Category: Vis

Vis - 19 december 2023

Coquille Saint Jacques met zwarte knoflookboter

Coquilles met zwarte knoflookboter zijn heerlijk als ze zijn gerookt. Maar ook kort gegrilld of even gestoomd zijn ze niet te versmaden. Kies wat jezelf het makkelijkst, leukst en lekkerst vindt. Hoe je het ook doet ze smaken altijd verrukkelijk dus een perfect gerecht voor een feestelijk diner. Zwarte knoflook heeft geen effect op je adem dus je kunt er lekker van dooreten. Extra: Naar keuze: een rooktrommel met onderin 2-3 eetlepels eiken of appelhoutzaagsel waarover je 2-3 eetlepels water sprenkelt; of een met olijfolie ingevette grillpan: of stoompan met onderin een laagje water; eventueel 6 grote platte schelpen of 6 kleine schoteltjes om de coquilles op te serveren.

Lees meer
Hoofdgerecht - 7 oktober 2022

Pulpo tentakels van de grill

Bij de visman lag een hele pulpo en ik kon de verleiding niet weerstaan om daarmee aan de slag te gaan. De tentakels wilde ik vooral gebruiken voor de grill zoals ze dat lijken te doen bij de Tapasbar Català in de spui straat 299 in Amsterdam (heel fijn tapas adres!). Ik weet niet of zij de tentakels eerst voorkoken maar ik heb het niet gedaan en het was heerlijk. De rest van de Pulpo heb ik gebruikt voor een inktvissalade waarvoor ik binnenkort het recept zal geven. In plakjes gesneden kun je de gegrilde pulpo-tentakels als tapas of voorgerecht geven (je kunt ze in plakjes of in z’n geheel grillen). Met rijst en groenten of brood is het ook heel lekker als hoofdgerecht. 4-6 personen Bereidingstijd ca. 20 minuten

Lees meer
Vis - 16 maart 2022

Ierse oester met whiskey en Perle Imperial kaviaar

Tijdens de speciale viering van St. Patrick’s Day in het Rotterdamse sterrenrestaurant Parkheuvel gaf topchef Erik van Loo – sinds 2005 een zeer gewaardeerd lid van de Chefs’ Irish Beef Club – samen met zijn zoon Juliën een vernieuwende invulling aan bekende recepten met Iers rundvlees, oesters en Ierse dranken. Ierland is niet alleen bekend vanwege zijn rundvlees, maar ook door oesters die in Nederland te verkrijgen zijn.

Lees meer
Fingerfood - 5 juli 2021

Mosselen in koekenpan, maar niet gebakken

Een goddelijk gerecht van Sergio Herman: mosselen uit de koekenpan. Het seizoen van de mosselen van Nederlandse bodem duurt van de zomer tot de lente, dus ook nu is het nog mosseltijd. Ter variatie op de traditionele mosselpan hier een geweldig recept van Sergio Herman: mosselen uit de koekenpan. Hij demonstreerde deze heerlijke, super makkelijke bereiding eens voor Belgen tijdens een sessie in de Nederlandse Mosselveiling in het Zeeuwse Yerseke. Belgen zijn de grootste fan van onze Zeeuwse mosselen. Zie het filmpje dat de Belgische tv-zender ervan maakte. Sergio Herman spreekt van een goddelijke gerecht. Hoe simpel kan lekker zijn! Voor meer bereidingswijzen of tips over mosselen kijk wat José eerder schreef of ga naar 

Lees meer
Hoofdgerecht - 21 juni 2021

Vis met zeekraal in bladerdeeg

Een recept ontstaat bij mij vaak als ik onverwacht gasten krijg en dan uit wat ik in huis heb iets op tafel moet toveren. Zo zijn ook deze bladerdeegpakketjes ontstaan. Die zijn zo lekker, dat ik ze na de eerste keer al een aantal keer opnieuw gemaakt heb. Elke keer natuurlijk weer net iets anders. In dit pakketje zijn zowel roodbaars als zalm verwerkt. Maar je kunt ook voor alleen roodbaars of voor alleen zalm gaan.

Lees meer
Fingerfood - 10 mei 2021

Bao buns met panko-garnalen, zeewiersalade en wasabimayo

Super lekkere gestoomde broodjes die je kant-en-klaar (diepvries) kunt kopen of zelf maken zoals in dit recept. Deze zijn belegd met gepaneerde panko-garnalen. Die kun je, voor je gemak ook zo kopen, maar zelfgemaakt zijn ze lekkerder omdat je er dan ook de gember erbij hebt. Ander beleg zoals gelakte gerookte paling met appelstroop en knapperige stukjes appel, sappig buikspek of een vega-variant van met panko gepaneerde plakken aubergine smaakt ook hartstikke goed.

Lees meer
Hoofdgerecht - 6 april 2021

Kantonese vis uit de oven

Deze Kantonese vis uit de oven met gember en tau see boontjes is een heerlijk Chinees familiegerecht. Meestal worden de vissen gaar gestoomd. Maar omdat ik bij voorkeur een grote vis gebruik in plaats van 4 kleine bereid ik hem altijd in de oven. In China worden vissen over het algemeen in z’n geheel en met kop en staart eraan bereid. Dat komt de smaak van de vis zeker ten goede en ik vind het ook leuk om zo’n mooie grote vis te serveren. Het vette varkensvlees zorgt ervoor dat de vis niet uitdroogt en geeft samen met de gember en de een heerlijke smaak aan de vis. Hoofdgerecht 4 personen Voorbereidingstijd: ca. 15 minuten Bereidingstijd: ca. 10 minuten Oventijd: ca. 20 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht - 23 februari 2021

Pasta met pijlinktvis

Het zonnige zuiden haal je zo op je bord met deze verrukkelijke pasta met pijlinktvis. Ligt er in de viskraam op de markt pijlinktvis of baby sepia dan neem ik het altijd mee. Niets is zo lekker als kort gefrituurde inktvis als borrelhap. Je gasten worden ook heel blij. Op de markt koop je altijd te veel. Ik maak thuis de inktvis direct schoon, wat echt geen klusje is (), en vries wat ik over heb in. Bij de viswinkel en op de markt is vaak ook schoongemaakte inktvis uit de diepvries te koop.

Lees meer
Hoofdgerecht - 15 februari 2021

Kabeljauw en papillote met dille en citroen

Deze kabeljauw en papillote is heel eenvoudig te maken en smaakt heerlijk. Met ‘en papillote’ wordt een bereidingswijze in een stuk vetvrij papier bedoeld. Het gerecht wordt ook opgediend als pakketje in het papier dat als het net uit de oven komt vaak bol staat van de stoom. Aan dit kabeljauwgerecht heb ik voor extra smaak een klein klontje boter toegevoegd. Voor een slank stukje vis laat je dit gewoon achterwege. Je kunt ook eerst wat fijngesneden groenten als wortel, bleekselderij en/of ui over het papier verdelen en daar de vis bovenop leggen. Maar ook blokjes biet of ringetjes bosui en platte peterselie smaken er prima bij. Bereidingstijd: ± 10 minuten Oventijd: ± 10 minuten Hoofdgerecht voor 2 personen

Lees meer
Barbecue - 26 juni 2020

Zelf makreel roken

Zelf makreel roken is erg leuk om te doen en de smaak van verse gerookte makreel is echt subliem. Voor 2-5 makrelen Pekeltijd: ± 90 minuten Droogtijd: ± 30 minuten Rooktijd: ± 60 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht - 15 mei 2020

Wildplukstamppot met look zonder look

Deze wildplukstamppot met look zonder look maak ik ieder voorjaar wel een aantal keer. Het leuke is dat ik al het groen voor deze stamppot verzamel in mijn eigen tuin. Nu ben ik in de gelukkige positie dat ik een groot en oud erf heb waar de natuur al jaren lang min of meer zijn gang heeft kunnen gaan. Om alles een beetje in toom te houden moet er veel gewied worden. Want als ik alles zijn gang laat gaan is het erf binnen afzienbare tijd een grote woestenij. Dus maak ik van een nood en deugd en eten we regelmatig ! In deze wildplukstamppot verwerk ik look zonder look, een voorjaarsplant met een mild pittige smaak die aan knoflook doet denken. Ook gaat er wat daslook en zevenblad in en verder nog wat blaadjes van het eeuwig moes. Een koolsoort die zijn naam te danken heeft aan het feit dat hij geen zaad zet en alleen vermeerderd kan worden door middel van stekken. Een vaste koolplant dus, als je een moestuin hebt is het een aanrader want je kunt het hele jaar door zeer smakelijke koolblaadjes plukken van de plant. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: ± 30 minuten

Lees meer
Fingerfood - 1 april 2020

Ceviche van skrei & limoen, jalapeño en koriander

Ceviche (gemarineerde rauwe vis) heb ik zo’n 40 (!) jaar geleden voor het eerst gegeten tijdens een binnenlandse vlucht met Faucett air Lines boven Peru. Het werd op kleine schelpjes geserveerd als borrelhapje. Geweldig, wat een smaak en mondervaring! Sindsdien maak ik het geregeld met allerlei smaakmakers, maar die eerste van witvis met limoen, rode ui, jalapeño en koriander is voor mij nog steeds de held! Voorgerecht voor 2-3 personen Bereidingstijd ca. 10 minuten + 2-3 uur marineren  

Lees meer