Cuisine: Italiaans

Tussengerecht - 17 november 2023

Italiaanse eierpasta met venkel en gerookte zalm

Met mooi Italiaanse gedroogde pasta (te koop bij delicatesse zaken), wordt een eenvoudig pastagerechtje een ware traktatie. De smaakmakers in dit feestelijke gerecht zijn de venkel en de warm gerookte zalm in de saus. Plus de toevoeging van royaal verse kruiden en citroenrasp die een smaakexplosie geven.

Lees meer
Drank - 29 juni 2023

Limoncello on the Rocks

Mijn nieuwe favoriete cocktail dronk ik onlangs in een Italiaans restaurant bij Antwerpen. Heerlijk. Fris, koud en dorstlessend. Limoncello is een citroenlikeur van Italiaanse oorsprong. Het wordt vaak geserveerd in een klein likeurglaasje na de maaltijd  omdat het goed zou zijn voor de spijsvertering. Als cocktail is het de laatste jaren een hit in Italië. Alle ingrediënten en ook het glas moeten koud zijn. Limoncello ligt zelfs vaak in het vriesvak. Ik dronk de cocktail met een takje basilicum, maar vaker nog wordt hij met een takje munt geserveerd.

Lees meer
Dessert - 21 juni 2023

Risotto dolce fresco con sciroppo d’arancia

Deze gekoelde luchtige zoete risotto met verse sinaasappelstroop maakte ik als onderdeel van een “tea tafel” voor ons verjaardagsfeest pasgeleden. Risotto dolce fresco con sciroppo d'arancia is eigenlijk een koude rijstebrij. Heel makkelijk te maken - in grote of kleine hoeveelheden – en (handig voor zo’n gelegenheid) ook wel een dag of twee van te voren. Ik had zo’n 48 mini porties nodig, maar hier geef ik het recept voor 16 kleine bakjes. Als je de risotto dolce fresco als toetje eet kun je het recept halveren of globaal door drieën delen.

Lees meer
Bijgerecht - 5 december 2022

Flower sprouts aglio & olio

Deze flower spruiten zijn heerlijk om als bijgerecht te serveren bij een hoofdgerecht van gevogelte of vlees. Of als een onderdeel van een vegetarische schotel. Serveer op een zalvige puree van pastinaak of aardappel als tussengerecht. Ook verrassend met orzo pasta en tomatensaus.

Lees meer
Hoofdgerecht - 3 november 2022

Pizzoccheri – Winterse boekweitpasta met groene kool en zoete aardappel

Vorige week zat ik heerlijk te bladeren in mijn kookboeken om inspiratie op te doen voor mijn recept voor deze week. In ons eigen kookboek LEKKER Havermout! Quinoa! en meer… , dat Nelleke en ik nu al weer 8 jaar geleden schreven, viel mijn oog op het recept voor Pizzoccheri! Een hartverwarmend eenpansgerecht dat je eigenlijk alleen nog tegenkomt in de grensstreek van Noord-Italië en Zwitserland. Je maakt Pizzoccheri van boekweitpasta, winterse groenten die voorhanden zijn, aardappel, boekweitpasta en Italiaanse kaas. Heerlijk voor als het echt kouder gaat worden. Kortom,  echt een recept om je eigen draai aan te geven.

Lees meer
Bijgerecht - 17 mei 2022

Courgettekoekjes

Kleine pannenkoekjes met groenten. Die kun je de hele dag wel eten: als ontbijt, lunch, als vleesvervanger bij het avondeten of mee in het trommeltje naar school. Maak een beslag en roer er restjes groenten door, prei, lente-ui, maïskorrels, courgette en eventueel kruiden.

Lees meer
Voorgerecht - 1 maart 2022

Bloemkool met ansjovissaus, verse spinazie en paprikapoeder

Bloemkool is sinds jaar en dag de populairste groente van Nederland. Met deze ansjovissaus en spinazie wordt het een spannend, lekker en simpel voorgerecht.

Lees meer
gastauteur - 3 december 2020

De perfecte spaghetti alla carbonara

Door Eke Mariën van De kunst van het koken van spaghetti alla carbonara is de kunst van het weglaten en goed timen. Op internet zijn duizenden recepten te vinden van carbonara met de meest uiteenlopende ingrediënten. Vooral op zuivelgebied leven receptschrijvers zich uit, naast Parmezaanse kaas tref je bijvoorbeeld versies met slagroom of crème fraîche. Helemaal niet nodig. de succesfactoren de juiste ingrediënten, niet meer dan 5 al dente pasta een smeuïge saus van net gestolde eieren (baveux) direct opeten Voor spaghetti alla carbonara heb je pasta, eieren, Parmezaanse kaas, spek en olijfolie nodig. Niet meer, niet minder. Ten eerste de pasta. Italianen gebruiken spaghetti of bucatini. Omdat er een saus van eieren door de pasta gaat kun je volstaan met de meest simpele pasta van harde tarwe, de zogenaamde pasta all’uovo is niet nodig. Met de eieren die door de hete pasta worden geroerd kun je variëren in hoeveelheid en samenstelling. Ik neem standaard een ei per 100 gram pasta. Maar in veel recepten tref je extra dooiers om de saus smeuïger en rijker te maken. Een prima idee als je vervolgens iets lekkers van de overgebleven eiwitten maakt. Niks weggooien natuurlijk. Over de kaas die in carbonara gaat, is iedereen het eens: Parmezaanse kaas, ca. 30 gram per 100 gram pasta. Wel zelf raspen! Wat betreft het spek neem je het beste wat je kunt krijgen. Dat is achtereenvolgens Italiaans wangspek (guanciale) of Italiaans buikspek (pancetta). Maar met gewone Hollandse gerookte spekblokjes kun je ook heerlijke carbonara maken. Tot slot de olijfolie: een neutrale olie werkt het best. De pasta kook je in ruim kokend water. Neem voor elke 100 gram pasta 1 liter water en 10 gram zout. Veel water is nodig om de temperatuur van het water hoog te houden als de pasta erin gaat. Alleen bij een hoge temperatuur (minimaal 90 °C) krijgt pasta een goede beet, omdat de gluteneiwitten dan een steviger netwerk kunnen vormen. Zout helpt bij de versteviging van dit glutennetwerk en is daarmee de beste toevoeging aan het pastawater tegen het plakken van de pasta. Gebruik geen olie in het kookwater. Het laagje olie aan het oppervlak van de gare pasta voorkomt dat de saus zich eraan hecht. Zodra de pasta al dente is, dus gaar vanbuiten en nog een beetje stevig vanbinnen, moet hij na het afgieten met wat kookwater en olijfolie terug op het vuur. De pasta moet heet genoeg zijn om de rauwe eieren te laten stollen. Vervolgens meng je de pasta door de losgeklopte eieren (niet andersom). Door de hete pan garen de eieren te snel en krijg je korreltjes gestold ei aan je pasta, dat is nu juist niet de bedoeling. De eieren moeten net gaar zijn en liefst nog zacht, baveux, zoals bij een goede Franse omelet. Tot slot het allerbelangrijkste, zorg ervoor dat iedereen aan tafel zit als je de pasta afmaakt. Want voor elke pasta geldt: direct opeten. En voor carbonara misschien nog wel het meest.

Lees meer
Lunch - 19 oktober 2020

Geroosterde bospeen en radicchio salade

Deze salade is vegetarisch en vegan als je ahornsiroop gebruikt in plaats van honing. Deze salade heeft één van de lekkerste dressings uit het boek. De pijnboompitten geven deze vinaigrette een plantaardige romigheid maar de sinaasappel en dille bovenop de wortels maken het lekker fris. Oog verblindend als hij is, doet deze salade het goed als indrukwekkend gerecht tijdens een etentje.

Lees meer
Hoofdgerecht - 13 januari 2020

Risotto met paddenstoelen en pompoen

Risotto… daar kun je me voor wakker maken! Heerlijk comfortfood, dat deze sombere januarimaand wat gezelliger maakt. Deze winterse risotto maakte ik de eerste week van dit nieuwe jaar met restjes die na de kerstweek nog over waren. En ook deze risotto bewijst maar weer eens dat je met restjes altijd weer iets lekkers maakt. Deze risotto is heerlijk romig en heeft door de gedroogde paddenstoelen toch ook een vleugje pit. Het geheim van een mooi romige risotto zit hem in echt goede risottorijst als aborio. Risottorijst heeft een bijna ronde korrel, die voor het romige mondgevoel zorgt en toch ook nog beet heeft. Ik heb deze risotto volgens Italiaans gebruik op het laatst verrijkt met roomboter en Parmezaanse kaas. Maar het kan ook zonder! De gedroogde paddenstoelen en paddenstoelenbouillon geven dezelfde ‘umami hint’ als de pittige Parmezaanse kaas. Een heerlijk vegan alternatief!

Lees meer
Barbecue - 6 mei 2019

Aspergesalade met walnootolie

Aspergesalade met walnootolie heb ik gemaakt van heel dun geschaafde rauwe asperges. Lekker knapperig van structuur en op smaak gebracht met intense walnootolie ( die van Augustin’s), verse kervel en een sinaasappel waarvan ik zowel wat geraspte schil als het verse sap heb gebruikt. Het sap kun je ook eerst een beetje inkoken op een hoog vuur, waardoor de smaak nog dieper wordt.  Voor-lunch- of brunchgerecht voor 4 personen Bereidingstijd ca. 20 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht - 1 april 2019

Pasta met ossenstaart ragout

Ossenstaart? Pfff, beetje ouderwets en wel een erg lang recept. Dat klopt, maar ook een recept waar 2,5 uur oventijd in zit en makkelijk te maken is. Hoe lang geleden is het niet dat je een recept met ossenstaart maakte. Ga met dit recept even terug naar vroeger. Het vergt inderdaad wat tijd, maar… het gerecht is ideaal van te voren te maken omdat de ossenstaart ragout zeker 4 dagen in de koelkast bewaard kan worden. Opnieuw een recept voor als je eters krijgt en je toch net iets anders met je pasta wilt doen. Ik heb wel moeten zoeken naar de strozzapreti pasta. Helaas niet gevonden, maar ook met ziti was het al ongenadig lekker.  

Lees meer