Cooking method: Koken

29 april 2016

Romige spinaziesoep met kabeljauw

Deze spinaziesoep staat in 20 minuten op tafel. Spinazie en vis was tot voor kort, volgens het Voedingcentrum, absoluut not done. Maar gelukkig hebben ze daar ontdekt, wat wij natuurlijk allang wisten, dat er niets mis is met vis in combinatie met nitraatrijke groenten. Dus deze zacht-romige spinaziesoep serveren we met mooie flinters kabeljauw. Een verrukkelijke combinatie!

Lees meer
Hoofdgerecht - 29 april 2016

Granenbordje met bloemkool en een vegaburger

Ik eet graag rauwkost, dat zullen jullie ongetwijfeld terug vinden in mijn recepten. In deze salade van gekookte granen en bloemkool verwerk ik rozijnen. Zo’n zoetje combineert goed met de noten en de smaak van ras el hanout. Maak er een kant en klare groenteburger bij dan heb je snel een lekkere maaltijd op tafel staan. Bereidingstijd: 20 minuten Hoofdgerecht voor 4 personen

Lees meer
Hoofdgerecht - 8 april 2016

Geroosterde bloemkool salade met linzen

Dit is echt een samengestelde maaltijdsalade. Veel mensen die in Frankrijk vakantie vieren nemen wel iets aan Franse lekkernijen mee naar huis. De groene Le Puy linzen zitten vaak in mijn mee-naar-huis-tas. En bij thuiskomst wil je er eigenlijk meteen iets mee maken. Deze salade is wat mij betreft een aanrader. Vooral omdat hij lauwwarm is.

Lees meer
Hoofdgerecht - 8 april 2016

Kikkererwten met chorizo en een gepocheerd ei

Laat je niet afleiden door de kooktijd en het aantal ingrediënten. Het is een simpele manier om kikkererwten eens anders klaar te maken. De geraspte sinaasappelschil als garnering geeft het gerecht net dat laatste beetje extra. Vergeet ook de yoghurt er niet bij te serveren, heerlijk. Een ideaal gerecht als iemand geen vlees wil eten. Dan kun je eventueel wat rucola op de kikkererwten leggen.

Lees meer
Hoofdgerecht - 25 maart 2016

Raapstelen- en knolselderijstamppot met fenegriek-geitenkaas

Voor Paul, mijn man was het pas echt voorjaar als er weer raapstelen waren. Hij was er gek op! Zeker als ik er een stamppotje van maakte. De combinatie met knolselderij is heerlijk, die is ook minder zwaar, bevat minder koolhydraten dan aardappel en de smaak gaat heel goed samen met die van de raapsteeltjes. Ook de smaak van fenegriek in de geitenkaas is heel fijn in deze stamppot. Hoofdgerecht voor 4 personen Voorbereidingstijd ca. 5 minuten, bereidingstijd ca. 20 minuten

Lees meer
25 maart 2016

Asperges met zuringboter en zuringcrackers

Wat zijn asperges toch lekker! Traditioneel, met ham en ei, met gerookte zalm, garnalen of zoals in dit recept, met gesmolten boerenboter met ragfijn gesneden zuring erdoor en krokante zuringcrackers van filodeeg (haal filodeeg bij Turkse of Marokkaanse winkels, die is meestal veel beter en lekkerder, dan die je in de meeste supermarkten vindt). Jonge zuring kun je in het wild plukken, maar er is tegenwoordig ook gekweekte zuring verkrijgbaar. Hoofd-, brunch- of lunchgerecht voor 4 personen Voorbereiding ca. 25 minuten + bereiding ca. 20 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht - 23 maart 2016

Miesoep met judasoren

In deze soep zijn verse judasoren verwerkt. De Echte judasoor groeit op levend en dood hout van voornamelijk loofbomen. Hier vind ik ze meestal op dood vlierhout. In Azië zijn ze dol op boomoren. Deze paddenstoel is familie van de wat grotere in ons land voorkomende judasoor en worden ook wel muizenoortjes of wolkenoren of boomoortjes genoemd. Boomoren voelen rubberachtig aan en zijn afhankelijk van het soort licht- tot donkerbruin van kleur. De Aziatische soort is hier alleen gedroogd te koop en moeten 20 minuten geweekt worden in koud water. Harde stugge stukjes worden weggesneden en de paddenstoelen worden veelal in reepjes gesneden verwerkt. Deze paddenstoel wordt niet gebruikt voor de smaak maar voor de textuur. De knapperige bite voegt echt iets toe aan soep en roerbakgerechten en is zeker het proberen waard. Voor 4 personen Bereidingstijd: ca. 15 minuten

Lees meer
18 maart 2016

Broccolisoep met daslook en een kaasbruschetta

Met deze soep met daslook zet je het voorjaar op tafel. Kun je niet aan daslook komen gebruik dan fijngesneden bieslook of ragdunne bosuiringetjes. Serveer deze eenvoudig te maken soep ook eens als amusesoepje in een glaasje met een klein kaasstengeltje erop. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: 25 minuten

Lees meer
14 maart 2016

Romig geitenkaasje met een vleugje daslook

Zelf kaas maken is helemaal niet zo moeilijk er erg leuk om te doen. Het enige wat je nodig hebt is melk en iets zuurs in de vorm van citroensap of azijn. Een aantal uur laten kun je al genieten van een zelfgemaakt kaasje. Dit geitenkaasje wordt extra romig door toevoeging van crème fraîche en slagroom. Je kunt de kaas ook extra smaak geven door er fijngesneden daslook, verse kruiden, komijnzaad, grof gemalen peper of als de Oost-Indische kers weer bloeit, in stukjes gescheurde pittige bloemblaadjes aan toe te voegen. Bereidingstijd: 15 minuten Wachttijd: minimaal 3 uur

Lees meer
Hoofdgerecht - 3 maart 2016

Italiaanse bruine bonensoep met rozemarijn

Soep maken is altijd een heerlijke bezigheid. En omdat je gelijk iets meer maakt heb je ook nog ergens in de week erna een makkelijke dag zonder koken.

Lees meer
3 maart 2016

Zuurkool met cranberry’s en appel

Zuurkool is echt een van mijn favoriete wintergerechten. Ik wissel dan ook steeds met wat ik er aan toevoeg. Door er een handje cranberry’s aan toe te voegen krijg je een roze zuurkool. Afhankelijk of de kinderen mee eten voeg ik er bier of sinaasappelsap aan toe om te stoven. Tip; Koop je zuurkool op de markt. Zo uit het vat smaakt de zuurkool zoveel lekkerder!

Lees meer
Hoofdgerecht - 3 maart 2016

Gebraden saucijs met sjalot

Echte lekkere saucijzen van de slager daar is niets mis mee. Heerlijk voor een doordeweekse dag. Lekker klassiek met bloemkool en gekookte aardappels. En met een twist; geroosterde bloemkool met geroosterde Roseval aardappels.

Lees meer