Nagerecht

Rabarbertaart met vanille

Nagerecht

Rabarbertaart met vanille

Rabarber is het hele jaar te koop maar eigenlijk mag je rabarber uit eigen moestuin ongeveer tot de langste dag trekken. Daarna moet de plant net als de aspergeplanten weer energie op doen voor het volgende jaar. Ik heb echter zoveel rabarber staan dat ik die wet met voeten treed en eerlijk gezegd merk ik niet dat mijn rabarber het jaar erop minder groeit. Er worden dus veel gerechten met rabarber gemaakt. Deze rabarberkruimeltaart is een van onze favorieten.

Bereidingstijd: 40 minuten incl. wachttijd
Oventijd: 30 minuten
Voor 6-8 punten

Bereidingswijze

  1. Snijd de boter in stukjes. Kneed van het bakmeel met de witte basterdsuiker, 60 g van de boter, het ei en een mespuntje zout met koele hand een soepel deeg. Rol het deeg op een stuk bakpapier uit tot een cirkel van ca. 25 cm ø. Leg het deeg met het bakpapier in de vorm en druk de randen goed in de vorm. Zet de vorm ± 30 minuten in de koelkast.
  2. Wrijf intussen de bloem met de lichte basterdsuiker, een mespuntje zout en 40 g van de boter tot een kruimelig mengsel. Roer de havermout erdoor en zet tot gebruik in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Neem de vorm uit de koelkast en bestrooi de deegbodem met het custardpoeder. Schep de compote erop. Verdeel de stukjes rabarber erover en bestrooi met de vanillesuiker. Strooi het kruimelmengsel erover en bak de taart 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Verlaag de temperatuur naar 175 °C en bak te taart nog 5 minuten. Neem de taart uit de oven en laat hem op een taartrooster afkoelen.

Tip
Mijn rabarbercompote met vanille maak je zo:
Was 1 kg rabarberstengels en snijd ze in stukjes van ca. 2 cm. Breng de rabarber met aanhangend water en een ½ opengesneden vanillestokje aan de kook. Kook de rabarber in ca. 7 minuten gaar. Voeg rietsuiker naar smaak toe en laat de rabarber afkoelen. In de taart gebruik je niet alle rabarbercompote. Bewaar de rest afgedekt in de koelkast. Rabarber smaakt heerlijk in de yoghurt of vla, als toetje, over ijs, in shakes en smoothies en is ook lekker bij gegrild vlees.

Rabarbertaart met vanille

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer