt zoals zacht groene korenaren. Dat gebeurde me van de week op de vrijdagse markt bij mij in Amstelveen. Bij de paddenstoelenkraam notabene. Ik moest er zijn om voor foodstyling de eerste boleten van het seizoen te halen, maar dit terzijde. Die korenaren hebben wel iets weg van de heel dunne wilde asperges die ik ooit in Italië heb gegeten. Erg lekker en ik besloot ze ’s avonds direct klaar te maken als voorgerecht voor vrienden die even meeaten. Een beetje op de manier waarop ik ook groene asperges wel serveer. Met Labneh (soort hartige hangop) granaatappelmelasse en geroosterde hazelnoten (ook van de markt). Asperges rooster ik eerst op de BBQ of grillplaat maar de korenaren zijn wat subtieler van smaak en die smaak zou je daardoor verliezen. Dus die heb ik gestoomd. De Labneh had ik al staan dus ik was zo klaar. En wat lekker! Voorgerecht voor 4 personen Bereidingstijd 6-7 minuten + een uurtje laten uitlekken
Lees meerDeze blini met rodekoolsalade doen het goed als feestelijke lunch en in een wat kleiner formaat als hapje bij de borrel. Heel fijn gesneden is rode kool heerlijk als salade, de venkelzaadjes en pompoenpitolie geven de salade wat extra pit. Laat de rodekoolsalade minimaal 1 uur intrekken, daardoor wordt de stevige structuur van de rodekool wat zachter en komt de verfijnde smaak beter tot uiting. De blini kun je ook al van tevoren bakken. Boekweitmeel geeft ze de karakteristieke blinismaak, maar volkorenmeel is een goed alternatief.
Lees meerHet ideale lunchgerecht. De rozijnendressing geeft net dat zoete element aan de bitterheid van de lof. Maak deze salade in het seizoen met Romanesco, torentjesbloemkool. Helaas kon ik geen Romanesco (torentjesbloemkool) krijgen - het seizoen loopt van november tot februari - maar met de biologische broccoli smaakte deze salade ook perfect. De Romanesco heeft een wat frissere en zelfs een beetje zoetiger smaak dan bloemkool. De aardigheid bij deze salade is dat je een deel roostert en een deel blancheert waardoor je een mooi mengsel van smaken krijgt van dezelfde groente. Serveer de salade op kamertemperatuur en bij voorkeur op losse bordjes. De puree die je maakt van de stelen kun je zo beter verdelen en krijgt iedereen alle smaken in de juiste hoeveelheid te proeven.
Lees meerHummus is zoveel leuker als het felgekleurd is! Maak een hoeveelheid hummus en voeg er de paprika's naar keuze aan toe - rode, groene of gele. Serveer er de kerstomaatjes en crudité's bij.
Lees meerSilken tofu, sesam-spinazie en eierdooier is een van de eerste en leukste hapjes die ik afgelopen week in fujisawa in Japan heb gegeten. Ik was er even een lang weekend om culi-inspiratie op te doen. Donderdag heen, dinsdag terug en in de tussentijd eindeloos veel spannende hapjes proeven en culinair Japan beleven in al zijn facetten. Ramen museum In Yokohama ben ik naar het Ramen Museum geweest, waar ik alles te weten ben gekomen over de verschillende ramen noedels en soepen: historische achtergronden, hoe de noedels worden gemaakt en waarvan de verschillende bouillonsoorten worden getrokken die bij de specifieke soepen worden gebruikt. Ook uit welke gebieden en steden de verschillende soorten oorspronkelijk komen en waarom. En hoe de ramensoepen smaken. Binnenkort zal ik er uitgebreid over schrijven in de blog. Maar nu vertel ik eerst silken tofu. Silken of zijdentofu De zijden tofu, sesam-spinazie en eierdooier is ook thuis heel makkelijk te maken. Zijden of silken tofu is een fijne Japanse tofusoort, zijden zacht! Het mondgevoel dat je hebt als je deze tofu eet is een beetje als die van een romig puddinkje. Het is wat lichter dan gewone tofu en heeft een delicate structuur. De sojabonen waarvan het is gemaakt overheersen helemaal niet en het heeft een fijne, geraffineerde smaak. Zijden tofu is ook bij ons over het algemeen goed verkrijgbaar. Zelfs in de (betere) supermarkt. Rauwe eierdooier De rauwe eierdooier is een belangrijke smaakmaker in dit gerecht. Juist in combinatie met de sesamolie van de spinazie en de soja-merindressing is het verrukkelijk bij de silken tofu! Gebruik altijd verse biologische eieren als je ze rauw wilt eten.
Lees meerAspergesalade met walnootolie heb ik gemaakt van heel dun geschaafde rauwe asperges. Lekker knapperig van structuur en op smaak gebracht met intense walnootolie ( die van Augustin’s), verse kervel en een sinaasappel waarvan ik zowel wat geraspte schil als het verse sap heb gebruikt. Het sap kun je ook eerst een beetje inkoken op een hoog vuur, waardoor de smaak nog dieper wordt. Voor-lunch- of brunchgerecht voor 4 personen Bereidingstijd ca. 20 minuten
Lees meerIk heb het al een keer over Strata gehad in een van mijn recepten, en vandaag gaat het er weer over. Voor de kerst bijeenkomst van mijn bootcamp is het de bedoeling dat iedereen iets meeneemt (het zogenaamde potluck dinner). Bij een potluck dinner neemt iedereen een gerecht mee, er is nauwelijks overleg en eigenlijk is het altijd weer een gebalanceerd geheel. Niet teveel toetjes, teveel salades of teveel drank. Ook dit keer staat er een mooi assortiment op tafel. Voor mijn inbreng past een Strata goed in mijn planning. Strata kun je prima van tevoren maken en op de dag van het feest even door en door warm maken en meenemen.
Lees meer17 maart is het St Patrick's Day. De nationale feestdag van Ierland. En bij Ierland denk je aan soda bread. Een klassieker uit de Ierse keuken. Een paar jaar terug liet een jonge chef uit de keukenbrigade van het Cliff House uit Ardmore, Ierland zien hoe zijn oma soda bread altijd klaarmaakte in een koekenpan op het fornuis. Zo simpel, zo makkelijk en zo lekker. In deze vertelt hij hoe het in zijn werk gaat.
Lees meer