Cooking method: Koken

Vis - 5 augustus 2016

Zalm met dragonsaus

Een stukje zalm, mits goed bereid, serveer ik graag als ik gasten aan tafel heb. ’t Heeft een snelle bereidingstijd en de meeste mensen waarderen de smaak van deze vis. Lekker krokant op de huid gebakken, perfect gegaard en met een saus met verse dragon zet je zonder lang in de keuken te staan een lekker gerecht op tafel. Bereidingstijd: 20 minuten Voor 2 personen

Lees meer
Vis - 28 juli 2016

Mosselen op zijn Zeeuws

Het mosselseizoen is dit jaar heel vroeg van start gegaan met een super kwaliteit. Er is geen makkelijker eenpans-gerecht dan gekookte mosselen. Je bent in 10 minuten klaar. Als je mosselen gaat bereiden, koop dan niet de kant en klare mosselgroente!! Daar zit wortel in en dat doet de zilte smaak teniet. In het mosselhart van Nederland (Yerseke), maar ook bij onze zuiderburen die grote mosseleters zijn, begrijpen ze niets van deze Hollandse gewoonte. Dus nooit meer doen! Voeg ook geen water toe. De mosselen hebben zelf al het zilte Oosterschelde water in hun schelp. Voor de smaak is een scheutje witte wijn wel lekker.

Lees meer
Voorgerecht - 15 juli 2016

Preisoep met mosterd en witte wijn

Dit originele recept komt uit het boek De Avontuurlijke Keuken van Berthe Meijer (Uitgeverij Bert Bakker, 1988). Een boek waar ik veel uit gekookt heb. De receptuur klopte en het boek had een geweldige indeling. 12 maanden en elke maand was weer onderverdeeld in voorgerecht, soep, vis, vlees, pasta, nagerecht. Bij bijna elk recept stond een menusuggestie. Wat een werk moet het geweest zijn om dit boek met 600 recepten te maken.

Lees meer
Hoofdgerecht - 15 juli 2016

Varkensbiefstuk met knoflooksaus

Een van mijn favoriete schrijvers van toen was Hugh Jans. Dit recept komt uit zijn boek Bistro Koken (Unieboek, 1973) en ik heb dit gerecht vaak gemaakt voor vrienden. De biefstuk heb ik vervangen door bij de slager te vragen naar niet platgeslagen schnitzels. Ook heb ik bij het recept in het boek bij de saus geschreven: ‘aan hoeveelheden houden’. Voorin het boek staat een tabel met o.a. maten waar Hugh Jans mee werkte. Amerikaanse maten zoals koppen. Let dus op dat eetlepels en theelepels groter zijn dan de onze. Enige maten voor algemeen gebruik in de keuken: 1 kop = 2,4 dl = 16 eetlepels 1 eetlepel = 15 cc= 3 theelepels = 1,5 dessertlepel 1 theelepel = 5cc Voor mij was u.d.kn. (uit de knijper) ook zo’n typische Hugh Jans afkorting.

Lees meer
Hoofdgerecht - 1 juli 2016

Cruditée met artisjokken en walnoten-mosterdvinaigrette

Cruditée wordt in Frankrijk vaak als voorgerecht geserveerd. Soms als aangemaakte salade van fijngeraspte groenten of in grovere stukken met een lekker vinaigrette als dip met een gekookt eitje erbij. Ik vind het altijd een heerlijk begin van de maaltijd, maar mag het, zomers, ook graag als hoofgerecht eten. Lekker stokbrood en glaasje koele witte wijn erbij en knabbelen maar… Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd ca. 15 minuten + artisjok koken ca. 40 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht - 23 juni 2016

Saffraan gemarineerde zalm en venkelsalade

Dit recept van mijn vriendin Ulrika Gustafsson is voor mij het ultieme zomergerecht. Iedere zomer verwen ik er mijn gasten en natuurlijk mijzelf mee. Het enige dat moeilijk is, is op tijd beginnen. De zalm heeft 48 uur nodig om te marineren, dus daar moet ik op tijd mee beginnen.

Lees meer
Hoofdgerecht - 23 juni 2016

Pasta met tuinkruiden-amandel pesto en sperziebonen

Voor deze pesto verzamel ik de kruiden waarvan ik eigenlijk iets teveel heb in mijn kruidentuin. Nu zijn de boontjes nog maar kleine bloemetjes, maar als ze straks volgroeid zijn, maak ik dit of een vergelijkbaar gerecht met de boontjes uit mijn eigen tuin.

Lees meer
Hoofdgerecht - 17 juni 2016

Linzen met paprikaworst en geitenkaas

De peperige smaak van groene linzen doet het goed in salades, stoofgerechten en natuurlijk soepen. Maar ook linzen met gebakken uien en champignons als bijgerecht smaken verrukkelijk. Ik verwerk ze regelmatig in diverse gerechten. Dit gerecht van linzen met paprikaworst en verse geitenkaas serveer ik lauwwarm maar je kunt het ook goed koud eten. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: 25 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht - 17 juni 2016

Asperges met zeebaars en bruine boter

Nog heel even kunnen we van witte asperges genieten, tot 24 juni, de dag van sint Jan worden ze gestoken, daarna laat men de planten met rust zodat ze weer kunnen opladen voor het volgend jaar. Wij eten asperges met vis graag met bruine boter (beurre noisette) met de smaak en geur van hazelnoten. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: 25 minuten

Lees meer
14 juni 2016

Zilvervliesrijstsalade met groente en zalm

Ik mocht de AZUME keramische rijstkoker uitproberen en ben zo enthousiast over de smaak en de structuur van de zilvervliesrijst bereid in de AZUME dat ik er een heb besteld. Ik moet helaas nog even wachten, de kickstarter crowdfunding actie loopt nog slechts 3 dagen dagen. De biologische zilvervliesrijst die ik heb gebruikt voor dit recept moet normaal gesproken 45 minuten koken. In de AZUME wordt dat gereduceerd naar slechts 8 minuten. Dat spaart gas en is goed voor het milieu. Wil je meer weten over deze prachtige en handige keramische kookpot ga dan naar http://azume.kitchen/kickstarter/. Lunchgerecht voor 2 personen Weektijd: 30 minuten Bereidingstijd: 20 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht - 2 juni 2016

Gestoomde courgettebloem met vis

Moestuinders kennen ze: de prachtige gele bloemen die aan de jonge courgettes zitten. Je kunt ze eten , net als andere bloemen zoals de artisjok, het viooltje of de Oost-Indische kers. Courgettebloemen worden soms door een deegje gehaald en gefrituurd gegeten. De bloemen kunnen ook gevuld worden, verwijder dan de stampers.

Lees meer
Hoofdgerecht - 20 mei 2016

Pizzadeeg met rozemarijn

Pizza’s maken is altijd een feest. Je kunt zelf je toppings bepalen. Iedereen kan zijn eigen pizza rollen. Na het bakken - wat niet lang duurt - snij je de pizza’s in stukken en deel je ze uit. En zo blijft er een stroom van pizzapunten voorbijkomen met verrassende combinaties. En heel belangrijk kinderen vinden het echt super om op deze manier met hun eigen eten bezig te zijn. Ze zijn echt aan het koken, bakken, rollen en bereiden. Zien direct resultaat en krijgen vele complimentjes! Hoe leuk kan het zijn.

Lees meer