Spareribs vind ik heerlijk en ze zijn eigenlijk heel makkelijk zelf te maken. Ze worden voorgegaard in water, dat duurt weliswaar even, maar je hoeft er niet echt bij te blijven. Je kunt dat al een dag of zelfs 2 dagen van tevoren doen. De afwerking is ook heel makkelijk, nadat de ribbetjes zijn bestreken met de duivelse BBQ-saus gaan ze even de oven in, dat is alles. Ook lekker voor op de BBQ!
Hoofdgerecht voor 4 personen
Voorbereidingstijd ca. 20 minuten + 1- 1½ uur koken, bereiding 5 minuten + 20 minuten in de oven
Bereidingswijze
- Snijd van elk ribbetje aan de bovenkant een stukje vlees (2-3 cm) los van het bot, zo krijg je na de bereiding een stuk kaal bot waaraan je de spareribs kunt vasthouden. Leg de spareribs in een diepe pan, zet ze onder koud water en voeg ca. 1 el zout toe. Breng op een hoog vuur aan de kook en laat het vlees in 1–1½ uur gaar worden (het vlees is dan zacht en het valt nog net niet van het bot). Laten afkoelen in het vocht of direct afmaken.
- Pel ondertussen voor de duivelse BBQ-saus de teentjes knoflook en pers ze fijn. Meng met de ketchup, basterdsuiker, komijn, gemberpoeder, cayennepeper naar smaak (hoe meer hoe heter).
- Verwarm de oven vóór op 200°C.
- Bedruppel de grote bakplaat van de oven met wat olie. Dep de spareribs droog, bestrijk ze - met een kwast - met de duivelse BBQ-saus en leg ze naast elkaar op de bakplaat. Laat ze in de hete oven in ca. 20 minuten bruin worden.
- Haal in de tussentijd de blaadjes van de kruidentakjes. Verdeel de spareribs over borden en bestrooi ze met de kruiden. ®José van Mil
Tip: Lekker met gepofte aardappelen en gegrilde groenten. Dit recept kun je ook met lamsribbetjes maken!