Asperges met zuringboter en zuringcrackers

Asperges met zuringboter en zuringcrackers

Wat zijn asperges toch lekker! Traditioneel, met ham en ei, met gerookte zalm, garnalen of zoals in dit recept, met gesmolten boerenboter met ragfijn gesneden zuring erdoor en krokante zuringcrackers van filodeeg (haal filodeeg bij Turkse of Marokkaanse winkels, die is meestal veel beter en lekkerder, dan die je in de meeste supermarkten vindt). Jonge zuring kun je in het wild plukken, maar er is tegenwoordig ook gekweekte zuring verkrijgbaar.

Hoofd-, brunch- of lunchgerecht voor 4 personen

Voorbereiding ca. 25 minuten + bereiding ca. 20 minuten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Smelt de boter zonder dat deze bruin wordt. Knip de filodeeg-vellen in 8 gelijke stukken. Bestrijk 4 vellen dun met boter. Bestrooi ze met grof gemalen peper en leg op elk 3 mooie blaadjes zuring. Bedek met de andere filodeeg-vellen. Leg ze op een bakplaat, bestrijk ze met boter en bak de zuring crackers in de oven in een paar minuten lichtbruin en knapperig. Let op want dat kan snel gaan! Laten afkoelen.
  3. Schil de asperges met een dunschiller en breek de stugge onderkanten eraf. Bewaar schillen en onderkanten eventueel voor aspergebouillon*. Breng de asperges in ruim koud water met wat zout aan de kook. Kook ze in 15-20 minuten gaar.
  4. Snijd in de tussentijd de rest van de zuring in rag fijne reepjes. Verwarm de rest van de gesmolten boter met de zuring. Voeg de wijn of versjus en naar smaak wat zout en peper toe. Heel even laten pruttelen.
  5. Schep de asperges uit het vocht en laat uitlekken. Bewaar het vocht eventueel voor aspergebouillon*. Verdeel de asperges over 4 warme borden, schep de zuringboter erover en leg de crackers erop. ®José van Mil

Tip: Lekker met warm gerookte zalm en/of aardappelpuree met gemalen amandelen erdoor.

*Breng de schillen etc. in het kookvocht aan de kook, kook ca. 20 minuten op een laag vuur en laat, in het vocht, afkoelen. Zeef en gebruik de asperge“bouillon” als basis voor een soepje.

Asperges met zuringboter en zuringcrackers

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer