Voorgerecht

Preisoep met mosterd en witte wijn

Voorgerecht

Preisoep met mosterd en witte wijn

Dit originele recept komt uit het boek De Avontuurlijke Keuken van Berthe Meijer (Uitgeverij Bert Bakker, 1988). Een boek waar ik veel uit gekookt heb. De receptuur klopte en het boek had een geweldige indeling. 12 maanden en elke maand was weer onderverdeeld in voorgerecht, soep, vis, vlees, pasta, nagerecht. Bij bijna elk recept stond een menusuggestie. Wat een werk moet het geweest zijn om dit boek met 600 recepten te maken.

Bereidingswijze

  1. Maak de preien schoon en hak het wit ervan en een stukje van het groen zo fijn mogelijk.
  2. Schil de aardappel en snijd deze in blokjes. Zet de kippenbouillon op met daarin de blokjes aardappel en breng aan de kook
  3. Verhit intussen in een grote koekenpan of braadpan de boter en zweet hierin, op niet te hoog vuur en al roerende, de prei snel aan. Doe er de gemalen mosterdzaadjes bij. Draai het vuur laag en laat de prei een paar minuten zachtjes doorstoven.
  4. Doe de prei bij de soep en voeg ook de witte wijn toe. Laat samen zachtjes 15 minuten doorkoken en pureer daarna de soep in de elektrische mengbeker, food processor of in de handgroentemolen. Het moet samen ongeveer 1 liter zijn.
  5. Breng de soep op smaak met peper, zout en eventueel wat nootmuskaat.
  6. Dien de soep heet op en schep aan tafel op elk bord of kom 1 eetlepel geslagen room en strooi er wat peterselie over.
  7. Het is ook heel lekker om bij deze soep soldaatjes te geven (dit zijn kleine gebakken, stukjes brood voor wie het niet weet).
  8. Menusuggestie: Preisoep met mosterd en witte wijn; Ham-kaasomelet met spruitjes en gebakken aardappeltjes; Vruchtensalade van plakjes sinaasappel met een scheutje Grand Marnier

Preisoep met mosterd en witte wijn

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer