Onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht!
Lekkere madeleines bakken Ik word blij van bakken; brood, taarten, koekjes, cakes ’t maakt niet uit. Maar ook van toetjes en ander snoepgoed maken krijg ik een gelukzalig gevoel. Nu ben ik ook een echte zoetekauw, dol op zelfgemaakte toetjes en gebak, dat zal er vast mee te maken hebben. Je kunt mij bijvoorbeeld wakker maken voor een bolletje gefrituurd ijs…. Daarom heb ik waarschijnlijk zoveel bak- en dessertboeken in de kast staan. En komt er een nieuwe uit dan kan ik die vaak niet weerstaan en moet ik die aanschaffen. Mijn laatste aankoop was Patisserie. Van Hidde de Brabander. En wat ben ik er blij mee. Geen traditioneel bakboek maar een inspirerend basisboek waarin Hidde een deel van zijn kennis met betrekking tot het banketbakkersvak met de lezer deelt. Heel veel technieken komen aan bod. Klik voor de uitgebreide recensie . En ik mag zijn madeleine recept met jullie delen, maar pas op je raakt er aan verslaafd, ik heb ze afgelopen week al driemaal gebakken! Voor 10 grote, 12 middelgrote en 20 kleine madeleines Bereidingstijd: ca. 15 minuten Wachttijd: ca. 3 uur Oventijd: afhankelijk van de grootte ca. 4-7 minuten
Lees meerSuperlekkere, supermakkelijke sandwiches voor een mooie zomeravond of een heerlijke picknick.
Lees meerIn deze zomerse ovenschotel komen veel ingrediënten van de andere recepten van deze week weer terug. Dit is een prima gerecht om restjes groenten te verwerken en schoon schip te maken voor een nieuwe week.
Lees meerEen makkelijk begin van de week, maak deze pakketjes al zondagavond klaar en bewaar ze in de koelkast. Thuis uit je werk schuif de schaal met pakketjes koud in de oven en laat de pakketjes met de oven mee op temperatuur komen.
Lees meerZaterdagavond is in veel huisgezinnen ‘pizza-avond’. In dit recept heb ik in het kader van het jaar van de boon - gepureerde kikkererwten in het deeg verwerkt, voor meer vezels, eiwitten en vitamines! En voor meer smaak!
Lees meerRabarber is het hele jaar te koop maar eigenlijk mag je rabarber uit eigen moestuin ongeveer tot de langste dag trekken. Daarna moet de plant net als de aspergeplanten weer energie op doen voor het volgende jaar. Ik heb echter zoveel rabarber staan dat ik die wet met voeten treed en eerlijk gezegd merk ik niet dat mijn rabarber het jaar erop minder groeit. Er worden dus veel gerechten met rabarber gemaakt. Deze rabarberkruimeltaart is een van onze favorieten. Bereidingstijd: 40 minuten incl. wachttijd Oventijd: 30 minuten Voor 6-8 punten
Lees meerHet Zeeuwse mosselseizoen is in volle gang! In Frankrijk eten ze het hele jaar mosselen, die soms beter en soms iets minder lekker en “vol” zijn. Het Zeeuwse mosselseizoen loop vanaf nu tot april volgend jaar, want dan zijn ze gewoon het allerlekkerst. De groei, kwaliteit, textuur en smaak wordt o.a. beïnvloed door het voedsel in het water, wat weer te maken heeft met de temperatuur. Je kunt ze uitstekend rauw eten, traditioneel koken en met friet serveren, roken of stomen. Gewoon in een stoompan of zoals hier in pakketjes waarin ze in hun eigen vocht gaarstomen. Als we het droog houden op de barbecue en anders in de oven. Aan de lijn (zie weekmenu): Grill stukken paprika en plakken aubergine, courgette en ui. Besprenkel ze met wat olijfolie en citroensap. Serveer bij de mosselen. Hoofdgerecht voor 2 personen Voorbereidingstijd ca. 10 minuten+ bbq/oven heet laten worden + 10-15 minuten op de BBQ
Lees meerDe geur van huisgemaakte appeltaart doet een huis verkopen. Appeltaart maken is een dankbaar en leuk klusje voor de zaterdagmiddag. Je kunt het deeg ook goed de dag ervoor maken. Appeltaart is dagen lekker, het deeg veranderd van knapperig naar wat zachter. Voor allebei valt iets te zeggen. Klop van 250 ml koude slagroom, 2 eetlepels fijne kristalsuiker en de rasp van 1 biologische citroensschil een lobbige slagroom serveer deze voor de liefhebbers bij een punt appeltaart.
Lees meerVan alle groenten in mijn moestuin is de courgette misschien wel de meest dankbare. Van begin juli tot eind september kan ik ervan oogsten. Ik probeer dan ook zoveel mogelijk verschillende gerechten uit. Dit is een klassieker.
Lees meerMet deze bloemkoolpizza met paprika en schapenkaas laat je de kinderen ongemerkt lekker veel groenten eten zonder dat ze er erg in hebben. Bovendien is de bodem veel minder zwaar als een deegbodem. De Hongaarse paprikaworst en de schapenkaas geven een lekkere pittige smaak en met een lekkere salade als de knapperige spitskool met amandelen zet je een lekkere maaltijd voor twee personen op tafel. Voor 1 pizza Bereidingstijd: 20 minuten Oventijd: 30 minuten
Lees meerAardappels - Aardappels in zout korst maken is gewoon leuk om te doen op een zondagmiddag. De schil heb je nodig ter bescherming van de aardappels. Zo blijft de heerlijke smaak van de aardappel bewaart. Heerlijk met een zure kruidenroom of crème fraiche met mosterd. Eet er lekkere gegrilde worstjes en een salade bij.
Lees meerMijn broer en schoonzus in Friesland bestellen elk jaar een paar lammeren die voordat ze geslacht worden, met moeder in de wei van een vriend heel prettig leven. Het resultaat is supermals en zeer smakelijk vlees. De bouten braden we relatief kort of ze gaan aan het spit. Van de buiklap maak ik het liefst gepaneerde reepjes, eerst gaar ik het vlees dan in een kruidenbouillon met witte wijn en dan snijd ik het in repen die ik vervolgens paneer. Maar we maken er ook wel gehakt van, net als van alle onduidelijke afsnijdsels. De koteletjes gaan vaak om en om op de grill of worden als “lamsrek” ook kort in de oven bereid. De schouders worden heel zachtjes gestoofd, net als de nek, die - wat mij betreft - het allerlekkerste deel van het lam is (trouwens van een kalf ook!) Er zit niet al te veel vlees aan de nek maar wat eraan zit is zo waanzinnig lekker… Hoofdgerecht voor 4-5 personen Voorbereidingstijd ca. 20 minuten, stoven in de oven 3-4 uur
Lees meer