Hoofdgerecht

Saffraan gemarineerde zalm en venkelsalade

Hoofdgerecht

Saffraan gemarineerde zalm en venkelsalade

Dit recept van mijn vriendin Ulrika Gustafsson is voor mij het ultieme zomergerecht. Iedere zomer verwen ik er mijn gasten en natuurlijk mijzelf mee. Het enige dat moeilijk is, is op tijd beginnen. De zalm heeft 48 uur nodig om te marineren, dus daar moet ik op tijd mee beginnen.

Bereidingswijze

  1. Strooi het zout, de suiker, peperkorrels, saffraan en 3/4 van de gehakte dille in een vijzel en stamp alles tot de peper grof gestampt is. Leg het stuk zalm met de velkant naar onderen in een ruime ovenschaal. Wrijf het kruidenmengsel over de bovenkant van de zalm. Dek de vis af met huishoudfolie. Leg een plankje op de zalm en leg er iets zwaars op, bijvoorbeeld conservenblikken. Zet de schaal met zalm 48 uur in de koelkast.
  2. Maak de venkelsalade: kook de de peultjes 3 minuten in ruim kokend water met zout. Schep ze met een schuimspaan uit het kokende water in een pan met koud water. Giet de peultjes in een zeef af en dep ze droog.
  3. Klop in een ruime kom een dressing van de azijn, olie, mosterd, dille of peterselie en naar smaak peper of zout. Hussel de peultjes, schaafde venkel en geschaafde komkommer door de dressing en laat de smaken 1 uurtje intrekken.
  4. Verwijder het kruidenmengsel met keukenpapier heel zorgvuldig van de vis. Leg de vis op een mooie schaal. Strooi de achtergehouden gehakte dille over de vis en druk dit iets aan.
  5. Meng een klein uurtje voor serveren in een mooie kom de ingrediënten voor de saus door elkaar.
  6. Snijd aan tafel de zalm in dunne plakjes zalm van het vel af en serveer ze met de dressing en de venkelsalade en op zijn Zweeds nieuwe gekookte aardappeltjes.

Saffraan gemarineerde zalm en venkelsalade

Ingrediënten
  • voor de saus:
  • voor venkelsalade:

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer