Onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht!
Als de kleinkinderen komen vragen ze vaak of ik de ‘harde spaghetti met spinazie’ weer een keer kan maken. Daar bedoelen ze deze knapperige frittata van ramen mee, een heerlijke frittata voor kinderen. Voor de volwassenen zet ik dan nog wat gebakken champignons of plakjes uitgebakken bacon of ham op tafel. En altijd maak ik er een tomaten salsa bij voor de pittige frisheid.
Lees meerFoto: Henk Brandsen Amsterdam Boodschappen doen op de markt is zó leuk. Vooral als je dan van die onverwachte lekkernijen vindt zoals zacht groene korenaren. Dat gebeurde me van de week op de vrijdagse markt bij mij in Amstelveen. Bij de paddenstoelenkraam notabene. Ik moest er zijn om voor foodstyling de eerste boleten van het seizoen te halen, maar dit terzijde. Die korenaren hebben wel iets weg van de heel dunne wilde asperges die ik ooit in Italië heb gegeten. Erg lekker en ik besloot ze ’s avonds direct klaar te maken als voorgerecht voor vrienden die even meeaten. Een beetje op de manier waarop ik ook groene asperges wel serveer. Met Labneh (soort hartige hangop) granaatappelmelasse en geroosterde hazelnoten (ook van de markt). Asperges rooster ik eerst op de BBQ of grillplaat maar de korenaren zijn wat subtieler van smaak en die smaak zou je daardoor verliezen. Dus die heb ik gestoomd. De Labneh had ik al staan dus ik was zo klaar. En wat lekker! Voorgerecht voor 4 personen Bereidingstijd 6-7 minuten + een uurtje laten uitlekken
Lees meerEen culinaire vriendin daagde me uit mee te doen met de paddenstoelenzomerchallenge en eens een lekker zomers recept met paddenstoelen te ontwikkelen. Ik ben niet zo van challenges, maar deze uitdaging triggerde mij. Voor ieders gevoel horen paddenstoelen bij de herfst. Maar in Frankrijk zie ik ook in de zomer na een paar flinke regenbuien vaak oudere dorpsbewoners paddenstoelen zoeken. Paddenstoelen doen het goed als het lekker vochtig is, dus ook wel na een flinke regenbui in de zomer. En gekweekte paddenstoelen zijn ook jaarrond te koop! Hoog tijd dus voor een heerlijk zomerse vegan salade met mooi stevige paddenstoelen. Denk aan oesterzwammen, koningsoesterzwammen, shiitakes en bundelzwammen. Bak de paddenstoelen even kort. Zo blijven ze mooi stevig en komt hun aromatische smaak goed tot zijn recht. De rest van de ingrediënten pluk ik in mijn piepkleine ‘voedselbosje’ in de achtertuin. Na enkele pogingen daar groenten te telen, heb ik nu besloten het aan de planten zelf over te laten of ze willen groeien of niet. Dat betekent dat ik naast een flinke bak pluksla ook een overdaad aan rucola, doorgeschoten snijbiet van vorig jaar, bloedzuring en als maggi, verveine, dragon en venkelblad in de salade kan verwerken. Kortom genoeg inspiratie voor een heerlijke salade met zomerse paddenstoelen.
Lees meerEgg(s) Benedict is denk ik wel mijn favoriete ontbijt en dat heeft zeker te maken met een goed bereid gepocheerd ei. Als het geel en wit mooi in harmonie zijn, ben ik blij. Ik ben altijd gefascineerd als ik de chef van Sunny Site Café in Amerika in de open keuken bezig zie. Hij maakt grote hoeveelheden gepocheerde eieren, en ik heb er nog nooit een slecht gepocheerd ei gegeten. Er zijn heel wat video’s waarop je ziet hoe je een gepocheerd ei kunt maken, maar wat mij betreft heeft het vooral met verse eieren en vaak doen te maken. Dit gerecht waar je eerst een portobello in de oven gaart, een pittig sausje maakt en wat spinazie bakt, hoort op mijn ‘lekker’ lijstje.
Lees meerDeze quesadilla’s met oranje paprika en courgette zijn mijn eigen versie van quesedilla’s die ik zo’n twintig jaar geleden tijdens een culinaire trip in Oaxaca at. Ik maak ze nog regelmatig. Oaxaca was een geweldige belevenis. Marilyn Taunsend, een beroemd Amerikaanse culinair schrijver die ongelofelijk veel wist over de Mexicaanse keuken, dompelde ons onder in de verfijnde eetcultuur van Oaxaca. Bij de kookschool Seasons of my heart van Susana Trilling leerden we quesadilla’s maken. Eerst liet ze ons zien hoe je Mexicaanse kaas en masa (deeg van maïsmeel) maakt. Vervolgens maakten we met z’n allen kleine bolletjes van de masa, die we in een speciale tortillapers tot flinterdunne pannenkoeken uitdrukten. Met die zelfgemaakte tortilla’s, de zelfgemaakte witte kaas en prachtige courgettebloemen uit Susana’s tuin maakten we met z’n allen overheerlijke quesadilla’s. Tot slot genoten we van een heerlijke lunch in haar weelderige tuin. Deze quesadilla’s, of in ieder geval een goede afgeleide daarvan, maak ik nog regelmatig als ik mensen te lunchen krijg. In de zomer met courgettebloemen uit mijn tuin en anders vervang ik ze door dunne courgettelinten en reepjes oranje paprika. Eerlijk is eerlijk, meestal gebruik ik gewoon kant-en-klare tortilla’s en in plaats van die zelfgemaakte Mexicaanse kaas maak ik een mengsel van verkruimelde feta en hüttenkäse. Het is hier wat schipperen, maar het resultaat komt dicht in de buurt van die overheerlijke quesadilla’s onder de Mexicaanse zon.
Lees meerSnel een onverwachte salade op tafel zetten, dit is je kans. Zeker voor die warme zomeravonden die straks weer komen, maar voor een gezellige lunch met wat vrienden is dit ook een verrassende aanrader. Voor 2 tot 4 personen.
Lees meerEven iets warms. Na een wandeling, omdat het koud is of gewoon omdat je er zin in hebt. Je kent de broodjes wel uit Duitsland met bratwurst of uit New York met hotdogs. Bedenk je eigen broodje, desgewenst vegetarisch, maar lekker warm.
Lees meerDeze wafel met matcha, banaan, kiwi en druif at ik op Holbox, Mexico. Wafels zijn daar echt een trend. Op de ontbijt en lunchkaarten van de kleine restaurantjes leek het of ze elkaar wilde aftroeven wat de wafelvariaties betrof, de één nog lekkerder dan de ander. Leuk om te zien dat wafels nu ook hier hot zijn en dat is niet voor niets, want met een lekkere topping erop start je de dag feestelijk. Deel hem wel met een tafelgenoot want van zo’n grote wafel daar kun je makkelijk met z’n tweetjes van genieten. Ontbijt of lunchgerecht voor 4 personen Bereidingstijd: ± 30 minuten
Lees meerGa je met de feestdagen gourmetten, serveer dan deze vrolijke groente en fruitsalade voor de kinderen erbij. Van deze knapperige salade blijven ze eten omdat ze steeds een andere kleur willen. En zijn ze wat groter dan is het juist leuk om de kinderen zelf de salade te maken. Maak van de restjes fruit een smoothie. Je kunt ook alles in grote stukken snijden, voor je het weet zijn ook deze grappige groente vormen opgegeten.
Lees meerSoms is het simpel. De heerlijke geur van versgebakken noten lokte mij de winkel in. Ik kocht amandelen. Die gebruik ik voor diverse gerechten zoals couscous, lamsvlees, koekjes of als borrelhapje. Snijbonen lagen thuis, dus dat werd het. Lekker met kip of (vegan) met gebakken paddenstoelen met tijm of rozemarijn.
Lees meerSushi maken is altijd leuk om samen te doen met de kinderen. Ze vinden het over het algemeen ook heel lekker om te eten. Een makkelijk manier om een vullende snack aan te bieden als ze uit school komen. Of mee te geven in de lunchbox. Haal sushi altijd 30 minuten van te voren uit de koelkast zodat de rijst op temperatuur kan komen en meer smaak heeft.
Lees meerDe tamagoyaki, doorgaans ook tamago genoemd, is een Japanse opgerolde omelet. Je kunt 'm behalve als ontbijt ook herkennen als topping op je sushi. Daar zie je 'm vaak omwikkeld met zeewier. Lekker met
Lees meer