Tag: fris

Bijgerecht - 6 juli 2023

IJskoude venkelsoep

IJskoude venkelsoep, dat is “Cool”. Heel makkelijk en vooral ook ruim van te voren  te maken. Mocht je onverhoopt wat laat zijn met het maken van de “IJskoude Venkelsoep”, dan kun je de soeppan in een schaal met koud water met ijsblokjes zetten (of in de diepvries) en snel koud laten worden. Geregeld doorroeren! De wijn in het recept kun je vervangen door 1-3 eetlepels vers citroen- of sinaasappelsap (naar smaak). Als je per ongeluk bent uitgeschoten met het sap, dan kun je een klein beetje suiker toevoegen. Toostjes met kruidenroomkaas, gerookte zalm of bijvoorbeeld Copa di Parma smaken goed.

Lees meer
Dessert - 20 januari 2020

Key Lime Pie

Samen met mijn kleindochter heb ik deze key lime pie gebakken. De pret was groot, maar haar interesse om de pie met slagroom te decoreren was aan het eind niet helemaal meer aanwezig. De smaak was fantastisch, en daar gaat het om! De echte Key Lime Pie maak je met key limes. Je kunt ze ook in Nederland kopen, wel even zoeken. Ze zijn klein, hebben veel sap, veel pitjes en horen nog behoorlijk groen te zijn. Ze zijn aromatischer dan een limoen en ik vind ze minder wrang. De zest (rasp) heeft zeker meer smaak dan een limoen.

Lees meer
Hoofdgerecht - 23 juni 2016

Saffraan gemarineerde zalm en venkelsalade

Dit recept van mijn vriendin Ulrika Gustafsson is voor mij het ultieme zomergerecht. Iedere zomer verwen ik er mijn gasten en natuurlijk mijzelf mee. Het enige dat moeilijk is, is op tijd beginnen. De zalm heeft 48 uur nodig om te marineren, dus daar moet ik op tijd mee beginnen.

Lees meer
Hoofdgerecht - 23 juni 2016

Kip gemarineerd in yoghurtdressing met watermeloensalade

Een heel licht zomers gerecht, dat je bij mooi weer op de barbecue bereid en met een (beetje!) regen binnen. De salade is overigens ook heerlijk bij andere barbecuegerechten.

Lees meer
6 juni 2016

Frozen Yoghurt

Soms nemen zelfbedachte recepten een loopje met je. Zo was ik een tijdje geleden bezig met een recept voor gezond yoghurtijs. Dat was zo lekker en zo simpel, dat ik het steeds opnieuw maakte. Met telkens een nieuwe variatie en ook telkens iets verfijnder. En misschien ook iets minder gezond… maar wel om je vingers bij af te likken. Je hebt het zo gemaakt. Tenminste als je er aan denkt een paar uur van te voren het fruit in te vriezen. Plakjes banaan – die net als in suikervrij gebak – zorgen voor een lekker zoete smaak en een mooi romige structuur en vers rood fruit. Of blokjes verse mango of ananas. Misschien kun je ook wel blokjes peer of appel gebruiken. Het is gewoon een echt basisrecept voor Frozen Yoghurt, waar je zelf naar hartenlust op kunt variëren. Als je net zo verslingerd raakt aan dit ‘gezonde’ ijsje als ik, is het misschien verstandig dat je zorgt voor een ruime hoeveelheid ingevroren blokjes fruit in de diepvries. Dat kan trouwens ook kant-en-klaar bevroren fruit zijn. Dan hoef je je nooit meer druk te maken over een toetje of zomaar een ijsje tussendoor. Je mikt gewoon alle ingrediënten in de keukenmachine, laat die even draaien en klaar is kees! Nog even een paar tips: Neem voor lekker romig ijs altijd Griekse yoghurt met een vetgehalte van 10%. Wrijf als je niet van pitjes houdt frambozen en bramen eerst door een zeef en vries de pulp in een diepvriesdoos in. En… voeg voor een feestelijk accent een flinke lepel bijpassende likeur toe. Of maak het ijs wat frisser en voeg een eetlepel citroensap toe of wat verse munt. Kortom, maak er zelf een lekker ijsje van!

Lees meer
Hoofdgerecht - 2 juni 2016

Bietensalade met witlof en avocado

Een salade in de hoop op veel zonnige dagen en buiten eten.

Lees meer
Vis - 27 mei 2016

Grote garnalen met mango

Ik ben dol op ‘fish taco’s, zoals de Amerikanen ze noemen. Een warme wrap gevuld met een visgerecht. De variatie van serveren is zo verschillend, dat ik elke keer weer nieuwsgierig ben hoe mijn bestelling op tafel gebracht wordt. De ene keer krijg je twee kleine wraps met een zeer simpel, maar heerlijke stukje vis en wat saus, een andere keer krijg je een grote overvolle wrap met vis en groente. Als je in Amerika bent, bestel het en laat je verrassen. Tja, en toen had ik geen wraps in huis, maar wel quinoa en heb ik de wrap vervangen voor rode quinoa. Een perfect alternatief, dus de keus is aan jou of met quinoa of op een wrap. Bewaar in ieder geval wat van de quinoa om morgen door de andijviesla te mengen.

Lees meer