Cooking method: Roosteren

Hoofdgerecht - 11 november 2016

Geroosterde bloemkool met rode rijst, paprikapesto en basilicumolie

Rode rijst is heel smaakvol en voedzaam in combinatie met geroosterde bloemkool, paprikapesto en basilicumolie zet je een bijzonder gerecht op tafel. Ik serveerde er lamsworstjes bij maar ook in combinatie met feta, verse geitenkaas of kip smaakt dit gerecht heerlijk. Kun je geen rode rijst krijgen gebruik dan zilvervliesrijst. Bereidingstijd: 45 minuten

Lees meer
Bijgerecht - 8 november 2016

Geroosterde gekruide pompoen

  De geur van kaneel en rozemarijn komt je tegemoet bij dit gerecht. Herfst in Amerika! Het seizoen is hier volop bezig en de soorten squash zijn in elke winkel en farmers market aanwezig. Butternut, delicata, kabocha, spaghetti, hubard en acorn squash, veel namen en soorten die wij in Nederland minder kennen. De namen zijn net zo gevarieerd als de kleuren en de mogelijkheden er iets mee te maken ook: gebakken, gevuld, geroosterd of gepureerd. De acorn squash – squash is van de pompoenfamilie - die ik voor dit recept gebruik, heeft de vorm van een eikel, is groen met een diameter van ca. 15-20 cm.  

Lees meer
Bijgerecht - 24 september 2016

Witlof, sinaasappel, anijs en kappertjes

Witlof smaakt heerlijk als de groente geroosterd of gegrild wordt. In combinatie met sinaasappel, anijs en het licht zilte van de kappertjes zet je een verrassend groentegerecht op tafel. Voor 4 personen Voorbereidingstijd: ca. 10 minuten Bereidingstijd: ca. 15 minuten

Lees meer
13 juli 2016

Gegrilde kip met sla

Echt een zondags gerecht van vroeger: mijn vader reeg 1 of 2 kippen aan het spit in de oven en die werden al draaiend bruin met een knapperig velletje. Mijn poelier grilt in overleg diverse soorten kip. Ideaal voor een drukke dag. Lekker met ouderwetse sla met een eitje en gebakken aardappels of frites volgens recept van Yolanda.

Lees meer
27 mei 2016

Andijviesalade met rode quinoa

Simpeler kan het eigenlijk niet. Door quinoa te mengen met een sla soort, zorg je voor een goed proteïne gehalte en eindeloos veel mogelijkheden om te variëren. De kleur van de quinoa kun je aanpassen aan de rest van de ingrediënten. De appel en hazelnoten maken de salade compleet. Als je quinoa kookt voor een gerecht, maak altijd wat meer en gebruik dat in een ander gerecht. Eigenlijk is het enige nadeel van quinoa, dat je na het eten wel even in de spiegel moet kijken om te zien of er iets tussen je tanden zit.

Lees meer
Vis - 27 mei 2016

Grote garnalen met mango

Ik ben dol op ‘fish taco’s, zoals de Amerikanen ze noemen. Een warme wrap gevuld met een visgerecht. De variatie van serveren is zo verschillend, dat ik elke keer weer nieuwsgierig ben hoe mijn bestelling op tafel gebracht wordt. De ene keer krijg je twee kleine wraps met een zeer simpel, maar heerlijke stukje vis en wat saus, een andere keer krijg je een grote overvolle wrap met vis en groente. Als je in Amerika bent, bestel het en laat je verrassen. Tja, en toen had ik geen wraps in huis, maar wel quinoa en heb ik de wrap vervangen voor rode quinoa. Een perfect alternatief, dus de keus is aan jou of met quinoa of op een wrap. Bewaar in ieder geval wat van de quinoa om morgen door de andijviesla te mengen.

Lees meer
Hoofdgerecht - 29 april 2016

Linzensalade met komkommer en Kaltbach

Twee weken geleden bezocht ik de culiperslunch. Een jaarlijks terugkerend evenement voor de culinair pers. We kunnen er proeven, ruiken, producten bekijken en praten met producenten over allerlei nieuwigheidjes in culiland. Elk jaar weer een inspirerende bijeenkomst! Na afloop krijg je fijne goodybag vol producten en achtergrondinformatie mee. Met onder anderen de linzen, gemengde bonen, olijfolie, peperolie en de Kaltbachkaas maakte ik deze salade. Bereidingstijd: 20 minuten Hoofdgerecht voor 2 personen

Lees meer
Hoofdgerecht - 29 april 2016

Kip met mandarijn en venkel

Ik ben fan van Ottolenghi, zijn boeken inspireren mij enorm. Al zijn de ellelange ingrediëntlijsten vaak de reden dat ik het gerecht niet precies zo maak als in het boek staat. Zo is dit gerecht een uitgeklede versie van zijn gebraden kip met clementines. Door gebruik te maken van kippendijen, de ingrediënten wat te reduceren en de marineertijd te skippen is het een wat toegankelijker gerecht geworden. Een heel fijn gerecht voor als je gasten krijgt want net als met stoofpotjes je hebt er tijdens het bereiden bijna geen omkijken naar. Voorbereidingstijd: 10 minuten Oventijd: 25 minuten Hoofdgerecht voor 4 personen

Lees meer
Hoofdgerecht - 29 april 2016

Aubergine met tahini en zeebaarsfilet

Enjoy de Enjoya, deze nieuwe rood-gele paprika ziet er prachtig uit, heeft en zoete smaak en mooi knapperig en vlezig vruchtvlees. En het leuke is dat deze paprika toevallig is ontstaan, een prachtig cadeautje van moeder natuur! Op www.enjoya.com kun je meer lezen. Voorbereidingstijd: 10 minuten Bereidingstijd: 30 minuten Hoofdgerecht voor 2 personen

Lees meer
Hoofdgerecht - 9 april 2016

Gerookte kwartelboutjes met brandzout

Dit kwartelrecept is een souvenir van mijn onvergetelijke culinaire reis door China. Die reis maakte ik een aantal jaren geleden, voor een artikel in Nouveau. Wat een ervaring… en wat lekker!!! Tijdens die reis heb ik veel, heel lekkere, vaak extreme hapjes geproefd. Van eendentongetjes en gestoofde slang tot de echte (en de allerlekkerste ooit!) Pekingeend die in verschillende gangen op tafel kwam. Vooral de pannenkoekjes met de knapperige eendenhuid en een soort komkommer, lente-uitjes en zoet-kruidige hoisinsaus, smaakten hemels. Wauw, dat staat voor eeuwig in mijn geheugen gegrift, ik krijg heimwee als ik eraan terugdenk! Veel van de gerechten die ik toen heb geproefd, maak ik nog geregeld en deze kwarteltjes zijn echt favoriet. Vooral ook doordat ze niet alleen makkelijk te maken en heel lekker zijn, maar ook heel verrassend door het brandzout waarin ze worden gedipt. Ik serveer ze als borrelhap, vooraf of als hoofdgerecht. Hier worden ze gerookt zoals ik ze in Shanghai voor het eerst heb geproefd, maar je kunt ze ook in de oven garen, grillen of frituren in plantaardige olie. Als je geen rooktrommel hebt kun je een ruime (oude) pan met deksel gebruiken, waarin je boven een druipbakje, een rooster kunt plaatsen. Voorgerecht of borrelhap voor ca. 8-16 personen of hoofdgerecht voor 4-6 personen Voorbereidingstijd ca. 20 minuten, + een dagje trekken en een uurtje marineren, bereidingstijd ca. 10 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht - 8 april 2016

Geroosterde bloemkool salade met linzen

Dit is echt een samengestelde maaltijdsalade. Veel mensen die in Frankrijk vakantie vieren nemen wel iets aan Franse lekkernijen mee naar huis. De groene Le Puy linzen zitten vaak in mijn mee-naar-huis-tas. En bij thuiskomst wil je er eigenlijk meteen iets mee maken. Deze salade is wat mij betreft een aanrader. Vooral omdat hij lauwwarm is.

Lees meer
Hoofdgerecht - 8 april 2016

Vegetarische Reuben Sandwich

De originele Reuben Sandwich bestaat uit 2 sneetjes rye bread (een soort licht roggebrood) besmeerd met Russian dressing (mayonaise vermengd met een aantal zure ingrediënten zoals pickles, zure room en mierikswortel) en belegd met zuurkool, corned beef (gekookt rundvlees) en Gruyère kaas. In Nederland gebruiken we vaak pastrami (gerookt rundvlees) in plaats van corned beef. Omdat ik niet elke dag vlees wil eten, is deze versie met rode biet een mooi alternatief.

Lees meer