Onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht!
Vanavond eten we Polpette uit Sicilië. Een soort gehaktballetjes in tomatensaus. De eerste keer dat ik het in Italië op de kaart zag staan was ik heel even in de war en dacht dat het een recept met inktvis (pulpo) was. De Sicilianen eten het als lunchgerecht, maar bijna elke provincie heeft wel zijn eigen manier om polpetto te maken. Zowel hartig als zoet.
Lees meerTortillas zijn het ideale gerecht om gezamenlijk te eten. Lekker een beetje met je handen bezig zijn en even die gesneden radijsjes doorgeven naar de andere kant van de tafel. Eindeloze variaties zijn er mogelijk. Vandaag eten we vis tortillas.
Lees meerLekkere madeleines bakken Ik word blij van bakken; brood, taarten, koekjes, cakes ’t maakt niet uit. Maar ook van toetjes en ander snoepgoed maken krijg ik een gelukzalig gevoel. Nu ben ik ook een echte zoetekauw, dol op zelfgemaakte toetjes en gebak, dat zal er vast mee te maken hebben. Je kunt mij bijvoorbeeld wakker maken voor een bolletje gefrituurd ijs…. Daarom heb ik waarschijnlijk zoveel bak- en dessertboeken in de kast staan. En komt er een nieuwe uit dan kan ik die vaak niet weerstaan en moet ik die aanschaffen. Mijn laatste aankoop was Patisserie. Van Hidde de Brabander. En wat ben ik er blij mee. Geen traditioneel bakboek maar een inspirerend basisboek waarin Hidde een deel van zijn kennis met betrekking tot het banketbakkersvak met de lezer deelt. Heel veel technieken komen aan bod. Klik voor de uitgebreide recensie . En ik mag zijn madeleine recept met jullie delen, maar pas op je raakt er aan verslaafd, ik heb ze afgelopen week al driemaal gebakken! Voor 10 grote, 12 middelgrote en 20 kleine madeleines Bereidingstijd: ca. 15 minuten Wachttijd: ca. 3 uur Oventijd: afhankelijk van de grootte ca. 4-7 minuten
Lees meerMet een hok vol kippen zit je nooit verlegen om eieren, ik heb 10 hennen waarvan er al een aantal bejaard zijn en dus niet of nauwelijks leggen maar toch legt de rest van de dames ruim voldoende om ons van lekkere verse eieren te voorzien. Wij eten dus regelmatig gerechten met ei. Vaak een gevulde omelet of een roerei. In dit roereirecept verwerk ik ook nog paddenstoelen van eigen erf. Ons grasveld staat deze maanden vaak vol met kastanje en eikenboleten. Kleine paddenstoelen die heel geschikt zijn om te bakken en bij een roerei te serveren maar je kunt natuurlijk ook andere paddenstoelen gebruiken. Bereidingstijd: ca. 15 minuten Voor 2 personen
Lees meerBelugalinzen worden ook wel de kaviaar onder de linzen genoemd. De gitzwarte kleine linzen hebben een verfijnde smaak, behouden tijdens het koken hun mooie kleur en blijven stevig. Ze zijn heerlijk in salades, soepen en allerlei gerechten met granen. De kruidige wat peperige zwarte linzen combineren qua kleur en smaak mooi met de paprika en de rode biet. Bereidingstijd: 35 minuten Voor 2 personen
Lees meerEen stukje zalm, mits goed bereid, serveer ik graag als ik gasten aan tafel heb. ’t Heeft een snelle bereidingstijd en de meeste mensen waarderen de smaak van deze vis. Lekker krokant op de huid gebakken, perfect gegaard en met een saus met verse dragon zet je zonder lang in de keuken te staan een lekker gerecht op tafel. Bereidingstijd: 20 minuten Voor 2 personen
Lees meerPer seizoen koop ik 8 plantjes snijbiet en dat is meer dan genoeg voor een hele zomer. Soms groeien de bladeren zo snel weer aan dat ik veel te veel heb voor een maaltje voot twee. Eigenlijk is dat een beetje feest, want dan maak ik er een zoete taart van, volgens een klassiek recept uit de Provence. Die is meer dan het proberen waard.
Lees meerEen aardappelrecept uit het Standaard Kookboek (Uitgeverij Standaard, 1969) van Raymond Oliver. Heel veel heb ik niet uit dit boek gekookt, maar dit aardappelgerecht was perfect om te serveren als we eters hadden. Het boek telt 806 pagina’s en is met recht een standaard kookboek te noemen. Naast de 1001 recepten staat het ook vol met informatie over wijn, kaas en voedingsleer. De receptuur is kort en krachtig, bijna nergens staan tijden of oventemperaturen bij. Kortom een kookboek waar wel wat uit te leren valt. Het oorspronkelijke recept gaat uit van 100 gram boter, maar dat heb ik maar gehalveerd.
Lees meerEen van mijn favoriete schrijvers van toen was Hugh Jans. Dit recept komt uit zijn boek Bistro Koken (Unieboek, 1973) en ik heb dit gerecht vaak gemaakt voor vrienden. De biefstuk heb ik vervangen door bij de slager te vragen naar niet platgeslagen schnitzels. Ook heb ik bij het recept in het boek bij de saus geschreven: ‘aan hoeveelheden houden’. Voorin het boek staat een tabel met o.a. maten waar Hugh Jans mee werkte. Amerikaanse maten zoals koppen. Let dus op dat eetlepels en theelepels groter zijn dan de onze. Enige maten voor algemeen gebruik in de keuken: 1 kop = 2,4 dl = 16 eetlepels 1 eetlepel = 15 cc= 3 theelepels = 1,5 dessertlepel 1 theelepel = 5cc Voor mij was u.d.kn. (uit de knijper) ook zo’n typische Hugh Jans afkorting.
Lees meerEen van de boeken waaruit ik veel heb gekookt is: KOKEN, een hobby voor 2 (uitgeverij C.A.J. van Dishoeck, 1977) van Dominique Jaspers-Vroom (inderdaad de moeder van Julius Jaspers). Een Frans georiënteerd kookboek met de nadruk op hoe leuk het eigenlijk is om niet in je eentje te koken. Dit is een voorgerecht, maar als je het voor 4 personen maakt, zou ik tegenwoordig de helft maken. Niet alleen de grote hoeveelheid boter was toen gebruikelijk, ook de porties waren kennelijk groter. Ik maak er altijd bij. dat maakt het gerecht helemaal af. https://www.zilveruitjes.be/pdf/Recept%203%20Monegaskische%20Uitjes.pdf
Lees meerRabarber is het hele jaar te koop maar eigenlijk mag je rabarber uit eigen moestuin ongeveer tot de langste dag trekken. Daarna moet de plant net als de aspergeplanten weer energie op doen voor het volgende jaar. Ik heb echter zoveel rabarber staan dat ik die wet met voeten treed en eerlijk gezegd merk ik niet dat mijn rabarber het jaar erop minder groeit. Er worden dus veel gerechten met rabarber gemaakt. Deze rabarberkruimeltaart is een van onze favorieten. Bereidingstijd: 40 minuten incl. wachttijd Oventijd: 30 minuten Voor 6-8 punten
Lees meerDe geur van huisgemaakte appeltaart doet een huis verkopen. Appeltaart maken is een dankbaar en leuk klusje voor de zaterdagmiddag. Je kunt het deeg ook goed de dag ervoor maken. Appeltaart is dagen lekker, het deeg veranderd van knapperig naar wat zachter. Voor allebei valt iets te zeggen. Klop van 250 ml koude slagroom, 2 eetlepels fijne kristalsuiker en de rasp van 1 biologische citroensschil een lobbige slagroom serveer deze voor de liefhebbers bij een punt appeltaart.
Lees meer