Tag: soep

Bijgerecht - 6 juli 2023

IJskoude venkelsoep

IJskoude venkelsoep, dat is “Cool”. Heel makkelijk en vooral ook ruim van te voren  te maken. Mocht je onverhoopt wat laat zijn met het maken van de “IJskoude Venkelsoep”, dan kun je de soeppan in een schaal met koud water met ijsblokjes zetten (of in de diepvries) en snel koud laten worden. Geregeld doorroeren! De wijn in het recept kun je vervangen door 1-3 eetlepels vers citroen- of sinaasappelsap (naar smaak). Als je per ongeluk bent uitgeschoten met het sap, dan kun je een klein beetje suiker toevoegen. Toostjes met kruidenroomkaas, gerookte zalm of bijvoorbeeld Copa di Parma smaken goed.

Lees meer
Maaltijdsoep - 10 februari 2021

Russische zuurkoolsoep met paddenstoelen

Als het buiten vriest dat het kraakt, zoals deze hele week al, maak ik geen erwtensoep maar deze overheerlijke Russische zuurkoolsoep. Daarvan wordt je weer heerlijk warm van binnen. In de loop der jaren heb ik het recept wat naar mijn hand gezet, maar het oorspronkelijke recept voor deze verwarmende zuurkoolsoep komt uit het kookboek PRIJATNOGO APPETIA! Smakelijke recepten met citaten uit de Russische literatuur. Een interessant kookkookboek vol interessante informatie over Russische literatuur, bekende Russische schrijvers en hun lievelingsrecepten. Een heerlijk boek om te lezen en om uit te koken. Ik heb het al jaren in mijn kast staan en weet niet of het nog te koop is, maar als je van Russische literatuur en van lekker eten houdt, is dit boek zeker de moeite waard. Waarschijnlijk is het tweedehands nog wel te koop.

Lees meer
Bijgerecht - 6 november 2020

Uiensoep met allspice

Allspice, piment of Jamaicapeper, is een interessante specerij en heerlijk in uiensoep. De gedroogde onrijpe besjes van de pimentplant smaken namelijk naar meer. Je proeft er zowel kaneel, kruidnagel als nootmuskaat in terug. Het lijken een soort grote peperkorrels die je heel of gemalen in hartige en zoete gerechten kunt gebruikt. Allspice besjes geven hun smaak langzaam af. Ideaal voor stoofschotels, soepen etc. Ze zijn te hard om op te eten en kunnen ook gemalen toegevoegd worden. Dat is handig voor toetjes, cakes, compote, stamppotten etc. In dit recept gebruik ik piment om de soep te kruiden met de hele gedroogde besjes die ik eerst een beetje kneus. Hoe langer je ze laat trekken hoe meer smaak ze geven. Bereidingstijd ca. 15 minuten + 30 minuten trekken

Lees meer
Lunch - 27 januari 2017

Soep van gepofte knoflook, sjalotten, knolletjes en paarse wortel

Soepen zijn het hele jaar door heerlijk! Maar ’s winters helemaal. Ik maak ze vaak tussen de middag van een rest groenten die al of niet gekookt zijn. Uitje, knoflook en groenten kort bakken, bouillon erbij, even gaar koken en op smaak brengen met iets waar ik trek in heb. Dat kan pesto zijn, miso, sojasaus en sambal of bijvoorbeeld mosterd. Zo’n kwartiertje in de keuken vind ik een hele fijne onderbreking van werk achter de computer. Voor de soep in dit recept van de week heb je meer tijd nodig dan voor zo’n lunchsoepje, maar deze is dan ook wel súper lekker. En ook al duurt het wel even om de groenten in de oven te poffen en garen, je hoeft er niet naast te staan, dus dat maakt niets uit en verder is de soep zó klaar. Je hebt die tijd wel nodig want door de knoflook, sjalotten, knolletjes en wortel langzaam in de oven te garen, karamelliseren de suikers die erin zitten en dat is wat deze soep zo lekker en diep van smaak maakt. 6-8 porties Bereidingstijd (inclusief tijd in de oven) ca. 1 uur 40 minuten

Lees meer
Bijgerecht - 1 oktober 2016

aardappelsoepstengels

Deze soepstengels gemaakt met aardappel zijn heerlijk om te snacken of als tussendoortje. En natuurlijk ook lekker om te serveren bij een kop soep om de maaltijd compleet te maken. Ze zijn ook lekker om te serveren bij het voorgerecht in plaats van brood. Gebruik bloemige aardappels zoals Dore of Bildstar.

Lees meer
1 juli 2016

Gazpacho met geroosterde paprika

Gazpacho is een van mijn favoriete koude soepen. Voor extra diepte in smaak maal ik er meestal ook geroosterde paprika door. Heerlijk voor een zomerse maaltijd zeker als je er bijvoorbeeld Seranoham op geroosterd brood bijgeeft.

Lees meer
17 juni 2016

Radijssoep met radijsblaadjes

Radijsjes worden in het voorjaar en zomer meestal met het loof eraan verkocht. Meestal wordt dit weggegooid en dat is eigenlijk zonde want ook dit smakelijke groen kun je gebruiken. Maak deze radijssoep maar eens of gebruik de pittige blaadjes in een salade of pasta. Vegetarisch voor- of lunchgerecht voor 4 personen Bereidingstijd: 30 minuten

Lees meer
29 april 2016

Romige spinaziesoep met kabeljauw

Deze spinaziesoep staat in 20 minuten op tafel. Spinazie en vis was tot voor kort, volgens het Voedingcentrum, absoluut not done. Maar gelukkig hebben ze daar ontdekt, wat wij natuurlijk allang wisten, dat er niets mis is met vis in combinatie met nitraatrijke groenten. Dus deze zacht-romige spinaziesoep serveren we met mooie flinters kabeljauw. Een verrukkelijke combinatie!

Lees meer
Hoofdgerecht - 3 maart 2016

Italiaanse bruine bonensoep met rozemarijn

Soep maken is altijd een heerlijke bezigheid. En omdat je gelijk iets meer maakt heb je ook nog ergens in de week erna een makkelijke dag zonder koken.

Lees meer