Onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht!
Deze veelzijdige couscoussalade is perfect als smaakvol voorgerecht of lichte lunch. Voeg gegrilde coquilles, gamba’s, of paddenstoelen toe voor extra smaakbeleving. Voor een stevig hoofdgerecht combineer je deze couscoussalade met gegrilde kip, vis of een vegetarisch alternatief van de BBQ of grill. Voor een lichtere maaltijd, zoals lunch of voorgerecht, kun je het recept eenvoudig halveren.
Lees meerGeniet van de vismarkt en ontdek prachtige pulpo met stevige tentakels – een echte aanrader om meteen te kopen! Het bereiden van een heerlijke pulpo van de grill is eenvoudig en snel. Pulpo is een favoriet op menukaarten met tapas, en ik bestel het altijd als eerste. De smaakvolle tentakels maken elke tapaservaring compleet. Als je van inktvis houdt, is pulpo een aanrader voor een heerlijke maaltijd. Nelleke van Lindonk
Lees meerBij de visman ontdekte ik een prachtige pulpo, en ik kon niet weerstaan om ermee aan de slag te gaan. De tentakels zijn perfect voor de grill, geïnspireerd door de bereiding bij Tapasbar Català in de Spuistraat 299 in Amsterdam, een heel fijn adres voor tapas! Hoewel ik niet zeker weet of zij de tentakels eerst voorkoken, heb ik dat niet gedaan en het resultaat was heerlijk. De overige pulpo heb ik gebruikt voor een smaakvolle inktvissalade, waarvan ik binnenkort het recept zal delen. Gesneden in plakjes zijn de gegrilde pulpo-tentakels ideaal als tapas of voorgerecht. Ze kunnen ook in hun geheel gegrild worden en geserveerd met rijst, groenten, of brood voor een verrukkelijk hoofdgerecht. 4-6 personen Bereidingstijd ca. 20 minuten
Lees meerDorade is een ideale vis om op de barbecue of onder je ovengrill te bereiden. Eenvoudig, zo klaar en super smakelijk. Het visvlees komt ook heel makkelijk los van de graat dus ook voor de onwennige viseter is het een traktatie.
Lees meerIk was nog maar 11 toen mijn vader het tijd vond om mij oesters te leren eten. Rauw met een glas wijn ernaast. Het viel niet mee want zowel de rauwe oesters als de zeer droge witte wijn (zeker van topkwaliteit al weet ik echt niet meer wat het is geweest) vond ik vreselijk. Maar het was een eerste stap op weg naar verrukking! Na die prille glibberige jongens bedacht mijn vader dat het beter was voor mijn leerproces en potentiële appreciatie, om me te laten wennen aan gebakken en in de oven gegaarde oesters. Een schot in de roos. Sinds die tijd droom ik van het eten van oesters, rauw zo uit zee, met traditionele rode wijn azijn en sjalotje, met Japanse dressing met sojasaus, wasabi en sesam, gegratineerd met spinazie en Parmezaanse kaas en met bloedsinaasappelsaus (in het seizoen!) uit de oven waarvoor hier het recept dat behoort tot een van zijn ultieme verleiders.
Lees meerEen klein feestje is dit gerecht altijd voor mij. Zeker met mijn zelfgemaakte miso. Houd er rekening mee dat de zalm 1 tot 2 uur in de koelkast moet marineren. Als je graag Japans kookt, zorg er dan voor dat je deze 4 basis ingrediënten in huis hebt. Ze komen bijna in elk Japans gerecht voor. Dat zijn: mirin (zoete rijstwijn), Japanse sojasaus, sake (Japanse wijn) en rijstazijn (azijn gemaakt van rijst). Vaak heb je maar een eetlepel nodig, je kunt er behoorlijk wat gerechten mee bereiden.
Lees meerIdeaal voor op de borrelplank, maar als voorgerecht bij een uitgebreide kerstmaaltijd past dit gerecht bijna overal bij. Het is eenvoudig, maar o zo lekker. Nelleke at deze shiitakes in de sustainable brewery in het ‘no waste’ dorp Kamikatsu in Japan.
Lees meerFoto: Henk Brandsen Amsterdam Boodschappen doen op de markt is zó leuk. Vooral als je dan van die onverwachte lekkernijen vindt zoals zacht groene korenaren. Dat gebeurde me van de week op de vrijdagse markt bij mij in Amstelveen. Bij de paddenstoelenkraam notabene. Ik moest er zijn om voor foodstyling de eerste boleten van het seizoen te halen, maar dit terzijde. Die korenaren hebben wel iets weg van de heel dunne wilde asperges die ik ooit in Italië heb gegeten. Erg lekker en ik besloot ze ’s avonds direct klaar te maken als voorgerecht voor vrienden die even meeaten. Een beetje op de manier waarop ik ook groene asperges wel serveer. Met Labneh (soort hartige hangop) granaatappelmelasse en geroosterde hazelnoten (ook van de markt). Asperges rooster ik eerst op de BBQ of grillplaat maar de korenaren zijn wat subtieler van smaak en die smaak zou je daardoor verliezen. Dus die heb ik gestoomd. De Labneh had ik al staan dus ik was zo klaar. En wat lekker! Voorgerecht voor 4 personen Bereidingstijd 6-7 minuten + een uurtje laten uitlekken
Lees meerDeze bruschetta met aubergine tournedos; dikke plakken geroosterd brood met gegrilde dikke plakken aubergine is heerlijk. Met een dikke Italiaanse tomatensaus nog veel lekkerder, op deze manier zet je een heerlijk veganistisch lunchgerecht met veel smaak en bite op tafel. Je kunt dit gerecht serveren met rucola of mizuna slablaadjes. Door Parmezaanse kaas er boven te schaven wordt het een vegetarisch gerecht.
Lees meerfoto Willem Bouman Voor een “photo shoot” had ik van de week 5 hele roodbaarzen nodig. Prachtvissen.. en lekker! Aan het einde van de dag was er genoeg om het hele team er één mee naar huis te geven. Heerlijk en iedere vis groot genoeg voor een maaltje voor 4 personen. Als bereidingstip gaf ik ze onderstaand recept mee. Het is zo makkelijk: snel even vullen met wat kruiden en citrus, smaakmakers erover en dan 20-30 minuten in de voorverwarmde oven garen. Fotograaf Lynn van Woudenbergh wilde weten of het ook in een afgesloten bbq zoals de nieuwe Black Bastard van haar man kon. En ja hoor dat is juist extra lekker! Zowel in de oven als in de afgesloten barbecue garen is een ideale manier om de roodbaars en andere hele vissen te bereiden en zo de volle vissmaak optimaal tot z’n recht te laten komen. Zelf vind ik het lekker om deze roodbaars te combineren met haricots verts en rijst. Voorbereidingstijd 10 minuten + 20-30 minuten in de oven Hoofdgerecht voor ca. 4 personen
Lees meerDit recept wil ik al heel lang uitproberen vanwege 1 ingrediënt, te weten: 100 g korst van Parmezaanse kaas. Zo’n ingrediënt intrigeert me dan behoorlijk, want wat doet dit met het gerecht. Toen ik gisteren dan ook bij de kaaswinkel van Johan in het dorp was, vroeg ik hem of hij wel eens korsten van de Parmezaanse kaas over had. Ik kwam op een meer dan goed moment, want hij wilde de grote Parmezaanse kaas net aansnijden om er kleine stukken vanaf te snijden. ‘Daar laat ik altijd aan een kant de korst zitten, als er aan de andere kant ook een zit, haal ik die weg. Anders wordt het teveel korst’ Ik naar huis met mijn Parmezaanse korst en aan de slag met de bonen. Eerst in de week zetten natuurlijk, maar de volgende dag kon ik het recept maken. Het resultaat was perfect. Door de korst werd de saus wat romiger, maar vooral die heerlijke geur die het gerecht bij het koken verspreidde, beloofde al veel goeds.
Lees meerAls ik tijd heb maak ik zelf kipsaté met pindasaus bij de bami of nasi. Zoveel lekkerder dan de kant en klaar gekochte spiesjes. En natuurlijk serveer ik hem met een homemade pindasaus. 't Is geen slanke saus, zo'n pindasaus met kokosmelk, maar lekker dat hij is… Zo af en toe moet dat ook kunnen. Voor 12 stokjes Bereidingstijd: ± 40 minuten (inclusief ± 30 minuten marineren)
Lees meer