Visballetjes maak ik meestal als vulling in een oosters soepje, waarin ik ze dan laat garen. Net zoals in dit stoomgerecht gaat dat heel snel, ze zijn in een paar minuten klaar. Het is heel makkelijk om deze balletjes te maken – van allerlei soorten (duurzame) vis – en je kunt ze telkens anders kruiden. Met sambal en koriander, met kerrie en kokos, peper&zout en verse dille, kervel of bieslook, mosterd en peterselie… je kunt er echt alle kanten mee op. De sesamdressing die in dit recept over de balletjes en bimi gaat, is een variant op een Japanse sesamdressing die ik voor het eerst proefde toen ik te gast was op het schiereiland Izu (ten zuiden van Tokio). Zo lekker!
Hoofdgerecht voor 4 personen
Voorbereidingstijd ca. 20 minuten, bereiding ca. 10 minuten
Bereidingswijze
- Rooster voor de dressing het sesamzaad in een droge koekenpan op een matig vuur in een paar minuutjes lichtbruin. Geregeld roeren! Laten afkoelen. Maal het sesamzaad met de sojasaus in de beker van een staafmixer, grof. Roer de sesamolie, mayonaise, 1 el koud water en naar smaak rijstazijn erdoor. Direct gebruiken of (nog lekkerder) laat de saus een dagje in de koelkast staan, zodat de smaak zich mooi kan ontwikkelen.
- Maal de zalmfilet en garnalen in een keukenmachine of met de staafmixer fijn. Hak de kervel fijn. Meng het visgehakt goed met de maïzena, sambal, 1 tl versgemalen peper, 1½-2 tl zout en de kokosolie. Vorm er met natte handen 20-24 kleine balletjes van.
- Leg de bimi met de visballetjes in een stoommand. Plaats de mand boven een laag kokend water en dek af met een deksel. Stoom de bimi en balletjes in 5-6 minuten gaar.
- Verdeel de bimi en balletjes over 4 warme borden en schep de dressing erover. ®José van Mil
Tip: Lekker met rijstnoedels of rijst.