Vanavond eten we Polpette uit Sicilië. Een soort gehaktballetjes in tomatensaus. De eerste keer dat ik het in Italië op de kaart zag staan was ik heel even in de war en dacht dat het een recept met inktvis (pulpo) was. De Sicilianen eten het als lunchgerecht, maar bijna elke provincie heeft wel zijn eigen manier om polpetto te maken. Zowel hartig als zoet.
Bereidingswijze
- Week het brood in de melk en knijp goed uit. Doe brood, vlees, knoflook, peterselie, citroenschil, kaas, een snufje nootmuskaat, zout en peper in een grote kom. Meng alles door elkaar. Voeg nu de eieren toe en meng voorzichtig maar grondig en maak er balletjes van 2,5 tot 3 cm van. Rol ze door de bloem en leg ze in de ijskast totdat je ze gaat bakken.
- Doe een laagje olie van een halve cm in een koekenpan en verhit. Als de olie heet is, voeg dan de balletjes toe en bak 3 tot 4 minuten. Misschien moet je het in twee porties doen. Draai ze constant zodat ze rondom bruin worden. Haal ze er met een schuimspaan uit en laat op keukenpapier uitlekken.
- Giet het vet uit de pan en schenk de tomatensaus in de pan (met aanbaksels). Gier er eventueel wat water bij tot je een vloeibare saus hebt. Leg de polpette in de saus, roer even en sudder 15 tot 20 minuten tot ze gaar zijn.