Onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht!
Voor Paul, mijn man was het pas echt voorjaar als er weer raapstelen waren. Hij was er gek op! Zeker als ik er een stamppotje van maakte. De combinatie met knolselderij is heerlijk, die is ook minder zwaar, bevat minder koolhydraten dan aardappel en de smaak gaat heel goed samen met die van de raapsteeltjes. Ook de smaak van fenegriek in de geitenkaas is heel fijn in deze stamppot. Hoofdgerecht voor 4 personen Voorbereidingstijd ca. 5 minuten, bereidingstijd ca. 20 minuten
Lees meerVisballetjes maak ik meestal als vulling in een oosters soepje, waarin ik ze dan laat garen. Net zoals in dit stoomgerecht gaat dat heel snel, ze zijn in een paar minuten klaar. Het is heel makkelijk om deze balletjes te maken - van allerlei soorten (duurzame) vis - en je kunt ze telkens anders kruiden. Met sambal en koriander, met kerrie en kokos, peper&zout en verse dille, kervel of bieslook, mosterd en peterselie… je kunt er echt alle kanten mee op. De sesamdressing die in dit recept over de balletjes en bimi gaat, is een variant op een Japanse sesamdressing die ik voor het eerst proefde toen ik te gast was op het schiereiland Izu (ten zuiden van Tokio). Zo lekker! Hoofdgerecht voor 4 personen Voorbereidingstijd ca. 20 minuten, bereiding ca. 10 minuten
Lees meerWat mij betreft moeten ingrediënten zoveel mogelijk biologisch zijn. Ontbeende biologische kippendijen zijn niet overal verkrijgbaar, maar mijn poelier ontbeendt ze even voor me als ik er om vraag. Aan de lijn (zie weekmenu): Maak er doperwtjes gemengd met even gebakken preiringetjes bij. Geen aardappels, rijst, pasta etc.! Hoofdgerecht voor 4 personen Voorbereidingstijd ca. 5 minuten + een paar uur of een dagje marineren, bereidingstijd ca. 30 minuten
Lees meerLamsschouder met venkelzaad is voor mij het allerlekkerst als die heel langzaam in de oven wordt gegaard. Ik had Iers zuiglam. De venkelzaadjes, die ik eigenlijk had gekregen om thee van te zetten, zaten nog aan de schermen, dus die heb ik er ook bijgedaan. Gewoon uit een potje is venkelzaad ook heel lekker. Er zit vrij veel bot in zo’n schoudertje en voor vier personen is één echt te weinig. Dan ga je elkaar zo aan zitten kijken… Ik heb er dan ook twee klaargemaakt. Het restje was de volgende dag bijna nog lekkerder! Hoofdgerecht voor 4-6 personen Voorbereidingstijd ca. 10 minuten + 30 minuten op temperatuur komen, ovenbereidingstijd 2½ uur
Lees meerWat zijn asperges toch lekker! Traditioneel, met ham en ei, met gerookte zalm, garnalen of zoals in dit recept, met gesmolten boerenboter met ragfijn gesneden zuring erdoor en krokante zuringcrackers van filodeeg (haal filodeeg bij Turkse of Marokkaanse winkels, die is meestal veel beter en lekkerder, dan die je in de meeste supermarkten vindt). Jonge zuring kun je in het wild plukken, maar er is tegenwoordig ook gekweekte zuring verkrijgbaar. Hoofd-, brunch- of lunchgerecht voor 4 personen Voorbereiding ca. 25 minuten + bereiding ca. 20 minuten
Lees meerSpareribs vind ik heerlijk en ze zijn eigenlijk heel makkelijk zelf te maken. Ze worden voorgegaard in water, dat duurt weliswaar even, maar je hoeft er niet echt bij te blijven. Je kunt dat al een dag of zelfs 2 dagen van tevoren doen. De afwerking is ook heel makkelijk, nadat de ribbetjes zijn bestreken met de duivelse BBQ-saus gaan ze even de oven in, dat is alles. Ook lekker voor op de BBQ! Hoofdgerecht voor 4 personen Voorbereidingstijd ca. 20 minuten + 1- 1½ uur koken, bereiding 5 minuten + 20 minuten in de oven
Lees meerDeze schattige lammetjes zijn natuurlijk heel leuk om met Pasen te maken maar ook op de woensdagmiddag of voor een verjaardagspartijtje een groot succes. Doordat er weinig boter wordt gebruikt smaken deze lammetjes het lekkerst als je ze direct na het maken opeet. Bewaar je ze langer dan drogen ze wat uit. Voor 12 stuks Bereidingstijd: ca. 1 uur Oventijd: ca. 20 minuten
Lees meerMet dit zelfgemaakt extra gevulde paasbrood zet je iets bijzonders op tafel. Het is bovendien goed van tevoren te bereiden. Vries het afgekoelde brood, verpakt in een diepvrieszak in en ontdooi het buiten de koelkast. Bestrijk de stol vlak voor het serveren met gesmolten boter en bestuif met poedersuiker. Voor 1 brood Bereidingstijd: ca. 40 minuten Rijstijd: 2 uur Oventijd: ca. 45 minuten
Lees meerDeze geroosterde aardappels noem ik mijn ‘wollige’ aardappeltjes. Als je ze een keer gemaakt en gegeten hebt weet je waarom! Het geheim zit hem in het type aardappel, ik gebruik bij voorkeur kruimige aardappels en Eigenheimers zijn mijn favoriet en het feit dat je ze voordat je ze gaat roosteren helemaal moet laten afkoelen. Bijgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: 35 minuten
Lees meerBoerenkool wordt in Nederland over het algemeen in de winter gegeten. Met het laatste beetje uit de moestuin maak ik dit ovengerecht en combineer ik onze oude vertrouwde boerenkoolstamppot met mediterrane ingrediënten als tomaat en mozzarella. De buffelmozzarella is trouwens afkomstig van Nederlandse bodem! Hoofdgerecht voor 4 personen Bereidingstijd: ca. 35 minuten
Lees meerMet deze soep met daslook zet je het voorjaar op tafel. Kun je niet aan daslook komen gebruik dan fijngesneden bieslook of ragdunne bosuiringetjes. Serveer deze eenvoudig te maken soep ook eens als amusesoepje in een glaasje met een klein kaasstengeltje erop. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: 25 minuten
Lees meerIn het jaar van de boon mag ook deze week een gerecht met bonen niet ontbreken. Met dit recept kun je lekker variëren. Kijk in je koelkast en ga aan de slag. Geen paprika in huis, neem dan kleine bloemkoolroosjes. De sperziebonen kun je eenvoudig vervangen door in stukjes gesneden snijbonen of haricots verts. Of maak de salade met broccoli en wortelplakjes. Zo zet je telkens weer een andere salade op tafel. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: ca. 20 minuten
Lees meer