Madeleine recept van Hidde de Brabander

Madeleine recept van Hidde de Brabander

Lekkere madeleines bakken
Ik word blij van bakken; brood, taarten, koekjes, cakes ’t maakt niet uit. Maar ook van toetjes en ander snoepgoed maken krijg ik een gelukzalig gevoel. Nu ben ik ook een echte zoetekauw, dol op zelfgemaakte toetjes en gebak, dat zal er vast mee te maken hebben. Je kunt mij bijvoorbeeld wakker maken voor een bolletje gefrituurd ijs…. Daarom heb ik waarschijnlijk zoveel bak- en dessertboeken in de kast staan. En komt er een nieuwe uit dan kan ik die vaak niet weerstaan en moet ik die aanschaffen. Mijn laatste aankoop was Patisserie. Van Hidde de Brabander. En wat ben ik er blij mee. Geen traditioneel bakboek maar een inspirerend basisboek waarin Hidde een deel van zijn kennis met betrekking tot het banketbakkersvak met de lezer deelt. Heel veel technieken komen aan bod. Klik voor de uitgebreide recensie hier.

En ik mag zijn madeleine recept met jullie delen, maar pas op je raakt er aan verslaafd, ik heb ze afgelopen week al driemaal gebakken!

Voor 10 grote, 12 middelgrote en 20 kleine madeleines
Bereidingstijd: ca. 15 minuten
Wachttijd: ca. 3 uur
Oventijd: afhankelijk van de grootte ca. 4-7 minuten

Bereidingswijze

  1. Zeef de bloem met het bakpoeder tweemaal. Schep er de suiker en een snufje zout door. Smelt de boter op een laag vuur. Laat de boter afkoelen tot lauw en roer de honing erdoor. Klop de eieren met de mixer lichtgeel en luchtig (in ca. 7 minuten).
  2. Spatel het bloemmengsel door het luchtig geklopte ei, spatel niet langer dan nodig is. Voeg het lauwe botermengsel toe en spatel het er voorzichtig door. Laat het beslag, in een kom afgedekt met huishoudfolie, ongeveer 3 uur rusten.
  3. Verwarm de oven voor tot 190 °C. Vet de holletjes van de madeleinevormen in met boter. Hang de spuitzak in een hoge maatbeker en vouw het onderste puntje met het spuitmondje om zodat het beslag er niet zo makkelijk uitloopt. Vouw de bovenste rand van de spuitzak om de maatbeker heen en vul de zak met het beslag. Spuit toefjes beslag in het midden van de madeleine holletjes (zie tip).
  4. Bak de madeleines in de voorverwarmde oven goudbruin. Grote in ca. 7 minuten, middelgrote in ca. 5 minuten en kleine in ca. 4 minuten. Neem ze uit de oven en keer ze direct voorzichtig in de vorm en laat ze in de vorm iets afkoelen maar serveer ze bij voorkeur warm. Leg de warme madeleines absoluut niet direct op een taartrooster, de delicate cakejes plakken dan aan het taartrooster vast.

Tips
Hoeveel beslag?
Het is altijd lastig te bepalen hoeveel beslag je in de vormpjes moet spuiten als je voor de eerste keer een bakvorm gebruikt. Spuit je er teveel in dan loopt het beslag over de randjes en is het uiteindelijke resultaat niet zo mooi, maar ze smaken er gelukkig niet minder om. Ik heb de volgende hoeveelheden aangehouden: voor de kleine madeleines ca. 1 theelepel, de middelgrote ca. 2 theelepels en grote madeleines ca. 1 eetlepel. Er gaat dus maar heel weinig beslag in de vormpjes.

Smaakje
Madeleines hebben eigenlijk geen extra smaakje nodig, ze zijn al heerlijk van zichzelf! Wil je toch eens wat anders proberen? Voeg dan een snufje kaneelpoeder, ras el hanout voor zoete bereidingen, een beetje rozen- of oranjebloesemwater of geraspte limoen of citroenschil toe.

Madeleine recept van Hidde de Brabander

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer