Cooking method: Grillen

Hoofdgerecht - 14 december 2023

Miso zalm

Een klein feestje is dit gerecht altijd voor mij. Zeker met mijn zelfgemaakte miso. Houd er rekening mee dat de zalm 1 tot 2 uur in de koelkast moet marineren. Als je graag Japans kookt, zorg er dan voor dat je deze 4 basis ingrediënten in huis hebt. Ze komen bijna in elk Japans gerecht voor. Dat zijn: mirin (zoete rijstwijn), Japanse sojasaus, sake (Japanse wijn) en rijstazijn (azijn gemaakt van rijst). Vaak heb je maar een eetlepel nodig, je kunt er behoorlijk wat gerechten mee bereiden.  

Lees meer
19 oktober 2022

Gegrilde shiitake als voorgerecht

Ideaal voor op de borrelplank, maar als voorgerecht bij een uitgebreide kerstmaaltijd past dit gerecht bijna overal bij. Het is eenvoudig, maar o zo lekker.  Nelleke at deze shiitakes in de sustainable brewery in het ‘no waste’ dorp Kamikatsu in Japan.

Lees meer
Hoofdgerecht - 7 oktober 2022

Pulpo tentakels van de grill

Bij de visman lag een hele pulpo en ik kon de verleiding niet weerstaan om daarmee aan de slag te gaan. De tentakels wilde ik vooral gebruiken voor de grill zoals ze dat lijken te doen bij de Tapasbar Català in de spui straat 299 in Amsterdam (heel fijn tapas adres!). Ik weet niet of zij de tentakels eerst voorkoken maar ik heb het niet gedaan en het was heerlijk. De rest van de Pulpo heb ik gebruikt voor een inktvissalade waarvoor ik binnenkort het recept zal geven. In plakjes gesneden kun je de gegrilde pulpo-tentakels als tapas of voorgerecht geven (je kunt ze in plakjes of in z’n geheel grillen). Met rijst en groenten of brood is het ook heel lekker als hoofdgerecht. 4-6 personen Bereidingstijd ca. 20 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht - 26 september 2022

Pulpo van de grill

Heerlijk als je op de vismarkt loopt en je ziet mooie pulpo met stevige tentakels liggen. Meteen kopen zeg ik. Het is niet veel werk om er iets lekkers van te maken. Als ik op een menukaart met tapas pulpo zie staan, ben ik de eerste die dat bestelt en kan niet wachten tot het bordje voor me staat. Nelleke van Lindonk

Lees meer
Brunch - 12 juni 2022

Korenaren met hazelnoten, granaatappelmelasse en labneh

Foto: Henk Brandsen Amsterdam Boodschappen doen op de markt is zó leuk. Vooral als je dan van die onverwachte lekkernijen vindt zoals zacht groene korenaren. Dat gebeurde me van de week op de vrijdagse markt bij mij in Amstelveen. Bij de paddenstoelenkraam notabene. Ik moest er zijn om voor foodstyling de eerste boleten van het seizoen te halen, maar dit terzijde. Die korenaren hebben wel iets weg van de heel dunne wilde asperges die ik ooit in Italië heb gegeten. Erg lekker en ik besloot ze ’s avonds direct klaar te maken als voorgerecht voor vrienden die even meeaten. Een beetje op de manier waarop ik ook groene asperges wel serveer. Met Labneh (soort hartige hangop) granaatappelmelasse en geroosterde hazelnoten (ook van de markt). Asperges rooster ik eerst op de BBQ of grillplaat maar de korenaren zijn wat subtieler van smaak en die smaak zou je daardoor verliezen. Dus die heb ik gestoomd. De Labneh had ik al staan dus ik was zo klaar. En wat lekker! Voorgerecht voor 4 personen Bereidingstijd 6-7 minuten + een uurtje laten uitlekken

Lees meer
Tapas - 20 februari 2019

Bruschetta met aubergine tournedos

Deze bruschetta met aubergine tournedos; dikke plakken geroosterd brood met gegrilde dikke plakken aubergine is heerlijk. Met een dikke Italiaanse tomatensaus nog veel lekkerder, op deze manier zet je een heerlijk veganistisch lunchgerecht met veel smaak en bite op tafel. Je kunt dit gerecht serveren met rucola of mizuna slablaadjes. Door Parmezaanse kaas er boven te schaven wordt het een vegetarisch gerecht.

Lees meer
Barbecue - 21 oktober 2018

Hele roodbaars in de oven met paprika-, noten en olijven

foto Willem Bouman Voor een “photo shoot” had ik van de week 5 hele roodbaarzen nodig. Prachtvissen.. en lekker! Aan het einde van de dag was er genoeg om het hele team er één mee naar huis te geven. Heerlijk en iedere vis groot genoeg voor een maaltje voor 4 personen. Als bereidingstip gaf ik ze onderstaand recept mee. Het is zo makkelijk: snel even vullen met wat kruiden en citrus, smaakmakers erover en dan 20-30 minuten in de voorverwarmde oven garen. Fotograaf Lynn van Woudenbergh wilde weten of het ook in een afgesloten bbq zoals de nieuwe Black Bastard van haar man kon. En ja hoor dat is juist extra lekker! Zowel in de oven als in de afgesloten barbecue garen is een ideale manier om de roodbaars en andere hele vissen te bereiden en zo de volle vissmaak optimaal tot z’n recht te laten komen. Zelf vind ik het lekker om deze roodbaars te combineren met haricots verts en rijst. Voorbereidingstijd 10 minuten + 20-30 minuten in de oven Hoofdgerecht voor ca. 4 personen

Lees meer
Maaltijdsoep - 17 september 2018

Gedroogde cannellini bonen in bouillon op knoflooktoast

Dit recept wil ik al heel lang uitproberen vanwege 1 ingrediënt, te weten: 100 g korst van Parmezaanse kaas. Zo’n ingrediënt intrigeert me dan behoorlijk, want wat doet dit met het gerecht. Toen ik gisteren dan ook bij de kaaswinkel van Johan in het dorp was, vroeg ik hem of hij wel eens korsten van de Parmezaanse kaas over had. Ik kwam op een meer dan goed moment, want hij wilde de grote Parmezaanse kaas net aansnijden om er kleine stukken vanaf te snijden. ‘Daar laat ik altijd aan een kant de korst zitten, als er aan de andere kant ook een zit, haal ik die weg. Anders wordt het teveel korst’ Ik naar huis met mijn Parmezaanse korst en aan de slag met de bonen. Eerst in de week zetten natuurlijk, maar de volgende dag kon ik het recept maken. Het resultaat was perfect. Door de korst werd de saus wat romiger, maar vooral die heerlijke geur die het gerecht bij het koken verspreidde, beloofde al veel goeds.  

Lees meer
Hoofdgerecht - 14 mei 2018

Kipsaté met pindasaus, sateh ajam

Als ik tijd heb maak ik zelf kipsaté met pindasaus bij de bami of nasi. Zoveel lekkerder dan de kant en klaar gekochte spiesjes. En natuurlijk serveer ik hem met een homemade pindasaus. 't Is geen slanke saus, zo'n pindasaus met kokosmelk, maar lekker dat hij is… Zo af en toe moet dat ook kunnen. Voor 12 stokjes Bereidingstijd: ± 40 minuten (inclusief ± 30 minuten marineren)

Lees meer
Barbecue - 22 juli 2017

Boven houtskool geroosterd vlees

Het is weer tijd voor de beste barbecue tips. Een stukje vlees grillen is makkelijk, snel en gezellig ook voor op door de weekse dag. Met een groot stuk vlees maak je in het weekend er een feestje van.

Lees meer
Hoofdgerecht - 27 april 2017

Geroosterde lamskoteletjes met zuringsaus

4 4 dubbele lamskoteletjes 1-2 el sherryazijn of wittewijnazijn 3 el olijfolie 100 g jonge zuringblaadjes 1 grote teen knoflook, fijngehakt 1 sjalotje, gesnipperd 1-2 tl vloeibare honing 200 ml slagroom 1 el roomboter staafmixer Wrijf de lamskoteletjes in met zout, versgemalen zwarte peper, sherry-azijn en totaal 2 eetlepels olijfolie. Laat de lamskoteletjes zo op

Lees meer
Brunch - 30 december 2016

Sandwich met geroosterde paprika, zalm en ei

Voor een lekker lunch of brunchbroodje neem je zuurdesem boterhammen die je belegd met repen geroosterde paprika, gerookte zalm en een zachtgekookt ei. Samen met een lik goede mayonaise en wat tuinkers heb je een heerlijke (zondagse) sandwich. lunch of brunchgerecht voor 2 personen bereidingstijd: 15 min.

Lees meer