Paasstol

Paasstol

Met dit zelfgemaakt extra gevulde paasbrood zet je iets bijzonders op tafel. Het is bovendien goed van tevoren te bereiden. Vries het afgekoelde brood, verpakt in een diepvrieszak in en ontdooi het buiten de koelkast. Bestrijk de stol vlak voor het serveren met gesmolten boter en bestuif met poedersuiker.

Voor 1 brood
Bereidingstijd: ca. 40 minuten
Rijstijd: 2 uur
Oventijd: ca. 45 minuten

Bereidingswijze

  1. Doe de bloem in een ruime kom, strooi het zout langs de rand vaan de kom. Maak een flinke kuil in het midden van de bloem. Verkruimel de gist erboven en schenk er de helft van de lauwe melk in. Los de gist al roerende op en roer zoveel van de omringende bloem mee tot een dik deeg ontstaat.
  2. Laat de kom afgedekt 15 minuten staan en het ‘zetsel’ rijzen. Smelt 75 g van de boter en laat hem afkoelen. Boen de citroen schoon onder stromend water en rasp de gele schil dun af. Voeg de afgekoelde boter met de rest van de melk, de citroenrasp en de basterdsuiker toe en kneed alles met de mixer met deeghaken tot een soepel deeg.
  3. Laat het deeg in de met huishoudfolie afgedekte kom op een lauwwarme tochtvrije plaats in ca. 1 uur rijzen tot het tweemaal zo hoog geworden is.
  4. Kneed het deeg op een met bloem bestoven aanrecht goed door en druk het uit tot een rechthoekige lap. Strooi de krenten, rozijnen, cranberry’s en de noten erover en kneed alles goed door. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een ovale lap. Vorm van het amandelspijs een rol ± 2 cm korter dan de deeglap. Leg de rol op het deeg. Vouw een zijde van het deeg over de spijsrol heen, rol het deeg op en druk het vast.
  5. Leg de stol op een met bakpapier bekleed bakblik en laat het afgedekt met een huishoudfolie in ca. 45 minuten rijzen. Verhit intussen de oven voor tot 200 °C. Bak de stol in de voorverwarmde oven in ± 40 minuten lichtbruin en gaar. Laat het brood op een rooster afkoelen. Smelt de rest van de boter en bestrijk het afgekoelde brood ermee. Wacht 15 minuten en bestuif het brood dik met poedersuiker.

Paasstol

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer