Blog

Miso-Maru workshop

De Miso-Maru workshop van Anja van Wezel was een heerlijke afleiding op een dag vol regen. We zitten keurig anderhalve meter van elkaar aan tafeltjes in een ruimte van het voormalig Pathologisch Laboratorium in Amsterdam. Op elke tafel staan twee kommetjes en een mooie, zwarte Japanse doos met de deksel er nog op. Nadat Anja

Blog

Miso-Maru workshop

De Miso-Maru workshop van Anja van Wezel was een heerlijke afleiding op een dag vol regen. We zitten keurig anderhalve meter van elkaar aan tafeltjes in een ruimte van het voormalig Pathologisch Laboratorium in Amsterdam. Op elke tafel staan twee kommetjes en een mooie, zwarte Japanse doos met de deksel er nog op. Nadat Anja

Miso-Maru workshop

De Miso-Maru workshop van Anja van Wezel was een heerlijke afleiding op een dag vol regen. We zitten keurig anderhalve meter van elkaar aan tafeltjes in een ruimte van het voormalig Pathologisch Laboratorium in Amsterdam.

Op elke tafel staan twee kommetjes en een mooie, zwarte Japanse doos met de deksel er nog op. Nadat Anja vertelt wat we gaan doen, mogen we de doos openen. Dat op zich is al leuk. Er zitten vijf bamboeschaaltjes in met diverse kruidenmengsels, een mooi klein papieren doosje en nog een bakje met miso met daarop een basismengsel van gedroogde mais, zeewier, groente en bosuitjes. De eerste stap is het basismengsel goed te mengen met de miso en er 5 kleine balletjes van ca. 2,5 cm van te rollen. De volgende stap is elke balletje door een van de gedroogde kruidenmengsels uit de bamboeschaaltjes te rollen. Als de miso-balletjes klaar zijn verpakken we er vier om mee naar huis te nemen, en leggen er één in de soepkom. Kokend water erop, even roeren en opeens ruik je een heerlijk geurende miso soep. Hoe simpel kan het zijn. Zorg er thuis wel voor dat je soepkom de juiste grootte heeft. Als je een kleine Miso-Maru in een te grote kom doet, wordt je soep slap. Dus even uitproberen welk maatje miso-maru er bij jouw soepkommen past.

Wil je de Miso-Maru cadeau geven. Verpak er een paar in een mooi doosje. Waarschijnlijk zet je de ontvanger ermee op het verkeerde been. De gelijkenis met een lekkere truffel is namelijk groot.

Miso-Maru is in Japan niet echt bekend. Het is te vergelijken met instant miso en dat is zeker in het drukke leven van de mensen uit Tokyo veel eenvoudiger dan zelf deze verschillende balletjes maken. Voor het maken is er wel wat voorwerk nodig, zoals het drogen van ingrediënten om de kruidenmengsels te maken. Wil je dat niet meteen doen, dan kun je prima van de met het basismengsel gevulde, gerolde balletjes een voorraadje maken en invriezen. Een tip: vries ze in een ijsblokjeshouder in en bewaar ze in een afgesloten plastic zak in de vriezer. Ook miso-vierkantjes zijn smakelijk.

Maar er is meer met deze balletjes te maken. Als je de vulling aanpast aan de Indische of Italiaanse keuken (kerrie, gedroogde oregano, gember, salie, enzovoort), kun je je eigen kerrie- of pastasaus creëren. Marineren met Miso-Maru kan ook: ½ eetlepel sake en mirin toevoegen en je vlees, vis of tofu met de pasta insmeren en een paar uur laten marineren.

Iets meer weten over de verschilende soorten miso, kijk hier.

Auteur

Nelleke van Lindonk

Over de auteur

Nelleke van Lindonk, Haar belangrijkste culinaire woorden zijn: nieuwsgierig, ontdekken, proberen en genieten. In alles wat zij op culinair gebied doet zijn deze woorden van toepassing.
Ook verandering van keuken hoort bij haar. De jarenlange interesse voor en het reizen door Amerika leidde tot het kook/reisboek De Verenigde Smaken van Amerika. Het kookboek Lekker Lang Jong, over hoe belangrijk gezond eten is, schreef zij samen met Clara ten Houte de Lange. En door een bezoek aan Japan, is zij op dit moment gefascineerd door de Japanse keuken. Daarnaast creëert en organiseert zij bijzondere culinaire workshops, evenementen en reizen. Tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld ontwikkelde zij het Blue Band kookboek en produceerde de Chinese Chef kookboeken voor Albert Heijn.

Nelleke van Lindonk – culinaire concepten en kookboek auteur www.vanlindonk.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *